//Plugins sense CDN ?>
La 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 10 al 13 d'octubre, comptarà amb un total de 75 espectacles, un 79% dels quals (59) tindran caràcter d'estrena. Enguany el certamen ha volgut posar el focus en el concepte de dissidència i aquest serà present tant en la proposta d'obertura com en la de tancament. D'una banda, l'espectacle inaugural anirà a càrrec de la jove companyia de dansa Mucha Muchacha i els activistes de l'experimentació audiovisual i sonora Los Voluble que presentaran 'Para cuatro jinetes'. L'espectacle de cloenda serà protagonitzat pel coreògraf andalús Manuel Liñán, que presentarà 'Muerta de amor'. La fira compta amb un pressupost d'1,3 MEUR -100.000 més que l'any passat-.
Dels 75 espectacles que es podran veure a la Fira Mediterrània, un total de 59 propostes tindran caràcter d'estrena -42 preestrenes i estrenes absolutes, 8 estrenes a l'Estat i 9 estrenes a Catalunya-. Pel que fa a la procedència de les propostes, el 55% són de Catalunya, el 28% de la resta de l'Estat i el 17% són propostes internacionals. La majoria d'espectacles seran de música (un 56%), seguides per propostes d'arts escèniques i cultura popular (44%). En total es faran 115 funcions, de les quals 56 seran gratuïtes i 59 de pagament.
La Fundació Mediterrània compta amb un pressupost total d'1,3 MEUR. D'aquests, 999.000 euros es destinen a la Fira Mediterrània -la mateixa partida que l'any passat-; 120.000 a l'Obrador d'arrel; 100.000 al Programa d'impuls a la dansa d'arrel; i 100.000 al nou Programa d'impuls a la música d'arrel -partida nova aportada pel Departament de Cultura-.
La roda de premsa de presentació de la programació de la 27a edició de la Fira Mediterrània s'ha fet a les instal·lacions del nou Museu Barroc de Catalunya, ja que, segons ha explicat el director artístic de la fira, Jordi Fosas, serà "un dels epicentres" de l'edició d'enguany del certamen. El claustre de l'edifici acollirà dos espectacles de dansa de gran format, però també hi haurà actuacions en diverses plantes del museu.
Focus Magrib mediterrani i Focus dissidència
Fosas ha explicat que la fira d'enguany se centra en quatre "idees clau": la fira entesa com un aparador de les arts d'arrel; la programació de 75 propostes, la majoria amb caràcter d'estrena; la mirada a les dissidències -tant en la creació com en la programació-; i el focus que enguany es posa en el Magrib.
Enguany la programació se centra en dos focus. D'una banda, a nivell internacional, es posarà la mirada a la ribera sud de la Mediterrània, al Magrib mediterrani, on "estan apareixent artistes joves que treballen la tradició des de nous llenguatges". El segon focus de la programació són les dissidències, tant pel que fa a la procedència, al cos, al gènere o al procés creatiu dels artistes i la seva programació.
El concepte de dissidència serà present tant en la proposta d'obertura com en la de tancament de la fira. D'una banda, l'espectacle inaugural anirà a càrrec de la jove companyia de dansa Mucha Muchacha i els activistes de l'experimentació audiovisual i sonora Los Voluble que presentaran 'Para cuatro jinetes'. D'altra banda, l'espectacle de cloenda anirà a càrrec del coreògraf andalús Manuel Liñán, que presentarà 'Muerta de amor'.
Altres espectacles inclosos en la categoria de dissidències són L'Esbord, Mondra i Albert Velasco. Aquest creador, a banda de treballar des de la identitat 'queer', també reivindica el seu cos fora dels cànons estètics vigents. D'altra banda, l'espectacle 'Biterna', posa el focus sobre les persecucions patides per les bruixes durant segles. També hi actuaran Widad Mijama, la primera dona rapera del Magrib, i Momi Maiga, un jove senegalès virtuós del 'kora'.
La fira ha inclòs dins de la programació internacional el Focus del Magrib mediterrani, que fa una mirada cap a la ribera sud de la Mediterrània, a les seves veus emergents i al diàleg amb la diàspora. Aquest focus inclou quatre propostes de música: 'Aïta, Mon Amour', amb Widad Mjama, la primera dona rapera del Marroc; 'Benzine', una proposta de ritme frenètic que barreja la música raï popular algeriana amb l'electrònica; 'The Leila', un grup de rock progressiu connectat amb la tradició del nord d'Àfrica; i 'Djamra', la col·lisió de la música gnawa i el diwan amb sons més actuals que proposten Simoh Bouchra i Boualem Fedel.
La música ocupa el 56% de les propostes
Les propostes de música seran les dominants a la 27a edició de la fira amb un total de 42 actuacions. Pel que fa a l'escena catalana, destaques actuacions com les de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi o el Concert Pòrtic de la fira que anirà a càrrec d'Arnau Tordera (Obeses) amb la proposta 'Sardana Superstar'. També hi haurà les estrenes de nous treballs de Tarta Relena Momi Maiga, Aurora, Fetus o Trèbol, entre d'altres. Fosas ha avançat que les nits festives estaran protagonitzades per propostes com les del Tony Pisador, la Balcan Paradise Orchestra, Germà Negre, entre d'altres.
L'activitat professional
Enguany els organitzadors de la fira han decidit continuar potenciant l'Àrea Professional al centre de la ciutat i l'epicentre es torna a ubicar al Centre Cultural el Casino. Les dissidències en relació a la creació artística també centraran el debat de la jornada Professional, una de les principals activitats de la programació adreçada exclusivament als professionals acreditats i que se celebrarà el 10 d'octubre. També hi haurà una jornada de presentació de nous projectes en procés de creació, que està previst que s'estrenin el 2025, i que formen part dels programes de suport a la creació que la Fira Mediterrània ha desplegat els darrers anys.
Les tradicionals reunions ràpides -concertades entre programadors i artistes- es concentraran a primera hora d ela tarda de divendres 11 d'octubre i dissabte 12.
A banda, la fira acollirà la trobada anual del Forum of Worldwide Music Festivals, una xarxa de festivals centrats en les músiques del món. A més, Manresa també acollirà la reunió de la Xarxa de festival d'arts d'arrel, la Trobada de Xarxes de Música i l'assemblea de Femudetraca, la xarxa d'entitats catalanes al voltant de les músiques i danses tradicionals participatives.
ACN/MarMartí