//Plugins sense CDN ?>
En un esmorzar, l’altre dia, vaig tenir el goig de conèixer dos membres de l’associació Súmate, una entitat que promou el dret a decidir dels catalans i catalanes adreçant-se, gairebé exclusivament, a la població castellanoparlant del nostre país.
Súmate és una associació sens ànim de lucre i no partidista constituïda per ciutadans i entitats cíviques i socials l’objectiu del qual és estendre el debat social i polític obert a Catalunya sobre el seu futur polític com a poble. Està formada majoritàriament per catalans de llengua i cultura castellana o espanyola que, per qüestions familiars i/o d’origen, han mantingut el seu patrimoni lingüístic sense renunciar, per això, a ser i formar part activa de la comunitat nacional catalana.
Advoca per un debat obert, democràtic i participatiu que inclogui a catalans que, sovint, s’han vist exclosos o llur opinió segrestada per la desinformació, el desconeixement o els prejudicis.
Denuncia fermament la destrucció de l’estat del benestar i la política d’ofec social, allò que a Catalunya suposa la pèrdua d’oportunitats i l’augment de l’exclusió social. Entre aquesta població hi ha aquells que, precisament, vingueren a buscar un futur millor a Catalunya. I ells i els seus fills han (i hem) contribuït a generar la riquesa suficient per poder gaudir d’un estat del benestar.
L’entitat pretén ser part activa en afrontar els reptes socials i polítics de Catalunya. Després del reiterat menyspreu dels diferent governs de l’Estat Espanyol envers les necessitats i les justes reivindicacions de la societat catalana, ha arribat l’hora de treballar com un sol poble i construir un nou país, en llibertat, que respecti la diversitat i amb el ferm convenciment de que el nostre benestar actual i el futur dels nostres fills dependrà de les nostres decisions.
També denuncia el desequilibri fiscal i el maltractament polític al que l’Estat Espanyol sotmet a Catalunya des de fa temps, per part d’algunes elits centralistes que empobreixen i castiguen la població catalana, que és la que més riquesa genera.
Reclama el dret a decidir quin futur volem i està convençuda que un estat propi beneficiarà al conjunt dels catalans. Així com declara, al final del seu manifest:
“Ahora más que nunca, la Cataluña social que queremos y necesitamos merece decidir democráticamente su futuro y construir una Cataluña soberana”