TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

El Premi Gumersind Bisbal obre diumenge les Festes Culturals de la Pobla

Les activitats inclouen també el cicle ’Música als castells’

cultura
Dijous, 6 setembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Arrenquen tres mesos d'alt voltatge cultural a l'agenda de la Pobla de Claramunt. Aquest diumenge, en el tret de sortida, es presentarà l'edició del llibre guanyador del certamen el 2017, 'L'expressió material del poder durant la conquesta comtal. Esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI)' de Jordi Gibert.

PUBLICITAT

Com sempre, la Pobla de Claramunt comença el nou curs amb les Festes Culturals. Un seguit d'actes que s'allargaran durant els mesos de setembre, octubre i novembre, recull diverses propostes, entre les quals s'inclouen l'acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, la Diada de l'11 de Setembre, l'Exposició-Fira d'Art o una cantada de la Coral La Lira amb motiu del seu centenari. L'organització va a càrrec de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament. Les activitats s'obren aquest diumenge 9 de setembre amb l'acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems, que tindrà lloc a la 1 del migdia a l'Ateneu Gumersind Bisbal. Enguany l'acte el presidirà el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

El lliurament del Premi Gumersind Bisbal el 2017Es començarà amb la intervenció de l'alcalde poblatà, Santi Broch. A continuació, la regidora de Cultura, Esther Touriñán, llegirà la convocatòria per al certamen de l'any vinent. A continuació, es presentarà l'edició del llibre guanyador del certamen de 2017 que porta per títol 'L'expressió material del poder durant la conquesta comtal. Esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI)' de Jordi Gibert. La presentació anirà a càrrec del propi autor. L'acte acadèmic el tancarà el president de la Diputació de Barcelona. Un cop finalitzin els parlaments, s'oferirà un aperitiu per a tots els assistents.
Aquest llibre, que és el sisè de la col·lecció Claramonte i que edita l'Ajuntament, vol ordenar de manera sistemàtica i oferir una interpretació genèrica d'un volum certament important de dades, obtingudes fins a dia d'avui, sobre l'origen i desenvolupament d'esglésies, castells i torres a la Catalunya Central.

El llibre entrecreua dades arqueològiques i textuals, es tracta de valorar de manera conjunta tota una sèrie de jaciments i/o monuments conservats de manera més o menys completa i de situar-los en relació amb un context no només polític sinó també socioeconòmic capaç d'explicar la seva emergència i el seu esdevenir primerenc. El Premi Gumersind Bisbal i Gutsems es concedeix en anys alterns, té com a objectiu promoure la cultura i la llengua catalana. Des de 2005 l'Ajuntament assumeix íntegrament aquest premi, des de l'organització fins a la publicació de l'obra, aspecte que fins llavors se n'havia fet càrrec la Fundació Salvador i Casajuana, entitat ja desapareguda. Des de 2016 la convocatòria compta amb el suport i l'assessorament del Centre d'Estudis Antoni de Capmany, de la Universitat de Barcelona.

El Parc del Mil·lenari serà l'escenari de les activitats de la Diada, que acompanyen cada any a les Festes Cultural, el dia 11. A les 11 del matí hi haurà un espectacle per a la quitxalla amb el títol 'Boti-Boti' i a les 12 del migdia, l'alcalde, Santi Broch, pronunciarà el parlament per commemorar l'11 de Setembre. Tot seguit, hi haurà una ballada de sardanes i un aperitiu per a tothom. A més d'aquestes propostes, durant el setembre es portaran a terme d'altres activitats. En aquest sentit, cal destacar el concert de música als Castells amb el quartet Scaramouche o l'Exposició-Fira d'Art, que arribarà a l'onzena edició. Per als mesos d'octubre i novembre també s'organitzaran altres actes, com exposicions, una representació de teatre infantil amb l'obra El petit Príncep o la cantada del centenari de la Coral La Lira. Tota la programació de les Festes Culturals es pot consultar al web municipal o a les xarxes socials.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.