TORNAR

Wangchen: 'Els tibetans sempre somriuen'

Exposició 'Tibet-Terra de sinestèsies'

cultura
Dijous, 10 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La sala municipal d'exposicions acull des d'aquest dimecres al vespre l'exposició 'Tibet-Terra de sinestèsies', de l'igualadina Maria Gregori. El monjo tibetà Thubten Wangchen, director de la casa del Tibet de Barcelona, ha participat de la inauguració recordant la persecució i la massacre a la que el govern xinès té sotmès al poble tibetà. Wangchen ha agraït el petit gest de Gregori que amb l'exposició dóna a conèixer la imatge i la gent del seu poble.

Més d'una setantena de persones ha assistit a la inauguració

El monjo Thubten Wangchen

Imatges de l'exposició

Des d'aquest mateix dimecres i fins el proper diumenge 27 de setembre, la Sala d'Exposicions d'Igualada acull aquesta mostra fotogràfica de Maria Gregori: 'Tibet-Terra de sinestèsies'. Es tracta d'un recull fotogràfic d'un viatge de fa un parell d'anys, acompanyat de frases reflexives.

50 anys de la invasió xinesa

En l'acte d'inauguració de l'exposició hi ha assistit el director de la Casa del Tibet, el monjo Thubten Wangchen, qui ha relatat la seva experiència i el seu record de la persecució xinesa del poble tibetà. Aquest any se celebren 50 anys de la invasió, però ha afirmat amb esperança que '50 anys són molts per una vida, però no són tants per un poble, un país amb 2.137 anys d'història'.

Wangchen, que no ha abandonat el seu somriure habitual ni les bromes en cap moment del seu discurs, ha recordat com quan ell tan sols tenia 4 anys, els xinesos van entrar al Tibet deixant al seu pas una massacre d'un milió de víctimes mortals, entre ells la seva mare, i tan els seu pare i els seus germans com altres centenars de ciutadans el Tibet van haver de marxar i refugiar-se a la Índia, on van ser 'acollits, alimentats i educats gratuïtament. No oblidarem mai el que la Índia ha fet per nosaltres'.

El que més lamenta és que els tibetans no puguin viure al seu propi país, i tot i que afirma que el Tibet mai serà la Xina, sí que els carrers, les cases, el tipus de vida del Tibet estan sent substituïdes per edificis, prostitució i altres elements que no han format mai part del Tibet pacífic i tranquil de fa unes dècades.

Ha comparat el poble tibetà amb el català, que no pot ser ell mateix ni en el seu propi territori, i ha recordat les paraules de Pujol del 'ja som 6 milions' que és la mateixa població de tibetans.

Wangchen explica que no és gens fàcil la lluita del poble tibetà perquè és un poble pacífic que s'ha d'enfrontar a bombes i a tancs. Estan convençuts que la violència només genera més violència però negociar amb els xinesos és també molt dificultós.

D'altra banda lamenta que la resta de països del món occidental i oriental no facin cap pas: 'tots els països tenen interessos econòmics amb la Xina i per això no actuen. Es tanquen empreses arreu i la producció es porta a la Xina, ningú vol problemes amb la Xina i tothom calla'.

Wangchen parlava d'esperança i d'agraïment cap a un acte com el de l'exposició, que serveix perquè la gent pensi en el Tibet i conegui la història, i ha recordat que si bé la vida al Tibet és molt complicada, molt difícil, molt perseguida, igual que la de l'exili, els tibetans sempre somriuen, malgrat els problemes, el dolor, la tristesa, estan convençuts que mirar la petita espurna positiva els beneficiarà més.


2 Comentaris

G

Gemma

Vilanova del Camí

15 de setembre 2009.16:04h

Respondre

Una exposició molt maca. Val la pena anar-la a veure.

A

Anna

Igualada

10 de setembre 2009.13:47h

Respondre

Vaig ser-hi a la inauguració, les paraules de Wangchen van emocionar, i les imatges i textos de l’exposició també. Gràcies per aquest tast, Maria.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.