TORNAR

Torras i Ribé detalla la repressió borbònica sobre l’Anoia després de la Guerra de Successió

Especial Onze de Setembre (4)

cultura
Dimecres, 10 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El catedràtic emèrit d’Història Moderna de la UB, el doctor Josep Maria Torras i Ribé, explica els efectes de la Guerra de Successió a l’Anoia. El posicionament d’Igualada com a ciutat no queda prou clar, ja que es va destruir molta documentació abans de l’entrada dels borbònics, tot i que es va rendir sense lluita el 1713. La gran certesa és que la repressió de les tropes ocupants de Catalunya va ser terrible, amb l’establiment de grans contribucions de guerra i l’esclafament de les protestes dels pagesos per aquest fet. Els incendis de la Pobla o Mediona són la mostra d’aquest jou brutal.

L'historiador igualadí Josep Maria Torras i Ribé

Gravat de Jacques Rigaud.

Fa just 300 anys, Barcelona estava a punt de caure en mans de Felip V i les seves tropes espanyoles i franceses, però ja feia un any que les viles de l’interior s’havien rendit. Igualada “no va tenir un paper gaire heroic” confessa Torras i Ribé, autor del llibre Felip V contra Catalunya, entre d’altres. El fet és que els igualadins, el juny de 1713, van enviar al notari Onofre Melcior a participar en la Junta de Braços que es feia a la capital per decidir què fer davant l’avenç borbònic. Catalunya ja estava sola, perquè els aliats anglesos i austríacs havien pactat amb Felip V. El representant igualadí Melcior va apostar per claudicar davant els invasors, tot i que es va imposar la guerra a ultrança en la votació. “Ara sabem que, de fet, Onofre Melcior era un espia de Felip V. I s’ho va cobrar prou bé després de la guerra”.

Igualada era com Cervera, doncs, una ciutat botiflera? No. Ni tan sols Cervera. El “posicionament de les diferents viles obeïa a la zona on es trobaven” explica Torras i Ribé. Si era terra de ningú, com Cervera, havien de quedar bé amb tots dos bàndols. “Cervera va fer una bona campanya d’imatge” quan Felip V va guanyar i els borbònics, així, van retribuir-la amb privilegis. No es tenen registres de l’entrada de les tropes espanyoles i franceses a Igualada. El catedràtic ho atribueix a que “tant a Igualada com a molts altres municipis es va destruir la documentació. Els llibres d’actes tenen molts fulls arrencats, quasi un 90%. Era una manera dels prohoms de la ciutat de protegir-se per no saber el seu posicionament a les sessions”.

Catalunya, alineada amb l’arxiduc

Abans que la guerra comencés en territori català, el llunyà 1701, el Borbó havia arribat a Barcelona i “en les Corts havia donat molts privilegis”. Llavors “no havia actuat encara contra Catalunya”. Quan els catalans van canviar de bàndol va ser en bona part “arrel de la presència de tropes angleses al territori”, però també per l’antagonisme amb França. “El 1697 els francesos havien conquerit Barcelona”, durant la Guerra dels Nou Anys. “La destrossa que havien fet a Catalunya” havia deixat una empremta molt gran i per això hi havia més simpatia pels austríacs. Per això, el 1705, es va decantar per l’Arxiduc Carles d’Àustria.

L’espanyolisme parla de guerra civil entre catalans o de guerra dinàstica, “una interpretació esbiaixada”. Torras i Ribé remarca que “hi va haver causes econòmiques d’abast internacional i també un component territorial”. La gran certesa és que arribat el darrer bienni de guerra, el 1713-1714, “els catalans eren perfectament conscients del que passaria si guanyava Felip V, i per això la resistència va ser tan extrema”.

Les “quinzenades”

A les poblacions catalanes que queien en mans dels borbònics, “se’ls hi van imposar unes contribucions de guerra exagerades, just a l’hivern de 1713-1714” detalla Torras i Ribé. Eren les “quinzenades”. “La violència de les tropes per cobrar va provocar revoltes entre els pagesos” i una repressió dels ocupants més brutal encara.

El catedràtic emèrit de la UB considera que “l’expoli fiscal que viu Catalunya avui té un precedent en aquella política de confiscacions. Les poblacions que no volien pagar eren cremades. Mediona, Manresa o aquí mateix, a la Pobla de Claramunt. Va ser terrible”. I no queda als registres, però la violència i els càstigs també es van estendre a l’Anoia a masies i caserius de famílies que no volien o no podien pagar i que van ser també incendiades.

A aquests horrors s’hi afegiria després la imposició del cadastre, una altra gran càrrega econòmica. “L’ocupació militar i el règim que va seguir va tenir molts costos a l’Anoia i a la resta de Catalunya. El país no aixecaria el cap fins a la dècada de 1730”. La carestia que va causar el règim militar de Felip V i la seva “ocupació devastadora” es va traduir en la misèria de moltes famílies.

Durant el darrer any de resistència catalana, a l’interior es van aixecar partides per sabotejar els intents de les tropes borbòniques d’entrar a Cardona i Barcelona. La consigna dels catalans era, segons Torras i Ribé, “resistir és guanyar” i “si lluitem podem perdre, si no lluitem estem perduts”. La lluita era molt desigual, pagesos contra soldats, però molts homes es van enrolar en aquestes partides “de segur molts anoiencs, però van tenir prou cura d’eliminar-ho de qualsevol document”.

Catalunya i Barcelona estaven soles. “Els anglesos ens van deixar a l’estacada” recorda Torras i Ribé “tot i que tenien la flota a Menorca”. L’heroisme dels defensors de Barcelona v ser en va: “els més conscients sabien que anaven a perdre”. A la novel·la Victus d’Albert Sánchez-Piñol ja es reflecteix l’esperit dels defensors, el que Soldevila va anomenar “fenomen d’histèria col·lectiva”. Amb la caiguda de Barcelona la repressió agafaria la forma de la Ciutadella.

Alguns historiadors com l’anglès Henry Kamen han dit darrerament que Felip V volia ser comprensiu. Torras replica que “està dient tonteries. Henry Kamen és molt de dretes”.

Francesc Vilaprinyó


3 Comentaris

P

Pau

Igualada

10 de setembre 2014.14:03h

Respondre

el veig rejovenit, el doctor Torras i Ribé.
gràcies per l’article.

1

1833

Igualada

10 de setembre 2014.13:07h

Respondre

“Raimundo de Peñafort, fue el encargado de introducir la Inquisición en España, es por ello que los catalanes son culpables del terror que causaron en la península y en los territorios de... Llegir més América del Sur?.

La historia son fechas y hechos que son interpretables según nos convenga. Cuando son de nuestra cuerda estupendo, pero cuando los hechos se interpretan de forma diferente a la nuestra son tonterías…

En toda guerra los efectos de represión sobre los vencidos suelen ser catastróficos, llámense Guerra de Sucesión por el trono de España o Guerra Civil. En toda guerra siempre hay un reparto muy similar de actores, papel principal para el iluminado de pensamiento único que se cree que ha de salvar su territorio, los mercenarios siempre dispuestos a servir al mejor postor y que no tienen ningunos escrúpulos para cambiar de bando y los infelices que creen en el iluminado. Léase VICTUS

Yo me pregunto si la guerra de sucesión al trono de España la hubiese ganado el austriaco, ( que junto con los ingleses traicionaron a una parte de la ciudadanía de los condados de marca hispánica y del reino de Aragón…) algunos seguirían hablando de la guerra entre España y Cataluña?. Si en esa época no existía ni España ni Cataluña tal y como la conocemos hoy ¿ porque le llamamos guerra entre España y Cataluña?.

J

Juan Martí

igualada

10 de setembre 2014.12:56h

Respondre

Perdoneu pro jo ja no hem crec a cap historiador, aprofitat!
Aquesta tropa no mereixen cap credibilitat, manipulant la historia, per contentar als que els i pagant els sopars de duro.
Al menys, el... Llegir més Alfred Bosch, ha tingut dignitat, ajuda-nos a descobrir, qui va ser realment Rafael de Casanovas.

Ara resulta que fins i tot, el himne, del segadors, esta manipulat, Igual que la mort del ”heroi” Rafael de Casanovas. ( Mort de vell i perdonat per el Borbo)

LA VANGUARDIA AVUI. (Pag 36)

Josep Massot i Muntaner presenta su estudio sobre el himno catalán | ”La melodía primitiva de la canción no corresponde a la actual”, dice el investigador Francesc Alió

. Salvador Rebès ha exhumado recientemente un fragmento de la versión más antigua (1852), aunque el primer editor del texto del XVII transmitido por tradición oral fue Milà i Fontanals en 1882 con los versos que empiezan ”Ai ditxosa Catalunya / qui t’ha vista rica i plena!”. La canción pasó desapercibida hasta que Francesc Alió la incluyó en Cansons populars catalanes (1892) con varias manipulaciones: empieza con ”Catalunya, comtat gran”, cuando Catalunya nunca fue un condado y, sobre todo, se inventa el estribillo: ”bon cop de falç, defensors de la terra”.

¿Y la melodía? ”La melodía primitiva de la canción -dice Massot i Muntaner- no corresponde a la actual y no ha llegado ninguna transcripción de la que se utilizaba en Catalunya durante el siglo XIX, antes de que tuviera nueva vida gracias a los orfeones y al movimiento catalanista. Sólo se han recogido versiones folklóricas cantadas durante el siglo XX, muy distintas de la que se popularizó como himno”, Francesc Alió, en un procedimiento habitual, ”adaptó al texto una melodía correspondiente a otro texto que se refería a otros segadores”, una cancioncilla picante de la plana de Vic que le cantó mossèn Collell ante el escándalo de Jacint Verdaguer. El padre Massot recoge la letra, menos explícita, pero también menos morigerada que otras versiones: un segador que ”siega” ”el camp de civada” de una dama; ella le reclama ”segueu arran, que la palla va cara, segueu arran”, y cuando ésta le pide que cuántas lleva, él dice que con ella ya suma treinta, y más habría segado ”si la falç no segués brincada”. De aquí el ”bon cop de falç, defensors de la terra” ideado por el poeta Ernest Moliné pura manipulacion.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.