TORNAR

Troben abundants motlles de restes de fusta de les comunitats neandertals de fa 60.000 anys a l'Abric Romaní

S’han posat al descobert durant l’excavació que s’ha desenvolupat des del 5 d’agost i que finalitza aquest dimecres

cultura
Dilluns, 26 agost 2019. 18:06. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Enguany s’han complert 110 anys des del descobriment de la presència de restes prehistòriques en aquest jaciment i 36 des de que es van reprendre els treballs programats en campanya anual

Des del passat 5 d’agost i fins aquest dimecres, dia 28, es desenvolupa al jaciment Abric Romaní, a Capellades (Anoia), la campanya d’excavació arqueològica anual. Un grup de 35 persones han estat col·laborant en les tasques d’excavació sota la coordinació de la Dra. M. Gema Chacón, el Dr. Josep Vallverdú i la Dra. Palmira Saladié, tots tres investigadors de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Entre els altres doctors i estudiants participants n’hi ha vinculats també a aquest centre de recerca  i a la URV (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, com els del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana), i altres procedents d’altres institucions espanyoles e internacionals.
L’Abric Romaní és un important jaciment amb vestigis arqueològics testimonis de la vida neandertal, on fins el moment s’han excavat completament 16 nivells arqueològics en una extensió de 300 m2. S’han documentat diferents tipus d’ocupacions que  indiquen que es tractava de societats altament mòbils, i amb estructures socials complexes en les quals el repartiment dels aliments aconseguits era clau. La base de la caça eren els animals unglats com els cérvols, els cavalls, urs, i rinoceronts. Les eines eren elaborades principalment amb sílex i calcària, i probablement amb fusta.
Enguany ha fet 110 anys des del descobriment de la presència de restes prehistòriques en aquest jaciment i 36 des de que es van reprendre els treballs programats en campanya anual. En aquesta ocasió els treballs s’han centrat en destapar el nivell R, de 60,000 anys d'antiguitat. Tot i que s’està en el sostre del nivell, i encara no es poden valorar amb profunditat les restes de fauna i les eines de pedra que s’hi ha trobat, si s’han pogut documentar abundants negatius de fusta o motlles. A l’Abric Romaní es conserven les empremtes d’alguns vegetals, entre ells la fusta,  per mitjà de la precipitació de carbonats sobre aquests. Un cop desintegrat el contingut vegetal, es conserva la seva empremta en forma de negatiu; en aquest nivell destaca el volum de restes d’aquest tipus que s’hi estan trobant-
Si es confirma la presència d’algun tipus d’eina entre el conjunt excavat, es possibilitarà  aprofundir en l’estudi de l’explotació de la producció d’eines de fusta durant el Paleolític mig, un fet extraordinari donat el caràcter perible de la fusta. Futures excavacions, com la que continuarà l’any que ve al mateix nivell R, permetran també l’anàlisi de la resta de materials, entre ells, els fogars conservats a la superfície de l’abric, fet que permetrà saber més sobre l’estil de vida neandertal.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.