TORNAR

El Museu Comarcal participa a 'Museus en xarxa, coincidències insòlites'

L'activitat es durà a terme del 15 de gener al 20 de febrer

cultura
Diumenge, 21 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
'Museus en xarxa, coincidències insòlites' és una activitat de la Xarxa de Museus Locals. Els museus participants posen en diàleg dues peces que impliquen una relació simbòlica, estètica o conceptual. Aquesta proposta permet reflexionar sobre els objectes, els esdeveniments, els museus i els municipis.

Rotlle de paper pintat, datat de l'any 1890.

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia participa d’una manera activa en aquest projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, aportant una peça en aquesta activitat divulgativa dels fons dels museus. En aquest cas es tracta d’un revestiment de guadamassil de pell daurada, emmotllada i policromada del segle XVIII i amb el número d’inventari mpica 845.

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar, per una banda, i el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, per l’altre, dialoguen a partir de l’intercanvi de dues peces que tenen una insòlita similitud, malgrat el material i la tècnica de la qual estan fetes. Aquest intercanvi es farà exposant les peces en els respectius museus: el revestiment de guadamassil, del segle XVIII, serà la peça invitada al Museu de l’Estampació de Premià de Mar del 20 de novembre de 2010 al 8 de gener de 2011, i el rotlle de paper pintat, datat el 1890, serà la peça invitada al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, del 15 de gener al 20 de febrer de 2011.

Les peces seleccionades per aquesta coincidència presenten una ostentosa ornamentació vegetal, pròpia dels estils artístics del segle XVIII, que s’ha reproduït al llarg de la història. Ens permeten posar en paral·lel la tècnica de l’estampat i del gofrat en els diferents materials emprats per a decoracions murals, com són els guadamassils i els papers pintats. Les dues peces presenten un disseny realitzat en relleu daurat sobre fons blau turquesa com a símbol d’ornamentació luxosa.

Insòlita coincidència: el revestiment de guadamassil (segle XVIII) del Museu de la Pell, és una pell ricament decorada. Una vegada preparada la pell, se li aplicaven làmines d’argent que es brunyien per fer-les brillants i que es dauraven amb vernís de color or. Seguidament se li imprimia el disseny en fred, utilitzant motlles i contramotlles de fusta gravats o planxes de metall que formaven motius decoratius que s’acabaven de decorar amb policromia.

El rotlle de paper pintat, estampat en màquina de cilindres, data del 1890. És de la tipologia peça tirada que, en general, repeteix el motiu decoratiu o raport al llarg del rotlle. L’estampació en daurat s’efectua damunt d’un cartonet gofrat, és a dir, que prèviament se li ha donat relleu. L’intens to blau realça la iconografia i les gradacions dels relleus aconsegueixen l’aparença del cuir repussat propi dels materials i estils de segles precedents.

Els visitants podran observar les similituds i les coincidències entre aquestes dues peces de dos museus diferents però que ambdós formen part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.