TORNAR

La típica coca de Sant Joan

cultura
Dimarts, 23 juny 2009. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els gremis de pastissers de Catalunya confien en mantenir les vendes de coques de Sant Joan malgrat la crisi de la mateixa manera que s'han mantingut d'altres vendes tradicionals com les de les mones de Pasqua. Els pastissers calculen que una família de quatre persones es gastarà entre 16 i 30 euros en coques, quantitat similar a la de l'any passat i que se'n vendran prop d'1.700.000. Les coques 'reines' són les de brioix amb fruita i/o amb pinyons i les de pasta de full amb llardons. Les variables que introdueix després cada pastisser, però, són infinites segons el lloc on s'elaborin i segons l'encàrrec de cada particular.

La coca de Sant Joan

Durant la nit de Sant Joan, per sopar, és habitual de fer reunions familiars o bé d'anar a alguna festa popular amb taules preparades a la vora d'una foguera. Llavors es menja tota mena de coques. A Catalunya i al País Valencià, la més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes.

Antigament, les coques per aquesta diada eren rodones amb un trau al mig, la qual cosa es podria relacionar amb alguna mena d'antic ritus solar. Avui en dia, la talla estàndard sol ser canònica, o sigui que fa el doble de llarg que d'ample.

Com que és dia de festa, és tradicional de prendre vi o cava.

A Alacant se sol sopar a les barraques i els racons de cada foguera amb tots els seus membres i menjar coca amb tonyina i bacores.

Una dolça proposta

Tot i que no sigui de part de la iaia Montserrat, que ens fa totes les receptes de cuina, us proposem una coca de Sant Joan per si us animeu a fer-la a casa.

Ingredients

* 250 g - Farina de força

* 100 g - Sucre

* 100 g - Mantega

* 2 - Ous

* 20 g. - Llevat en pols

* 1/2 - Got de llet

* 1 - Branca de canyella

* 1/2 - Pell de llimona ratllada

* Pinyons

* Fruita confitada variada

Preparació

Desfeu el llevat amb la llet una mica calenta.

Afegiu-hi 3 cullerades de farina i treballeu-ho fins fer una massa llisa; deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.

Feu un volcà sobre el marbre amb la farina i poseu en el centre la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l'anís.

Treballeu amb la ma o una forquilla els ingredients del mig, afegiu-hi la massa fermentada i continueu treballant-ho amb la farina fins obtenir una massa fina i compacta.

Estireu-la sobre una placa de forn untada amb oli o mantega, donant-hi un gruix d'1 cm aproximadament i forma ovalada.

Pinteu-ho amb ou i col·loqueu-hi al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-ho reposar fins que dobli de volum.

Repartiu-hi els pinyons per sobre, tireu-hi sucre pel damunt i coeu-ho al forn a 180º uns 20 minuts.

També es poden fer algunes variacions, com per exemple abans de col·locar-hi la fruita es pot posar una capa finíssima de massapà rebaixat amb una mica de clara d'ou.

S'hi pot posar crema després de deixar llevar la massa amb les fruites.

S'hi poden afegir espècies (comí, canyella, anís estrellat, etc.) a la massa, ben triturades.

Es pot fer sense fruita confitada o farcir-la de crema, cabell d'àngel, etc.

Bona i dolça revetlla!


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.