TORNAR

'Aventures i pintures', aquest dijous, al Museu Molí Paperer de Capellades

Joan Pinyol ha escrit la biografia de Josep Costa Solé

cultura
Dilluns, 3 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dijous 6 de febrer, com a acte central de la Festa Major d’hivern de Capellades en honor a Santa Dorotea, tindrà lloc la presentació del llibre “''Aventures i pintures. Josep Costa Solé, Capellades, 1913-2003''”. Es tracta d’'una biografia escrita per Joan Pinyol que, a través de quatre-centes vint-i-quatre pàgines, repassa no només la trajectòria d’'aquest polifacètic capelladí sinó també la història de la població en els darrers cent anys. Sobretot la de les persones enmig del seu context social, cultural i històric.

Josep Costa Solé

Nascut a Capellades l’'any 1913 Josep Costa Solé va destacar als anys trenta en el camp musical com a trompetista de diverses formacions, però de seguida es va decantar cap al camp de l’'art plàstic en el qual va excel·lir amb un estil inconfusible. També va ser rellevant la seva tasca com a maquillador d’actors i actrius de teatre, dissenyador dels cartells dels programes de la festa major local i professor de dibuix de diverses generacions. També va destacar la seva participació en incomptables exposicions artístiques arreu del territori i l’'elaboració d’'auques, exlibris, logotips comercials, nadales, postals, anagrames d'’entitats i un llarg etcètera al qual es va sumar la seva activitat al capdavant de nombroses entitats capelladines. Tot plegat combinat amb la feina a l’'empresa Guasch durant més de cinquanta anys.

El llibre, que és el resultat de moltes hores d’'entrevista al biografiat i d’'una recerca que es va iniciar l’any 2000, perfila en tot moment els esdeveniments més rellevants de Capellades durant els darrers cent anys. Només com a exemple, i pel que fa als anys trenta, la realitat de la premsa capelladina, la inauguració de la Piscina Blava i del Grup Escolar Marquès de la Pobla. També els efectes tràgics de la nevada de 1944, el naixement de moltes entitats i centres educatius –cavalcada de Reis, l'’Esbart Abat Muntades i la Joia Capelladina -als anys cinquanta-, els festivals de la Melodia Moderna i el naixement de l'’institut Molí de la Vila –als seixanta-, els primers moments de l’Agrupament Escolta Domènec Sugranyes –als setanta-, l'’inici de l’Escola Bressol Vailets –l’any 1980-, i també la seva col·laboració directa en la il·lustració de llibres com El Primer llibre de Capellades (1958) i Versos i dibuixos (2000), entre moltes altres realitats del poble explicades en paral·lel a la vida de Josep Costa Solé.

L'’acte de presentació –que clou l'’Any Costa Solé en commemoració al centenari del seu naixement- tindrà lloc al Museu Molí Paperer a partir de les sis de la tarda i comptarà amb les intervencions de la nova regidora de Cultura de l'’Ajuntament de Capellades, Anna Gabarró, de l’'alcalde Marcel·lí Martorell, de la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco i de l’'escriptor capelladí i autor del llibre, Joan Pinyol.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.