TORNAR

Troben restes de Mosaic tardoromà als Prats de Rei

Contenen inscripcions dels primers cristians del país

cultura
Dimecres, 3 abril 2013. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En motiu de les obres de renovació del clavegueram, pavimentació i millora del casc antic dels Prats de Rei, han sortit a la llum fragments de mosaic de l'època tardoromana que contenen unes inscripcions paleocristianes. En la inscripció hi apareix un Crismó, un símbol paleocristià que significa 'Crist, principi i final de totes les coses'.

detall del mosaic trobat

Restes de Mosaic romà dels Prats de Rei

Fragment de mosaic trobat a Prats de Rei

Les restes s'han descobert mentre es realitzaven les obres de millora del casc antic -el comprès en la zona de l'antiga muralla-, situada entre els carrers del Mur, la Plaça de la Sardana i darrer tram del carrer del Ravalet.

El mosaic forma part de la coberta d'un sarcòfag d'un panteó paleocristià de la darrera meitat del segle IV o primera del segle V. En aquest mosaic, que està en mal estat de conservació, s'hi pot veure, però, un símbol, l'anomenat Crismó, format per dues letres: la X (khi) i la Ρ (ro) superposades. És una abreviació del terme grec ΧΡΙΣΤΟΣ (que en llatí és Christus, Crist) que significa "l'ungit".

El Crismó es representa sovint acompanyat per les lletres "Α" i "Ω", penjades a la "X" o del pal horitzontal, una a cada costat, recordant la frase de l'Apocalipsi: "Jo sóc l'Alfa i l'Omega, el primer i el darrer, el principi i la fi"

Segons ha explicat el director de les excavacions, Dídac Pàmies, 'les restes són de gran importància ja que fins ara només s'han documentat 7 sarcòfags d'aquestes característiques i inscripcions com les que s'han trobat, només se n'han trobat dues més, a Barcelona i Tarragona'.

Fins al moment s'han trobat 6 sepulcres que integraven el panteó i el que conté el mosaic i la inscripció devia pertànyer segons Pàmies 'a una figura important dins la rejarquia de la comunitat paleocristiana, tal com indiquen les característiques de la tomba'.

En aquesta zona, fins ara s'han localitzat estructures d'època ibèrica, romana i medieval, i una quarantena d'esquelets humans que daten dels segles XVI, XVII i XVII, i pot ser que es trobin noves restes. El municipi va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i per aquest motiu totes les obres que es vulguin fer al terme municipal han d'estar supervisades per un arqueòleg.

Des de l'ajuntament el regidor, Marc Sendiu, ha ressaltat 'la importància de les troballes i ha manifestat la seva satisfacció per estar realitzant una obra que comportarà una millora del nucli de Prtas a la vegada que es troben i documenten importants troballes que ens donen detallls de la història dels Prats de Rei

L'Ajuntament va rebre 1,2 milions d'euros provinents dels programes Viure al Poble de la Generalitat, ajuts de la Diputació de Barcelona i també del PUOSC. Els diners serviran per arranjar tot el nucli antic del poble -pavimentació, mobiliari urbà, senyalització, clavegueram i aigües- i també per fer les excavacions arqueològiques.


1 Comentaris

R

R.M

IGUALADA

3 d'abril 2013.18:17h

Respondre

-Un mosaic petit però molt maco.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.