//Plugins sense CDN ?>
Sensing and Control va néixer el 2006 a Igualada i actualment té una seu a Rubí. L’empresa, de base tecnològica, està especialitzada en xarxes de sensors sense fil i la setmana passada va presentar el seu nou projecte que esperen que surti al mercat al 2012 i que se’n venguin unes 5.000 unitats.
El dispositiu desenvolupat per l’empresa igualadina permetrà conèixer en cada moment la posició del bomber i les seves constants durant un incendi i d’aquest manera, des d’una base de control es podrà demanar al bomber que es retiri de l’operació si la seva situació és crítica. La majoria d’accidents que hi ha durant l’apagament d’un incendi forestal succeeixen perquè les altes temperatures, la tensió, el sobre esforç i l’esgotament poden provocar la pèrdua de consciència del bomber.
Un projecte pioner a Europa
El prototip es basa en un cinturó amb sensors que el bomber es col·locarà al pit. Les dades obtingudes es transmetran per bluetooth a la central de control. Aquest dispositiu és un avanç tecnològic i permetrà desenvolupar un sistema pioner a Europa.
Segons Narcís Avellana, el dispositiu no servirà només per a bombers sinó que també el podran utilitzar Mossos d’esquadra durant les tasques de desactivació de bombes o quan treballin en el clavegueram. El dispositiu serà útil per a garantir-ne la seva seguretat.
Una nova tecnologia de posicionament
La mateixa empresa ha desenvolupat amb el suport d'ACC10, un sistema que permet la localització de persones i objectes amb una reducció dels costos de fins el 70%. Sensing and Control ha desenvolupat aquesta tecnologia juntament amb l'empresa anglesa Omnisense. El projecte té un pressupost d' 1.300.000 euros i ha estat finançat en un 50% pel programa Eurostars.
Aquesta nova tecnologia tindrà aplicacions en diversos sectors, com per exemple en la localització d’objectes i persones en aeroports o en magatzems logístics. Podrà utilitzar-se tant en interiors com en exteriors d’edificis, i tindrà una cobertura de fins a 1,5 quilòmetres de distància.
Segons Narcís Avellana, el seu valor afegit és que permet la reducció d’infraestructures: 'Les tecnologies de posicionament GPS, Wi-fi o ZigBee requereixen la instal·lació d’un gran nombre de repetidors que tenen un cost de manteniment. Aquesta tecnologia en necessita menys, i per tant és més econòmica'.