TORNAR

El Consorci de la Zona Franca no té a l'agenda el polígon a l'Anoia

L’organisme té drets a Can Morera, però no els farà valer

economia
Dimarts, 21 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els darrers mesos, arrel dels projectes que ha demandat el territori i el seu empresariat, ha tornat a sonar amb força la possibilitat de la instal·lació del Consorci de la Zona Franca a l'Anoia. Els responsables de l'organisme, però, no contemplen ara cap desenvolupament.

El Consorci de la Zona Franca veu l'Anoia com una opció de futur, però no a curt termini. I a mitjà, tampoc. Per bé que en l'acte unitari que va tenir lloc fa un mes llarg a Igualada, al Teatre Municipal l'Ateneu, on es tornava a parlar de la possibilitat de la implantació del Consorci de la Zona Franca i també de les paraules de Jordi Baiget, el conseller, que admetia una via d'aquest tipus, els responsables del Consorci, en declaracions a AnoiaDiari, asseguren que aquesta no és una realitat objectiva. Anteriorment, pràcticament donaven per mort el projecte; ara, en tot cas, matisen que l'entitat "no ho contempla a mitjà termini".

La zona de Can Morera, a Òdena FOTO: Moisés JordiDe fet, tot i que reconeixen que "hi ha drets adquirits sobre aquest sector", apunten que "en aquests moments la nostra entitat es troba centrada en el seu core business en el Polígon industrial de la Zona franca i també en el desenvolupament d'habitatge de preu assequible al terme municipal de Barcelona". Remarquen que, a més, la conjuntura econòmica ho fa difícil. 

Des del Consorci no tanquen la porta del tot i "no descartem en un futur el planejament de Can Morera si la situació económica acompanya i trobem socis industrials interessats en aquest sentit". L'organisme barceloní tampoc contempla cap altre terreny de possible desenvolupament a la comarca. De tota manera, el pla urbanístic que allisava la implantació de la Zona Franca a Òdena va quedar suspès per la Comissió territorial el 2011 i l'Ajuntament d'Òdena va assegurar que no té previst cap nova tramitació aquest mandat.


5 Comentaris

r

resistència rural

l'ESPELT

27 de març 2017.21:37h

Respondre

QUE PESATS

J

Joana Marimón

Igualada

21 de març 2017.12:56h

Respondre

Que fa falta sol industrial de parcel.les grans a la conca es una evidencia. Hi ha demanda, Insisteixo, pero de terrenys entre 10.000 i 50.000 m2. i de mes i tot pero en aquets moments lo de la... Llegir més zona franca es absolutament inviable.

j

josep baulida

odena

23 de març 2017.10:34h

Ja que insisteixes, quina és aquesta demanda de terrenys de 10.000-50.000 m2?. Comprendràs que parlar de demanda en general costa de saber si vol dir res. Fins i tot quan s’ha concretat, com en... Llegir més el cas de La Nissan, al final s’ha vist que no hi havia tal demanda. .

j

josep baulida

òdena

21 de març 2017.12:26h

Respondre

Un clàssic!!!!

Moltes de les notícies sobre futurs projectes urbanístic estan pautades pels interessats. No són descriptives del que passa, sinó que es generen des de l’entorn dels... Llegir més interessats per condicionar/predisposar la opinió pública. Es tracta de crear expectatives i/o estats d’opinió favorables als seus programes o interessos. (Aquesta tècnica, com la de generar notícies ”globus sonda”, s’utilitza molt sovint i els departaments de comunicació dels partits polítics en són experts)

Ara ens trobem que les notícies que ”feien sonar en força la possibilitat de la instal·lació del Consorci de la Zona Franca a l’Anoia” es contradieun amb el que diuen els responsables de la ZF: que ”no hi ha agenda”, que ”no és una realitat objectiva” i que ”no ho contemplen a mitjà termini”.

Per entendre què passa, per donar una notícia descriptiva de la realitat, cal posar sobre la taula qui ha generat la notícia i el perquè. Per què ho han fet ara? Quina és l’estratègia?. Segurament, quan ho sapiguem, podrem endevinar el proper pas que faran.

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

21 de març 2017.09:18h

Respondre

Crec que l’article és queda una mica curt.

Cert que la Generalitat va suspendre el POUM d’Òdena el 2011 després que l’informe a la Memòria Ambiental d’Urbanisme de la Generalitat fos... Llegir més desfavorable en 10 elements importants i greus.

També crec que cal afegir que el 2014 el Govern de CiU va iniciar un nou POUM que havia de permetre la creació de nou sòl industrial a Òdena, fora de Can Morera. El primers passos del POUM, la Participació Ciutadana i l’Avanç estaven encarregats i contractats però va ser el Govern de Guisado qui el va aturar. Guisado va aprovar provisionalment 12 dies abans de les eleccions municipals de 2011 un POUM a corre cuita i mancat d’informes (que després van ser desfavorables). Curiós que ara segons el mateix Guisado ja no fa falta POUM i segons el Consorci de la Zona Franca no ho veu ni a mig termini.

Apart, qui deia que feien falta 370 Ha de sòl industrial a Can Morera (com quasi la meitat de la superfície del terme d’Igualada) ara diu que ni tan sols cal un POUM. I el més greu és que fa uns mesos va aprovar la desqualificació de 37 Ha de sòl que ara ja era industrial a Òdena sense proposar cal altra alternativa.

Sembla que qui parlava de necessitats i creixements ho feia per alguna raó que en cap cas era de necessitat de demanda si no de posar oferta de sòl per ves a saber quines raons.
Que cadascú sigui responsable de les seves raons i opinions, però que tothom assumeixi les seves, i jo les meves.

Potser precisament ara que l’Ajuntament d’Òdena no pensa fer cap POUM i que la Zona Franca no veu necessitats a mig termini seria un moment idoni per, entre tots, establir com ha de créixer la Conca i amb quin calendari, de quina tipologia i en quin lloc caldrà sòl industrial disponible.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.