TORNAR

L'arqueòleg Jordi Enrich reflexiona sobre l'origen d'Igualada i de la Conca en el seu llibre

El llibre es presentarà el proper 20 de febrer a la Biblioteca

cultura
Dilluns, 3 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El proper dia 20 de febrer, a les 7 de la tarda,tindrà lloc  a la Biblioteca Central d’Igualada,  l’acte de presentació del llibre de l’arqueòleg Jordi Enrich Hoja, “La Conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’Igualada”. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Jordina Sales Carbonell, investigadora de la Universitat de Barcelona.

Fragment de la portada del llibre

El llibre parla sobre el paper que van jugar les vil•les romanes i altra tipologia de jaciments en la posterior organització territorial de la conca d’Òdena, i dóna resposta a com es va originar un primitiu i reduït nucli de població en el decurs de l’antiguitat tardana i que posteriorment donaria lloc a la creació de la vila medieval d’Igualada, tot plantejat en el marc de l’espai geogràfic de la Conca.

El llibre intenta descriure i recórrer el camí seguit entre les vil•les de la conca i la seva arribada a les portes de la gènesi de la Igualada medieval.

Aquest assaig d’aproximació analitza les característiques de les etapes preromana, alt i baix imperi, i visigoda, sense oblidar altres aspectes de l’alta edat mitjana, tot amb la finalitat d’aconseguir formular un seguit d’hipòtesis de treball que ajudin a dibuixar els trets que, en un moment de l’antiguitat tardana, van propiciar la creació d’una nova realitat política com a lloc central que administraria el territori natural de la conca i que, finalment donaria lloc a l’origen de la Igualada medieval, ubicada en un indret estratègic a la cruïlla de camins i centrada en un punt de mercat d’arrel més antiga.

L’autor presenta per primera vegada, en aquesta monografia de caràcter històric i arqueològic, un recull de dades que, un cop formulades, serviran per a exposar una hipòtesi de treball que posteriorment caldrà confirmar o rebatre a la llum de noves descobertes. Hipòtesi que parteix de la importància que va tenir l’herència de l’antiguitat tardana en l’estructuració dels fonaments del medievalisme.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.