TORNAR

L’Associació d’Afectats pel POUM d'Igualada afirma que el pla era inviable econòmicament

El dictamen posa sobre la taula les mancances i deficiències del pla general, aturat el mes de febrer

economia
Dimecres, 30 juny 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Associació d’Afectats del POUM d’Igualada a l'àmbit de les adoberies ha presentat una anàlisi econòmica i urbanística elaborada per arquitectes i advocats que conclou que el Pla era inviable econòmicament i que, per tant, en el cas que s’hagués tirat endavant, n’haurien demanat la nul·litat tot emparant-se en el marc legal. Miquel Vila, president de l’Associació, es mostra obert a col·laborar amb l’Ajuntament el dia que es pugui i vulgui reprendre qualsevol remodelació urbanística a la ciutat.

Gonzalo Liz durant l'exposició

Gonzalo Liz explica els problemes del POUM

Josep Vallès,  Miquel Vila i Gonzalo Liz

Gonzalo Liz, un dels arquitectes artífex del dictamen, va explicar aquest dimarts que la transformació urbanística prevista pel POUM ‘presentava un dèficit de 177 milions d’euros’ i que d’aquesta manera ‘no hi havia la plusvàlua que havia comunicat l’Ajuntament, sinó que ben al contrari, es generaria una minva de valor considerable’. L’arquitecte també va posar sobre la taula els principals problemes i mancances del pla.

Errors en els càlculs

L’anàlisi explica que el POUM s’ha basat en dades incorrectes ja que l’estimació dels valors immobiliaris corresponents a habitatges de preu lliure, locals comercials, activitats econòmiques i sector terciari no s’ajusta a la realitat del mercat del moment, perquè s’utilitzen càlculs dels anys 2006 i 2007 sense haver-los adaptat a la situació actual.

A més a més, segons l’informe, el POUM també erra i sobredimensiona el creixement demogràfic i la demanda residencial a la ciutat, ja que les dades que es presentaven en el Pla no coincidien amb les que publica l’Institut Català d’Estadística: ‘En el POUM es preveia que al 2022 Igualada tindria entre 52.000 i 54.00 habitants, mentre que l’Idescat en calcula 48.000’.

Poques sortides per als adobers

Segons l’Associació, si Igualada volia gestionar una sortida per a la indústria adobera a través del trasllat, caldria que l’Ajuntament liderés aquesta activitat i proposés sortides viables. En canvi, segons l’informe, en el POUM no hi havia cap indici que donés a entendre que l'Ajuntament es responsabilitzaria d'aquesta gestió sinó que encomanava aquesta tasca als propis particulars.

Les conclusions de l’anàlisi apunten també que el POUM preveia un 10% més de reserves per a habitatges de protecció oficial del que estableix la llei i que això fa que baixi el valor del sòl urbanitzable. A més a més, segons el document, també hi ha una desproporció en l’espai destinat a zones verdes i equipaments. L’informe també critica l’obertura de vials massa grans, costosos i innecessaris.

Afectació a tota la comarca

Segons Josep Vallès, president de la Cambra de Comerç de l’Anoia, l’estudi demostra que el POUM era inviable econòmicament i que hagués estat un cop molt dur, no només per als empresaris d’Igualada, sinó també per a tot el teixit productiu de la comarca. Josep Vallès recorda que des de la Cambra de Comerç sempre s’han tingut en compte les inquietuds i angoixes dels empresaris igualadins respecte del POUM.


3 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

30 de juny 2010.17:00h

Respondre

L’alcalde Jordi Aymamí va tractar públicament als afectats pel POUM d’especuladors, ara te l’oportunitat o millor dit l’obligació de rebatre aquest anàlisi econòmic i urbanístic que han... Llegir més presentat els afectats de la zona del rec que preveu un dèficit de mes de 29 mil milions de les antigues pessetes nomes a aquest sector i si no es capaç d’això, de rebatreu tècnicament, haurà de demana’ls-hi disculpes i assumir les responsabilitats polítiques que pertoquin

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

30 de juny 2010.11:56h

Respondre

Algunes preguntes amb la meva santa innocència.
Si el Pla estava tan mal fet, el responsable hauria de plegar oi? Per quan s’espera la seva dimissió?
Si l’estudi econòmic era un desastre, els... Llegir més responsables tècnics i polítics, ens haurien de tornar una bona part dels € 500.000 pagats pel projecte del POUM?
També seria de rebut, tornar els diners a tants i tants ciutadans, que es van gastar els seus per defensar la inviabilitat del mateix. Oi?
Que la diferencia entre el no guanyar-hi res a perdre-hi, sigui de € 177.000.000, és de jutjat de guàrdia, algú va fer molt malament els deures i ho hauria de pagar. Oi?
Podríem estar parlant d’incompetents totals?
Se’n estan donant compte els ciutadans en mans de qui estem?
Hi volen posar remei?
Doncs el pròxim tren de les eleccions Municipals passa el Maig del 2011. Si no hi posem remei no ens podrem queixar després. Oi?
Així doncs en les pròximes Municipals no si val fer l’orni i dir que tots són iguals, jo us puc assegurar que no serà així i si de mi i de la gent en la que confio depèn “nunca mais” serà així, almenys és el que vull creure i a la meva edat poca broma.

A

Albert

Igualada

30 de juny 2010.11:36h

Respondre

Un ajuntament que volia especular ?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.