//Plugins sense CDN ?>
Repunt per primer cop des de fa set anys del nombre d'empreses a la comarca. Segons les dades de l''Informe Territorial de la Província de Barcelona', que elaboren la Cambra de Comerç i la Diputació, la comarca registra un augment en l'ocupació i en la creació d'empreses, tot i que "moderat". El creixement de la comarca està per sota de la mitjana de la demarcació.
Brots (alguns) verds a l'Anoia amb l'increment "moderat" de l'ocupació i la creació d'empreses a la comarca, que recull l''Informe Territorial de la Província de Barcelona'. En aquest document, fet per Jordi Boixader i Solé, Josep Maria Canals i Miquel, Carlos Nogueira Cuesta, Damià Serrano Miracle, Montserrat Tardy Martorell, per part de la Diputació; i Sandra Gutiérrez Cubero i Carme Poveda Martinez, per part de la Cambra, s'analitza la situació econòmica de la comarca i els autors palesen la lleugera millora que s'ha experimentat el 2014. En primer lloc amb la concreció a final de l'exercici de quasi 30.000 llocs de treball. Són 29.989 i signifiquen, per primer cop en els darrers sis anys, la fi de la pèrdua d'ocupació. En segona instància, amb la presència de 3.110 empreses, un 1,9% -és a dir, 147- més que les que existien el 2013. És el final a set anys seguits en que disminuïa el nombre.
Després de la reducció que el 2013 els contractes formalitzats caiguessin un 2,6%, la contractació laboral augmenta un 11,9% el 2014, tancant l'any amb 27.169 contractes. El sector d'activitat on estan empleades més persones és en el comerç al detall, que el 2014 ha acabat amb 3.741. El segueixen el comerç a l'engròs, els serveis d'alimentació o el funcionariat. Per branques, els serveis empleen 18.631 anoiencs; després, la indústria és la segona branca que mou més persones, 8.656 registrades, però són 200 menys que 2014.
L'exportació, la clau de les empreses principals
L'informe aboca que quasi el 60% de les 200 empreses líders en facturació de l'Anoia el 2013 són empreses que treballen amb el mercat exterior. L'empresa amb major volum de facturació segons el document és "la comercialitzadora de combustible Petromiralles, seguida per l'empresa de comerç al detall de productes alimentaris, Supermercats ALDI", radicada a Masquefa. Entre les deu primeres també es troba una empresa de fabricació de paper i cartró, Unión Industrial Papelera, dues de fabricació de components, peces i accessoris per a vehicles de motor, SNOP Estampación i Mecaplast Iberica (situades a la Pobla), dues de treball amb cuirs i pells, Casas i Fills i Proyecto Fontanellas y Martí i una de fosa, l'odenenca FUNOSA.
Vocació industrial
Amb un 18,6% d'empreses vinculades a la indústria, l'Anoia és la segona comarca on més pes relatiu té aquest sector, per darrere d'Osona. La indústria significa el 29% dels llocs de treball de la comarca, gairebé el doble del pes que té a la demarcació, del 15%. L'ocupació en els serveis, amb un 62,1%, en canvi, resta lluny de la mitjana provincial (79,6%), mentre que el pes de la construcció (7,2%) i l’agricultura (1,8%) són lleugerament superiors al provincial (5% i 0,4% respectivament).
Segons l'estudi, el 46% de les empreses anoienques tenen seu a Igualada i el 8,8% a Piera. En termes absoluts, la major pèrdua d'empreses del 2014 ha estat a Capellades (10 menys), mentre que la creació d'empreses s'ha donat en major proporció a Òdena (12), Santa Margarida de Montbui (11) i Igualada (11).
El Leather Cluster
Pel que fa a projectes estratègics, l'informe assenyala especialment a l'Igualada Leather Cluster, com a nova incorporació d'enguany. Se suma a d'altres que ja estaven actius, com el Campus Motor, Reintext, la Comarca de les Rutes, els projectes de capacitació i reinserció Anoia Activa i Ulisses, el Campus Motor o el més conegut: el centre d'innovació i simulació 4D Health.