TORNAR

L'empresariat anoienc situa la manca de sòl i la connectivitat com a demandes primordials

Els participants als fòrums de la UEA ressalten la necessitat de desdoblar C-15 i B-224

economia
Divendres, 10 febrer 2017. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'estudi presentat ahir i que s'ha fet a partir de les trobades amb empresaris de diverses sectorials assenyala un panorama positiu pel dinamisme de les empreses anoienques; ara bé, apunta que malgrat la bona posició geogràfica de l'Anoia, hi ha molts hàndicaps per la manca d'inversió, de connectivitat i de sòl industrial. I proposa accions. El president de la patronal UEA, Blai Paco, considera que "és el full de ruta més complet que s'ha fet pel futur econòmic de la comarca".

Els fòrums territorials i sectorials, fruit del procés participatiu de més de 300 empreses, ja tenen els seus resultats. Uns resultats que assenyalen que l'Anoia no és una comarca desafavorida i que té marge de millora. Les demandes bàsiques per continuar amb el rellançament econòmic són resoldre la demanda de sòl de més de 25.000 metres quadrats i l'arribada de la fibra òptica als polígons. Aquest és un dels maldecaps que més s'han enumerat per part dels empresaris i que "fa perdre oportunitats".

Alguns empresaris de diferents sectors de la UEA, a l'escenari del Teatre MunicipalEl diagnòstic elaborat en els fòrums és explícit i conclou que "hi ha un greuge respecte altres territoris degut a la subestació elèctrica existent a la zona, que condiciona les noves instal·lacions i les ampliacions de potència amb el rescabalament econòmic que s'hi exigeix". Les telecomunicacions són un altre focus de queixes. Per exemple, al Polígon de la Pedrosa (Masquefa) i a la zona de la Pobla, Capellades, la Torre i Vallbona s'està treballant per millorar la cobertura mòbil i problemàtiques particulars de les empreses en subministraments bàsics. 

Hi ha a més "un desplegament escàs de la fibra òptica i la tecnologia mòbil 4G als polígons i zones industrials de la comarca. Aquest dèficit limita la capacitat productiva i incideix en la competitivitat actual de les empreses, que concorren en condicions de desavantatge davant la competència ja que han de cercar solucions més costoses o treballar amb la tecnologia actual de baixa capacitat".

En segona instància, les connexions. La paràlisi total del Quart Cinturó a l'Anoia emergeix com un dels punts candents. En infraestructures, sobresurt també la necessitat de desdoblar la C-15 i resoldre les deficiències de l'A-2. Els empresaris de Piera i Masquefa reclamen també que es desdobli la B-224 que uneix aquesta zona amb Martorell i que és una via especialment perillosa. 

El sòl industrial, al detall

Les conclusions de l'estudi assenyalen que dues terceres parts de la superfície industrial comarcal es concentra en tan sols quatre municipis: Igualada (18,5%), Òdena (12,2%) i Masquefa i Vilanova del Camí (10%). El de les Comes, a Igualada, és el que registra una concentració industrial més important, amb unes 320 empreses en 106 hectàrees. 

Si bé ara mateix la comarca té 47 polígons industrials, els empresaris han apuntat que "fan falta nous espais per acollir possibles inversions especialment a la zona de la Conca d'Òdena". Espais industrials de gran format que superin els 25.000 metres quadrats de superfície. Per aquest fet la Comissió d'Inversions de la UEA està actuant en aquesta línia per "cercar espais apropiats pel creixement empresarial i la vinguda de noves empreses".

Els polígons que hi ha "són competitius" però  les promocions immobiliàries més recents no han estat ocupades. La causa és que "l'oferta actual de solars i naus industrials, possiblement amb una excessiva fragmentació de les parcel·les i manca d'àrees superiors a 25.000 metres quadrats". Això impedeix "la implantació d'activitats empresarials de grans dimensions, amb la conseqüent pèrdua d'inversions". 

Els empresaris reclamen "una major coordinació entre les administracions -sobretot de la Conca d'Òdena- per crear una oferta que s'adeqüi a la demanda i que vagi més enllà de la visió municipalista". 


6 Comentaris

p

perot

igda

16 de febrer 2017.19:01h

Respondre

Podem plantar.hi ceps als polígons que ara som Penedès...
Va home va

J

Joan

Vilanova

12 de febrer 2017.13:13h

Respondre

Torno a esciure atès que el primer comentari no l’han publicat. Algú creu que cal més terreny industrial? No hi ha prou parcel.les buides? No s’han menjat prou espai natural? Els polígons de... Llegir més Santa Margarida, Vilanova, Òdena... tots amb àmplies parcel.les disponibles. El que cal és atraure inversions, no pas fer més polígons ni crear més terrenys industrial.

R

RO

14 de febrer 2017.00:38h

I unes bones comunicacions per fer córrer i treure allò que es fabricarà

J

Joan

Vilanova

14 de febrer 2017.23:24h

Totalment d’acord. L’estat de l’A2 i la qualitat del transport públic (ferroviari lent i bus amb massa desproposits) allunyen la comarca del potencial econòmic.

R

RO

11 de febrer 2017.10:36h

Respondre

Encara recordo quan, abans del boom dels 80, les parcel.les del Polígon de Les Comes eren de gran superfície i l’aparcament de vehicles estava previst dintre de les pròpies parcel.les, no al... Llegir més carrer.
Però l’especulació d’uns quants notables de l’època va fer que es parcel.essin les parcel.es per aconseguir més rendiments econòmics que van engreixar uns pocs. Y hasta aquí puedo leer...

J

Joan

Vilanova

10 de febrer 2017.18:37h

Respondre

Manca de sòl industrial? Jo diria manca de planificació. El que cal a la comarca no es més sòl industrial sinó una millor recerca d’inversions. Si es va decidir apostar per l’industria... Llegir més petita i mitjana es el que cal atraure. Que no ens venguin ara que calen grans parcel·les i més zones industrials, això només duu a trinxar encara més el territori i deixar buides zones industrials ja urbanitzades. Cal obtenir una rendibilitat econòmica de les inversions ja fetes i mantenir el territori que ens caracteritza, amb un equilibri entre indústria i natura que és el que traurà la comarca del pou socioeconòmic.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.