TORNAR
PUBLICITAT

El Premi Gumersind Bisbal, per la poblatana Marta Bartrolí, per un treball sobre la família Romeu

El jurat valora una recerca que és ”història local en majúscules”

cultura
Dimecres, 11 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El guardó de recerca es queda a casa, a la Pobla de Claramunt, amb un treball també fet en clau poblatana. Un treball sobre la família Romeu que és una aportació a la història del municipi i en concret de la indústria paperera.

Aquest diumenge es donava a conèixer la guanyadora del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems. És una poblatana, Marta Bartrolí, amb el treball "Els Romeu. Una nissaga de paperers de la Pobla de Claramunt". El veredicte es feia explícit en un acte amb la presència de l'escriptor i professor capelladí Joan Pinyol i que va comptar amb la intervenció de l'alcalde, Antoni Mabras.

La guanyadora, al centre, entre el batlle Antoni Mabras i la regidora Montse SanouEl text del veredicte el llegia la regidora de Cultura, Montse Sanou. Lloa un treball que "suposa una important contribució a la història local del municipi, de l'Anoia paperera i de Catalunya. És un document de gran ambició argumental, cronològica i temàtica que va molt més enllà de l'aproximació a una família paperera. Mereix especial atenció l'ús privilegiat de l'arxiu patrimonial de la família Romeu". I conclou: "És, per tant, un treball d'història local en majúscules".

Enguany, el jurat va estar format pels professors d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, Miquel Gutiérrez i Marc Prat, en representació del Centre d'Estudis Antoni de Capmany, i per l'alcalde. El premi està valorat en 1.700 euros i la publicació de l'obra, que es presentarà el setembre de l'any vinent. El lliurament a la guanyadora va anar a càrrec del màxim representant del Consistori poblatà i de la regidora de Cultura.

En el seu parlament, l'alcalde, Antoni Mabras, va destacar la gran vàlua d'aquest estudi d'investigació per a la història poblatana. "El document - va explicar- es basa en 494 manuscrits a través dels quals l'autora ha pogut resseguir la història de la nissaga paperera de la Pobla: els Romeu. Demostra que s'estima la història i encara més la història del seu poble, el nostre poble". Mabras va agrair la feina de recerca que ha fet la guanyadora i que implica "estima i respecte per al nostre passat".

El presentador, Joan Pinyol, va destacar la importància de tirar endavant el Premi Gumersind Bisbal i Gutsems per fomentar la recerca històrica. A partir d'aquí li va servir per enllaçar amb la feina que està fent ell des de fa anys per treure el seu avi Joan del Valle de la Caídos i que ha estat l'origen del seu llibre "Avi, et trauré d'aquí". Durant l'acte acadèmic es va comptar amb l'acompanyament musical dels poblatans Marta i Oriol Carceller, que van oferir diverses peces al violí i la flauta travessera, respectivament. Abans de l'acte Joan Pinyol va signar el Llibre d'Honor de l'Ajuntament.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.