//Plugins sense CDN ?>
Creat el 1943 amb el nom del rei d'Egipte d'aquells temps, enguany el Patge Faruk arriba als tres quarts de segle. Una efemèride que bé mereix una exposició, la que al Museu de la Pell recorre els 28 de desembres des dels inicis de la Festa dels Reis a Igualada fins l'any 1991.
"És una de les persones que genera més emoció de Catalunya". Amb aquestes paraules, l'alcalde d'Igualada Marc Castells anunciava que els propers mesos, el Museu de la Pell acollirà una mostra sobre el Patge Faruk, amb els seus 75 anys. El batlle, juntament amb Glòria Escala, directora del Museu, Joan Farrès, de la Comissió de Reis, i Pau Duran, historiador igualadí, que serà comissari de l'exposició, que té per nom, 'Faruk (Històries del 28 de desembre)'.
L'exposició s'obre aquest divendres, a 2/4 de 8 del vespre i s'allargarà fins passades les festes, el 13 de gener. L'exposició comprèn una important feina de recuperació, separada en diverses etapes històriques, de 1892 (durant un temps, hi havia una cavalcada aquest dia pels Sants Innocents) fins a 1939 i un segon període fins el 1991, any que mor Lluís Valls, la persona que porta el Patge Faruk a la ciutat. El comissari de l'exposició Pau Duran explica que "se seguirà el 28 de desembre de diferents moments històrics, com a fil conductor".
Parts diferenciades
L'esmentada primera part de l'exposició aprofundeix en la relació entre la Festa dels Reis i els canvis socials i polítics: una nova concepció de la vida social i festiva a finals de segle XIX, els conflictes laborals i les classes treballadores, i com van viure la Festa dels Reis els nens i nenes durant la república i la guerra. Els objectes i documents que s'exposen en aquesta primera part mostren com es vivien el Reis a la ciutat durant el primer terç del segle XX.
L'altra part, explica l'arribada del Patge Faruk de la mà de Lluís Valls, professor de l'Acadèmia Igualada, i tots els elements exposats il·lustren aquesta figura –la ràdio, les cartes, els patges, l'himne, el Centro Nacional– durant els anys 40 i 50. El color i les tendències dels 60 i 70, que es visualitzen a través de pel·lícules familiars i fotografies, expliquen una mica més la figura del Patge Faruk en aquests anys.
Dins el programa familiar 'Creactiva't al Museu', els nens i nenes podran participar gratuïtament en el taller 'Una joia per al patge Faruk' on en podran fabricar una de ben especial amb retalls de pell, vidrets, perletes o granadura de fantasia. L'activitat tindrà lloc al Museu el diumenge, 16 de desembre, a les 12. I, a més, Pau Duran oferirà una visita guiada per l'exposició dirigida a tots els públics el diumenge, 2 de desembre, també a les 12.
L'exposició l'organitza el Museu de la Pell, amb la col·laboració, entre altres, de la Comissió Cavalcada de Reis d'Igualada i altres institucions i entitats com el Museu del Joguet de Catalunya (Figueres), l'emissora municipal Ràdio Igualada, el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI), l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, la Biblioteca Central d'Igualada, La Federació del Seguici Tradicional i Històric d'Igualada (FESTHI), la Parròquia de Santa Maria d'Igualada, TV3 Televisió de Catalunya – CCMA i nombrosos particulars de la ciutat. L'entrada és gratuïta i es pot visitar de dimarts a divendres, de 10 a 2; dijous i divendres, de 4 a 8; i dissabtes, diumenges i festius, d'11 a 2.