//Plugins sense CDN ?>
L’escenari econòmic que presenta el sector turístic, immers en els dubtes provocats per l’emergència sanitària, ha estat d’un costat, una baixada de la demanda de viatges a nivell internacional de més del 90% i de l’altra, un desplaçament tímid vers la demanda de viatges domèstics o estatals. Eloi Puig i Francesc Ferrer de les agències Ulises i Fer Frans han qualificat la situació actual i les previsions per al proper semestre de “desastroses” i ”insegures”, respectivament.
La facturació dels darrers mesos de les agències de viatges Ulises Viatges i Aventura i Fer Frans Viatges han caigut més d’un 90%, com han assenyalat els seus responsables, Eloi Puig i Francesc Ferrer. Ambdues han vist com la major part de reserves es cancel·laven o en el millor dels casos, eren posposades per més endavant, degut a la situació d’inseguretat provocada pels tancaments sobtats de fronteres i les mesures sanitàries que obliguen a fer quarantenes als països de destí.
Puig ha explicat a AnoiaDiari que durant la campanya del juliol-agost va poder tancar 4 viatges, tots ells dins de la Unió Europea, no preveu que a partir del setembre la situació millori i ha vist com, de les reserves que tenia fetes, “entre un 90% i un 95% s’han cancel·lat o postposat -ha detallat-. Aquest any estic per no perdre clients, per ajudar-los amb les cancel·lacions i canvis de dates” ha dit, i preveu una campanya fins al març “desastrosa”.
Per a Francesc Ferrer, responsable de Fer Frans Viatges i també membre de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges, la temporada no ha estat diferent: “teníem reserves a Alemanya, França o Anglaterra”, però amb les previsions de possibles confinaments als llocs de destí “des del març, la gran majoria de viatges reservats i venuts s’han anul·lat”. Ferrer comenta també que la “situació de reobertura” genera molta “inseguretat”, i si bé bona part de la gent que volia viatjar ho ha pogut fer, ha estat amb un turisme local o d’àmbit espanyol i triat “a darrera hora”.
Ferrer ha volgut recordar que els “ERTE demanats per la majoria d’hotels i agències de viatges, s’acaba el 30 de setembre i de moment no es sap què passarà. Molta gent es veurà afectada pel seu lloc de treball” i ha advertit que si no es prenen mesures o millora la situació “la previsió a nivell estatal és que més d’un 50% d’empreses i agències de viatges podrien tancar”.
La caiguda de l’activitat turística en relació al PIB estatal
El turisme a l’estat espanyol havia crescut un 2% des del 2010, situant-se per sobre del 12%, en relació al 100% del PIB generat a l'estat en els darrers dos anys. Amb dades de l’INE, el volum del PIB que el sector aportava al total de l 'economia espanyola era d’un 12,3%, 147.945,7 milions d’euros. Amb dades del 31 de juliol d’aquest any, sense sectoritzar, la variació interanual del total del PIB estatal ha caigut un 22,1%, fet que es tradueix en 24,8% menys d’hores treballades en el total peninsular.