TORNAR

Madrid aplaudeix l'espectacle Molotov de Joan Valentí

L’actor igualadí va presentar l’espectacle sobre el militant antifranquista Cipriano Martos al Teatro del Barrio madrileny, amb una molt bona acollida pel públic, entre els quals hi havia Cristina Almeida o els periodistes Antonio Maestre i Bea Talegón.

cultura
Dimecres, 11 maig 2022. 13:16. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Del 4 al 8 de maig, el popular Teatre del Barrio de Lavapiés va programar Molotov, l'espectacle creat per Joan Valentí i David Pintó sobre la vida del sindicalista i antifranquista Cipriano Martos Jiménez, malauradament vinculat a Igualada on va ser denunciat el 10 d'agost de 1973 quan repartia propaganda. Arran de la denúncia, va ser detingut dies després, torturat i assassinat per la policia franquista. L'obra va tenir una molt bona acollida per part del públic madrileny, entre el qual hi havia l'advocada i política Cristina Almeida, dos dels darrers condemnats a mort pel franquisme, a qui se'ls hi va commutar la pena per cadena perpètua: Pablo Mayoral i Manuel Blanco Chivite i els periodistes Antonio Maestre (subdirector de La Marea, La Sexta) o Bea Talegón (Diario16, FAQS). Molotov és interpretat pel mateix Joan Valentí, l'actriu vilanovina Montse Pelfort, sota la direcció de David Pintó. Compta amb vídeos de l'igualadí Dan Ortínez i el treball tècnic d'Arnau Alcoverro.

Molotov, estrenat el 23 d'octubre al Teatre de l'Aurora d'Igualada, amb un gran èxit de públic i crítica, explica la vida de Cipriano Martos Jiménez, fill de camperols andalusos que va emigrar a Sabadell a finals dels seixanta. Va treballar com a jornaler, miner, treballador tèxtil i paleta. Va ser membre del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP). El 25 d'agost de 1973, amb trenta-un anys, va ser detingut per la Guàrdia Civil a la feina, a reus, acusat d'haver fet pintades i repartir propaganda uns dies abans, el 10 d'agost, a Igualada. Cipriano Martos va ser torturat en els interrogatoris de la Guàrdia Civil, que va administrar-li "el licor de la veritat", una corrosiva combinació d'àcid sulfúric i gasolina, semblant als ingredients del còctel Molotov, que dona nom a l'obra. El 17 de setembre va morir per una hemorràgia interna.

Aquest divendres portaran Molotov al Teatre Principal de Sabadell, amb la presència d'Antonio Martos Jiménez, germà gran de Cipriano i que el 2014, va presentar el cas als tribunals argentins, dins la macro querella per crims de genocidi i lesa humanitat comesos durant el franquisme.

Joan Valentí recorda que "el Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de març, amb l'únic vot en contra de Vox, una resolució que avala l'exhumació de les restes de Cipriano Martos de la fossa comuna del cementiri de la capital de Baix Camp. L'any vinent, el 17 de setembre, es compliran cinquanta anys de l'assassinat de Cipriano a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus" i ha remarcat que "Igualada té pendent encara un reconeixement institucional en el lloc on va començar la seva dissort."Ç

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.