//Plugins sense CDN ?>
Aquesta vegada, a partir de la troballa de sis dents i diversos fragments de mandíbula, s’ha identificat una nova espècie d’èquid de fa 12 milions d’anys (Miocè Superior) batejat amb el nom de: Anchitherium Nievei.
El seu estudi no tan sols permet descriure una nova espècie d’Anchitherium, sinó que aporta noves referències sobre les característiques ambientals. Novament es posa de manifest que el paisatge d’aquesta zona era un hàbitat boscós, relativament tancat i humit, molt diferent de la resta de conques de la Península Ibèrica.
El seu descobriment s’ha donat a conèixer a partir de la publicació de l’article: 'A new species of Anchitherium (Equidae: Anchitheriinae) from the Middle Miocene of Abocator de Can Mata (Vallès-Pendès Basin, NE Iberian Peninsula' a la revista Comptes Rendus Palevol redactat per Cheyenn Rotgers i d’altres investigadors de l’Institut Català de Paleontologia.
Els èquids pertanyents al gènere Anchitherium eren morfològicament diferents als cavalls actuals. Una de les principals diferències era que presentaven extremitats tridàctils. També cal destacar la seva menor grandària i una morfologia dental totalment diferent. La majoria d'espècies pertanyents a aquest gènere eren èquids petits i robusts, així com poc corredors, la qual cosa facilitaria la seva supervivència en hàbitats de bosc tancat.
La diferència està en la dentadura
Les dents més petites, els molars inferiors relativament més amples i, en general, les proporcions i morfologia oclusal (estructura i forma dental) permeten distingir el nou Anchitherium d'altres espècies ja conegudes.
Les restes trobades d’Anchitherium nievei, sis dents i diversos fragments de mandíbula de diferents individus, que es estan dipositades a les col·leccions de l’ICP, van ser analitzades i acarades amb els fòssils d'aquest gènere trobats en altres jaciments a partir de descripcions publicades, fotografies, dibuixos i motlles de material de museus. Aquestes comparacions mostren que el nou tàxon, malgrat haver estat trobat a l’Abocador de Can Mata, té una morfologia dental marcadament més similar a les espècies descrites per tota Europa que a les endèmiques de la Península Ibèrica.
Abocador de Can Mata
El jaciment paleontològic Abocador de Can Mata es troba en el terme municipal dels Hostalets de Pierola.Des que es van iniciar les obres d'ampliació d'aquest abocador a la fi del 2002, s'ha dut a terme un control paleontològic dels moviments de terra, que actualment encara perdura. Gràcies al treball realitzat pels paleontòlegs, i a la col·laboració de l'empresa que gestiona l'abocador (CESPA Gestió de Residus, SAU), han pogut recuperar-se més de 50.000 restes fòssils de vertebrats.