TORNAR

El 4D Cities comença a dibuixar el pla que enfortirà les ciutats

Es prepara un recull d’accions per potenciar el benestar i l’economia en l’àmbit de la salut

economia
Dilluns, 24 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Superat l’equador del projecte, el 4D Cities treballa amb la mirada posada en el Pla d’Acció Local que cadascuna de les ciutats haurà de presentar en cloure el programa europeu URBACT. Aquest document recollirà totes les accions que el municipi ha d’emprendre per dinamitzar l’economia i millorar el benestar de la societat a través de la Innovació en Salut.

Trobada a Novara (Itàlia)

Per elaborar-lo, els socis compten amb les aportacions dels agents locals involucrats en els diferents camps d’anàlisi.

En la darrera reunió, a la ciutat italiana de www.urbact.eu/4dcities, els vuit socis del 4D Cities han explicat a la resta de membres el seu primer esbós del pla. Això ha permès detectar els punts forts i punts febles de cada cas i enriquir-lo amb les contribucions de tothom. Alhora, ha posat de manifest algunes de les qüestions en què voldrien aprofundir per tal de disposar de més eines que els facilitin el disseny d’aquest informe, com per exemple com mesurar el retorn de la inversió en el vessant social, com involucrar eficientment els diferents perfils de la ciutadania i seguir de prop el procés d’altres projectes d’Innovació en Salut que hagin tingut un impacte social exitós.

Aquest aprenentatge complementarà el bagatge adquirit fins ara gràcies a les bones pràctiques exposades per cada territori al voltant dels quatre eixos del projecte (coneixement, món empresarial, sistema de salut i ciutadans), les aportacions d’experts externs i la participació de col·lectius de persones que intervenen activament al 4D Cities (els Grups de Suport Local) amb motiu de la seva vinculació a l’àmbit d’estudi.

En línies generals, els Plans d’Acció Local incideixen en el foment d’una vida més sana i de qualitat; una millor integració dels serveis socials i sanitaris; l’optimització assistencial a persones amb dependència o de la tercera edat; la coparticipació dels ciutadans en l’estructuració del sistema de salut; la implementació de sinergies entre els diferents sectors, especialment entre els àmbits empresarial i formatiu per respondre a les demandes reals del mercat laboral; i la captació i retenció d’empreses, estudiants i professionals, entre moltes altres propostes.

La propera reunió de la xarxa 4D Cities tindrà lloc a Plunge (Lituània) a finals del mes de maig.

Què és el 4D Cities?

El 4D Cities és un projecte URBACT que té per objectiu desenvolupar les ciutats a través de la interacció dels agents vinculats als camps de la Innovació i la Salut com ara el coneixement i l’entrenament professional, el sistema de salut, l’empresa i els ciutadans. Aplega vuit ciutats europees que volen crear un nou sector productiu que contribueixi a la diversificació i l’impuls de l’activitat econòmica, així com a la cohesió social dels seus territoris. Els socis són Igualada (Catalunya, Espanya) com a líder, Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia), el Districte Municipal de Plunge (Lituània), la Regió de Brainport Eindhoven (Holanda), la Corporació pel desenvolupament empresarial de Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania).

Què és URBACT?

URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible. Permet a les ciutats treballar conjuntament per trobar respostes als grans reptes urbans, reafirmant així el paper fonamental que aquestes exerceixen davant els cada vegada més complexos desafiaments socials. URBACT ajuda els municipis a desenvolupar noves i sostenibles solucions pragmàtiques que integren aspectes econòmics, socials i ambientals. També els permet compartir bones pràctiques i lliçons apreses amb tots els professionals implicats en la política urbana d’arreu d’Europa. A URBACT hi ha 500 ciutats, 29 països i 7.000 participants actius.

www.urbact.eu/4dcities


3 Comentaris

j

josep

Igda

24 de febrer 2014.20:27h

Respondre

Jordi, esperem que el ”clima” no sigui molt ”sec”, i no sens cremi la esperança, Jo de moment sols veig, FUM, i mes FUM.
Desitjo anar equivocat, pro aquest equip de govern, no hem mareig cap... Llegir més confiança.

J

Jordi

24 de febrer 2014.19:18h

Respondre

Més que generar llocs de treball, entenc jo, que ajudarà a crear el ”clima” que propicií la creació de llocs de treball. Quelcom és quelcom, no perdem la paciència.

J

Joan Alemany

Igualada

24 de febrer 2014.18:28h

Respondre

Quans llocs de trevall portarà a Igualada?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.