//Plugins sense CDN ?>
Conegut per la seva trajectòria com a actor (Aída, Paco y Veva, El otro lado de la cama, Días de fútbol, Saturday Night Live...), De la Rosa brilla també en la seva faceta com a autor teatral com ho demostra en aquest espectacle, que també ha dirigit i on interpreta el paper de narrador. Després de remenar en el més profund de la baixesa humana, Secun de la Rosa assegura que no ha tingut ‘prou temps vital per trobar el dimoni i l’infern de cadascú, però volia que el personatge estigués envoltat de gent que li fes molt de mal perquè buscava només el seu propi interès’. Influenciat per la cinematografia de Fassbinder –especialment per La llei del més fort–, així com també pel teatre d’Anton Txèkhov i Tennessee Williams, entre d’altres, De la Rosa ha volgut moure’s en el desencís de l’ésser humà i entre personatges tràgics. Ara bé, ha volgut fer-hi una reflexió diferent perquè, per a ell, ‘al segle XXI passen coses estranyes. A vegades és molt fàcil que ens facin mal, un ja no sap si cal defensar-se o no, si s’ha de mirar allò dolent de l’altre o no...’.
Tot i aquest fons tan grandiloqüent de l’espectacle, el dramaturg incideix en què és una ‘comèdia molt senzilleta’. ‘També podria dir que tracta sobre la Clara, una noia de classe obrera que va a un concurs de televisió per guanyar molts diners i que, un cop els guanya, es troba immersa en grans avatars...’, afegeix, alhora que apunta que, en la societat actual, hi ha moltíssimes Clares: ‘Desgraciadament hi ha molta gent sense eines emocionals. A vegades ens impacta molt veure un final tràgic o algú passant-ho malament. Hi ha una absència d’explicar-nos des de petits què significa la responsabilitat amb un mateix’.
Fins on som capaços d'arribar?
De la Rosa està convençut que el públic ‘s’enganxarà’ a 'Las fichas', especialment en l’escena del concurs El juego de tu vida, que és l’exemple més sublim de fins a quin punt som capaços d’arribar per aconseguir un objectiu. La presentadora és molt amable i, de sobte, li pregunta a la Clara: ‘Has desitjat mai anar-te’n al llit amb els germans del teu marit i fer-ho davant dels teus fills?’ ‘Com es pot preguntar això a la tele i com es presta la gent a respondre-ho? Els pares diuen als nens que no han de parlar amb desconeguts al portal de casa i després els deixen sols a l’habitació on es connecten a Internet i on no parlen amb un amic, sinó amb 3.000 monstres!’, es demana l’autor.
L’espectacle arriba de la mà del Circuito de la Red de Teatros Alternativos, que permet la gira d’una selecció d’espectacles per les 35 sales associades d’arreu de l’Estat, entre les quals hi ha el Teatre de l’Aurora. Els muntatges tenen garantida la qualitat, ja que han estat els més votats pel conjunt de la Red. És, sens dubte, una bona oportunitat per veure el teatre que es fa fora de Catalunya.
Les representacions de 'Las fichas' es faran el divendres 29 i dissabte 30 d’octubre a les 22h i el diumenge 31 d’octubre a les 19h. Les entrades (14 €; 10,50 € amb els descomptes habituals) es poden adquirir a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 93 805 00 75 o bé a través del correu electrònic, escrivint a reserves@teatreaurora.cat. Més informació a www.teatreaurora.cat.