TORNAR

La restauració del Fort de Sant Magí, la joia de les Guerres Carlines, en la seva fase final

La inversió en les dues fases per restaurar la construcció, que data de 1837, ha estat de 140.000 euros

cultura
Dissabte, 2 març 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una vegada estiguin enllestides les darreres obres, el recinte s'obrirà de manera puntual només, per garantir-ne la conservació. Els propers mesos, les obres es concentraran en l'arranjament i la col·locació de nous elements a la part exterior.

Ha començat la segona i definitiva fase de restauració de l'antic Fort de Sant Magí, situat entre el carrer de Carme Verdaguer i el carrer de la Salut, al barri del Poble Sec, compartint espai amb una torre octogonal de totxo, que es va aixecar posteriorment. Després que en la primera fase es va restaurar 
pròpiament l'edifici històric, ara els treballs se centren en la recuperació del seu entorn, amb la voluntat de fer-lo visitable i obrir-lo a la ciutadania. Les tasques que ara s'executen, que suposen una inversió d'uns 90.000 euros inclouen l'enderroc dels antics magatzems de la companyia d'aigües i l'aixecament dels camins pavimentats existents.

S'han engegat les obres de restauració de l'exteriorAl llarg d'aquests treballs, també s'enretiraran els nombrosos còdols que hi ha al terreny, per posteriorment reutilitzar-los en un nou pou de drenatge a l'edifici del fortí. S'hi establiran nous camins, en aquest cas de sauló, i es plantarà nova vegetació de diferents varietats, dotada del corresponent sistema de reg. També s'hi ubicarà nou mobiliari urbà –bancs, papereres i baranes–, s'hi instal·larà nova il·luminació, s'adequaran els murs perimetrals del jardí i s'arranjaran convenientment els accessos des de l'exterior.

La conclusió d'aquests treballs es preveu per al mes de maig. La voluntat del govern municipal és que, per a garantir-ne una òptima conservació, aquest nou espai s'obri només en moments puntuals per acollir actes culturals o iniciatives veïnals i, progressivament, s'avaluarà la possibilitat d'ampliar els seus horaris d'obertura. 

El Fort es tracta d'una construcció defensiva aixecada l'any 1.837, durant la primera Guerra Carlina, al mateix punt del Pla de Sant Magí que anteriorment havia ocupat una capella dedicada a aquest sant. Es va construir fent servir precisament les pedres de l'antiga capella i pràcticament al mateix temps que la torre aixecada a la Muntanya del Pi de Santa Margarida de Montbui. Consta d'una planta quadrangular amb dos pisos i disposa d'espitlleres de totxo i pedra que permetien disparar des del seu interior.

El 2018, amb una inversió de 50.000 euros i el suport de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament ja va consolidar l'edifici, retornant-lo al seu aspecte original, eliminant tots els elements que s'hi havien afegit en èpoques posteriors. A l'interior s'hi han instal·lat escales i unes passarel·les metàl·liques al primer pis, que permeten el visitant recórrer-lo íntegrament i gaudir de les vistes privilegiades sobre la meitat Sud de la ciutat i la Conca d'Òdena. A la planta baixa es preveu afegir-hi també plafons explicatius i imatges històriques per recordar el seu origen. 


1 Comentaris

P

Pau Llacuna i Ortínez

Igualada

3 de març 2019.09:58h

Respondre

En la notícia no llegeixo que en la reforma es faci una excavació arqueológica per limitar i veure com era la capella de Sant Magí.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.