TORNAR

Un miler de parelles lingüístiques a l’Anoia

En 10 anys de Voluntariat per la Llengua s'han format un miler de parelles

cultura
Dimecres, 5 juny 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Divendres, 31 de maig, el claustre de l’Escola Pia d’Igualada va acollir la festa de celebració dels 10 anys del Voluntariat per la llengua. Durant aquest temps s'han format més d'un miler de parelles a l'Anoia.

Actuació de Pere Regordosa

Aquest programa, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, celebra enguany els 10 anys d’existència amb un balanç global de 71.478 parelles lingüístiques des del 2010 arreu de Catalunya. Durant el transcurs d’aquests deus anys, a la comarca de l’Anoia s’han pogut formar més d’un miler de parelles. Actualment n’hi ha una cinquantena que es troben una hora a la setmana per parlar català.

La festa de divendres va coincidir amb la cloenda dels cursos de català per adults i la ja tradicional Diada gastronòmica, en què cada assistent porta un plat del seu país per compartir amb els altres. D’aquesta manera, vam poder tastar plats típics de Romania, el Marroc, Rússia, el Senegal i Catalunya, entre d’altres.

A la trobada hi van assistir voluntaris i aprenents lingüístics que han format part del programa durant aquest deu anys i van poder participar de les activitats que es van dur a terme, com l’estesa de punts de llibres amb frases sobre l’experiència de tenir parella lingüística o l’actuació de Pere Regordosa, que va oferir cançons catalanes, russes i franceses. El repertori d’aquest cantautor i voluntari lingüístic va incloure també alguna cançó romanesa que havia après gràcies a l’ajuda de la seva parella lingüística, en Sorin, i un parell de cançons mexicanes, que van ser cantades i interpretades per l’Alejandra i el Narcís, una parella lingüística molt ben avinguda. Finalment, la Maria Elena, aprenenta colombiana, va cantar una sardana, acompanyada del Joan Jaume, un voluntari lingüístic que gaudeix del programa perquè, segons comenta, “ em recorda l’època en què viatjava a Colòmbia per feina. Conèixer persones d’aquests països em permet continuar en contacte amb aquestes cultures”.

Voluntariat per la llengua és un programa de foment de l'ús social del català que va néixer l'any 2002, al Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat. L’any 2003, a partir de l’èxit d’aquesta primera experiència, i amb l'impuls de la Generalitat de Catalunya, el programa es va fer extensiu a tot Catalunya. El programa facilita que persones que habitualment parlen català es trobin amb persones que volen practicar-lo i conversin en un ambient real i distès.

D’aquesta manera, les persones que es volen llançar a parlar català agafen seguretat i les que el parlen habitualment s’acostumen a no canviar de llengua innecessàriament. Tothom qui vulgui participar en aquest voluntariat lingüístic pot inscriure’s de manera presencial al Servei Local de Català d’Igualada (carrer Lleida, 78) i Servei Comarcal de Català (plaça Sant Miquel, 5) o virtualment a través de www.vxl.cat. A partir del 27 de juny la Biblioteca Central d’Igualada acollirà una exposició de fotografies fetes per les parelles lingüístiques actuals, una bona manera de conèixer tot el que pot fer una parella lingüística a la comarca.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.