TORNAR

La cooperació entre empreses i la universitat, clau en l'impuls de l'economia circular a l'Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia, amb la cooperació de les empreses i de la universitat, ha iniciat l’elaboració d’un mapeig dels recursos ambientals que generen les empreses per impulsar l’economia circular

economia
Dilluns, 5 febrer 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A finals de l’any passat, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) va posar en marxa un ambiciós projecte sobre economia circular a l’Anoia, amb el qual pretén, entre altres objectius, identificar els principals sobrants que generen les empreses de la comarca (residus, processos tèrmics, logístiques i maquinàries desaprofitades...) per elaborar un gran mapeig de recursos ambientals que, posteriorment, es posarà a l’abast de totes les empreses perquè puguin explorar si els poden incorporar a la seva cadena productiva impulsant, així, el que s’anomena “economia circular”. En aquest projecte és essencial la implicació activa de diversos agents, des de les empreses de la comarca fins a l’Escola d’Enginyeria d’Igualada de la Universitat Campus Igualada.

Què és l’economia circular?

Actualment, el nostre sistema econòmic està basat en un model lineal. La seqüència és: extreure, produir, consumir i llençar. Hem de tenir en compte que molts dels recursos del nostre planeta són finits i, per tant, s’esgotaran. Aquest model es basa en l’ús de recursos -finits, com dèiem- i de grans quantitats d’energia, que s’usen una vegada i tot seguit es llencen, no es tornen a incorporar al cicle de producció. En els darrers anys s’han encès llums d’alarma sobre la capacitat del nostre planeta, que està al límit; la ciència alerta a la societat i, especialment, al món empresarial, que cal un canvi de model. L’economia circular es presenta com una alternativa viable. Paradoxalment, el sector empresarial malda per créixer. Davant aquesta necessitat, el model circular també es presenta com la via que possibiliti aquest creixement, per una banda, i mantenir i preservar els recursos del nostre planeta, de l’altra. L’economia circular, doncs, permet fusionar la voluntat de creixement amb el fet de fer un ús més eficient dels recursos i, per tant, el respecte al medi.

L’objectiu és, doncs, fer un canvi trascendental, passant d’aquesta economia lineal cap a una economia circular, en què la seqüència seria: produir, utilitzar i recuperar. Un model en què els residus són novament valorats i es tornen a incorporar a la cadena productiva.

Amb aquest model s’allargaria la vida útil de tots i cadascun dels elements i components amb els quals treballa una empresa, revalorant els residus i els recursos que no s’aprofitarien, reincorporant-los a la cadena productiva. Així, també es reduirien les matèries primeres necessàries que, com hem assenyalat, són finites.

Paral·lelament, millorant aquest procés de producció, també es reduirien al màxim tots els components contaminants o perjudicials per al medi ambient, desenvolupant un sistema més sostenible.

D’una radiografia inicial… a un mercat de recursos

Un dels primers “deures” que va sorgir d’aquest grup de treball va ser fer una radiografia per conèixer quins són els principals residus que generen i quines són les principals demandes de matèries que tenen les empreses a la comarca. Aquesta informació prèvia és bàsica per iniciar l’estratègia circular.

D’aquesta manera es va iniciar l’elaboració d’un mapeig dels residus i d’altres recursos que generen les principals indústries (entre 70 i 100) de la comarca. Seguidament es posarà tota aquesta informació a disposició de tot el teixit empresarial de l’Anoia, que podran analitzar quins recursos poden aprofitar i, tot seguit, iniciar els tràmits davant l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) perquè n’autoritzi la utilització com a subproductes. D’aquesta manera s’aconseguirà que una empresa pugui reduir la quantitat de residus que envia a l’abocador, mentre una altra empresa podrà reduir la quantitat de matèries primeres que necessita extreure de la natura per poder dur a terme els seus processos productius.

En aquest important treball de camp, uns experts en enginyeria química de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada realitzen  visites concertades a les indústries que s’han adherit a aquesta fase inicial del projecte i extreuen les dades necessàries, amb l’objectiu d’analitzar aquesta informació, elaborar una gran base de dades dels recursos disponibles -àcids, retalls de paper, processos tèrmics, vernissos, cendres, polietilens, logística...- i avaluar si d’altres empreses poden reaprofitar incorporant-los a la mateixa cadena productiva. Aquesta fase es desenvoluparà al llarg del 2018.

La transversalitat d’aquest treball de camp també permetrà conèixer casos de bones pràctiques, detectar possibles punts de cooperació entre empreses i aprofundir en les necessitats i propostes traçant nous projectes de circularitat en el si de la comarca.

La Unió Empresarial de l’Anoia, que lidera aquest projecte pioner al país, pretén no només conscienciar el teixit empresarial sinó també traslladar a la ciutadania els beneficis d’aquest nou paradigma que representa l’economia circular.

 

El canvi de paradigma a l’Anoia es basa en la cooperació

La comarca de l’Anoia ha estat un territori que ha tendit a la circularitat. Les empreses papereres i adoberes -uns dels motors industrials històrics de la comarca-, han buscat i emprat sempre estratègies per reaprofitar recursos i retornar-los a la natura amb el màxim respecte per l’entorn. Ara, des de la Unió Empresarial de l’Anoia, es vol potenciar aquesta consciència que ja està integrada a l’adn d’aquests sectors del nostre territori i estendre-la a altres àmbits productius de la comarca. El passat 2017 es va constituir, en el si de la UEA un Grup de Treball sobre Economia Circular, amb representants de diversos sectors industrials de la comarca: l’adober, el químic, el tèxtil, el metal·lúrgic. Aquest grup, transversal, es completa amb experts en ecologia i medi ambient. En aquest sentit, cal destacar la participació i implicació de la Universitat Campus Igualada, que aporta el vessant tècnic. Així, empresa, coneixement i investigació són els pilars fonamentals d’aquest projecte en què la cooperació entre els diversos agents és essencial


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.