TORNAR

'El rei borni', una comèdia àcida, arriba el 8 de febrer a l’Ateneu

L'obra reubeix a la mateixa taula un agent antiavalots i un activista que ha perdut un ull per una pilota de goma

cultura
Dimarts, 4 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El proper dissabte, 8 de febrer a les 21h, el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada rep El rei borni. Marc Crehuet signa aquesta excel·lent comèdia negra que va triomfar la temporada passada, quan es va estrenar a la sala Flyhard, va passar amb èxit per Madrid, per la sala Barts de Barcelona, per Manresa o Viladecans i ara fa una gira per diferents ciutats.

El Rei Borni

Les entrades, que tenen un preu de 18 i 15 euros, es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística de la plaça de la Creu.

Un sopar de parelles fa que el David, un policia antiavalots que ha buidat l'ull a un manifestant amb una pilota de goma, es trobi amb l’Ignasi, que l’ha perdut. Així comença una comèdia àcida sobre la fragilitat de les conviccions, la naturalesa dels rols socials i la recerca de la veritat.

Per al seu autor i director, Marc Crehuet “preguntar-se si un antiavalots se sent culpable després d’apallissar a uns quants manifestants pot semblar bastant ingenu, però a la gent que no treballem amb porres i pistoles no deixa de xocar-nos aquesta professió. Què fa aquest personatge quan arriba a casa, després d’una intervenció? Comenta la feina amb la seva dona, tot sopant? Es tracta d’una forma de violència legal, se’ns diu que és necessària per mantenir l’ordre públic quan aquest és greument pertorbat. És una professió civil propera a l’àmbit militar i, com en la guerra, s’admeten els danys col·laterals. Tant se val els motius pels quals un surti a manifestar-se. En el caos d’una manifestació hi ha unes altres regles i participant-hi, semblaria que un s’exposa a rebre uns quants cops de porra o a perdre un ull accidentalment”.

Però, afegeix Crehuet, “què passaria si es trobés cara a cara amb la víctima de la seva violència en un altre context, lluny del caos de la manifestació, fora del camp de batalla? Mantindria les seves conviccions o, d’alguna manera, el retrobament faria trontollar els seus esquemes? Per no desvetllar la trama, direm només que aquest és el punt de partida de la nostra història. Una història que semblaria adient tractar-la en clau de drama però que conté també tots els elements per desenvolupar-la com a comèdia, i això és el que és El rei borni. Una comèdia fosca, negra que, sense passar per sobre de les emocions dels personatges i, a través de situacions incòmodament hilarants, vol posar en evidència la perplexitat davant una realitat social complexa, sovint incoherent, el sentit últim de la qual se’ns escapa”.

És una comèdia cruel, del temps de crisi, escrita abans de la història d’Ester Quintana, per Marc Crehuet, creador, guionista i director de la sèrie Pop ràpid de TVC i Moiré Films. El rei borni és Miki Esparbé, en el seu paper d’activista, però també resulta molt convincent Alain Hernández, que ha d’assumir el paper antagonista. Els acompanyen Ruth Llopis, Betsy Túrnez i Xesc Cabot. Un espectacle que ens farà passar de la riallada al silenci glaçat. I és que, en aquesta terra de cecs, només el borni pot veure-hi una mica més clar i convertir-se en el rei.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.