TORNAR

Manresa presenta el llibre Viatge per la Catalunya Ignasiana, de Josep Alert

El llibre, que recorre l’estada d’Ignasi de Loiola a Catalunya, s’emmarca dins els actes de Manresa 2022, de commemoració dels cinc-cents anys de l’arribada del peregrí a la capital del Bages

cultura
Dimarts, 30 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimecres, 1 de desembre, a les 7 de la tarda, a l'Espai Manresa 1522, el centre d'interpretació de la Manresa ignasiana, ubicat en el Convent dels Predicadors, tindrà lloc la presentació del llibre Viatge per la Catalunya ignasiana, escrit per l'historiador igualadí Josep Alert i Puig. Editat per l'Ajuntament de Manresa i Cossetània Edicions, l'acte s'emmarca dins el programa Manresa 2022 de commemoració del cinquè centenari de l'estada de Sant Ignasi de Loliola a Manresa.

El llibre recorre l'estada de Loiola a Catalunya, i proposa al lector resseguir les petjades del pelegrí en tres escenaris que van esdevenir transcendentals en el seu procés de transformació personal: Barcelona, Montserrat i Manresa.

Després de ser ferit greument durant el setge de Pamplona, l'any 1522, Íñigo López de Loiola (1491-1556) decidí canviar de vida. Vestit com un captaire, el futur fundador de la Companyia de Jesús va travessar Catalunya d'oest a est, amb el propòsit d'embarcar des de Barcelona per pelegrinar cap a Jerusalem passant per Roma.

Els editors assenyalen que el llibre "identifica les principals localitzacions que, en aquests tres indrets determinants, testimonien la memòria d'Ignasi de Loiola. No proposa un itinerari, sinó que aporta informació sobre cada lloc, i deixa que sigui el mateix viatjant qui construeixi la seva ruta a cada indret, a partir de la mateixa tria personal."

Els tres escenaris, Barcelona, Montserrat i Manresa, "encara ara conserven viu el record de la presència del pelegrí", afegeixen els editors. "A Montserrat resseguirem els espais existents en el moment de la seva visita: les restes de l'antiga església romànica, el claustre gòtic i les mostres d'escultura renaixentista. A Manresa descobrirem la ciutat tardogòtica que Íñigo trepitjà, amb espais de culte com la Seu i Sant Domènec, algunes cases senyorials i el conjunt barroc de la Cova, que simbolitza el vincle amb la ciutat. Finalment, descobrirem la Barcelona coetània d'Íñigo, plena de convents, esglésies gòtiques i cases nobiliàries, en una ciutat de mercaders", afegeixen.

Josep Alert i Puig (Igualada, 1966), és llicenciat en geografia i història. Ha exercit tasques periodístiques en mitjans locals i comarcals i ha treballat com a dinamitzador comunitari i tècnic de cultura en l'àmbit municipal. Ha participat en diferents projectes relacionats amb la memòria històrica, el patrimoni, el turisme i la gestió cultural. L'any 2013 va coordinar el programa del centenari de Joaquim Amat-Piniella. És autor dels llibres La Sèquia de Manresa –escrit juntament amb Pol Huguet- i La Barcelona jueva. Ha guanyat els premis Bonaplata i P. Ignasi Puig. Actualment, treballa en l'àmbit de l'ensenyament.

Manresa 2022

La publicació i presentació del llibre Viatge per la Catalunya Ignasiana és una de les més de quaranta activitats que Manresa 2022 ha preparat per a commemorar els cinc-cents anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a la capital del Bages. La presentació de "Viatge per la Catalunya Ignasiana", en concret, s'emmarca en l'eix 'De Manresa al món', l'eix de projecció exterior, un dels 7 àmbits entre els quals es reparteixen les diferents activitats i accions del projecte.

La presentació del llibre es fa poques setmanes abans de l'entrada del 2022, quan se celebraran els principals actes d'aquest programa amb què Manresa vol projectar-se al món.

El programa té tres moments clau: el tret de sortida, el 29 de gener, a la plaça Major, amb un espectacle de música i dansa aèria de la companyia Sacude Danza, juntament amb Xàldiga, entitat de cultura popular manresana; el 25 de març, dia en què Ignasi de Loiola va arribar a la ciutat, en què l'Escolania de Montserrat actuarà a la Seu; i el Cruïlla de Camins, un fòrum internacional de debat interreligiós que tindrà el canvi climàtic com a eix central i des d'una perspectiva jove, i que acollirà figures destacades d'arreu del món en el camp del pensament. L'Ajuntament de Manresa ha convidat formalment el papa Francesc a la cloenda de l'acte, que tindrà lloc el 22 d'abril.

També cal destacar una acció en espais ignasians a càrrec de l'escultor danès Björn Nörgaard i del músic francès Christophe Charles, que representarà la cloenda del centenari de Joseph Beuys. La música serà una de les protagonistes del programa al llarg de l'any, amb propostes com la cantant israeliana Noa, al juliol, o el músic igualadí Jordi Savall, a l'abril, entre d'altres.

Sota el lema 'Transforma', l'objectiu de Manresa 2022 és fer de Manresa "un motor de pensament i transformació social", segons ha explicat l'alcalde, Marc Aloy.

La ciutat ha invertit 14 milions d'euros al voltant dels elements patrimonials del 'Manresa 2022'. Un dels projectes que quedarà a la ciutat és el futur Museu del Barroc, que vol situar la seva seu a la capital del Bages.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.