TORNAR

Exposició a Igualada sobre seguretat de productes 'Amb tu segur'

Destinada a tothom qui vulgui assumir una actitud responsable en la compra des del punt de vista de la seguretat

economia
Dimecres, 22 setembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Museu de la Pell d’Igualada acull, fins el 8 d’octubre, l’exposició ‘Amb tu segur’, organitzada per l’Agència Catalana del Consum (ACC), per tal d’informar dels elements clau per a garantir la compra i el consum de productes amb seguretat. Els principals destinataris són: famílies, grups d’escoles de primària i secundària, centres de recursos pedagògics, organitzacions de consumidors, col·lectius de gent gran, col·lectius de mestresses de casa, esplais de joves i, en general, tothom qui vulgui assumir una actitud responsable en la compra des del punt de vista de la seguretat.

L’ACC ofereix a les escoles del territori visites concertades de dilluns a divendres al matí prèvia reserva. Després de la visita guiada es fa un taller com a suport a l’exposició de la seguretat dels productes amb l’objectiu de dotar d’eines als participants per tal que puguin diferenciar els productes segurs, mitjançant l’etiquetatge, la composició, la morfologia i l’ús dels productes. Els tallers estan adreçats a escolars d’educació primària, educació especial i secundària.

El recorregut expositiu es desenvolupa en quatre àmbits: “Un món canviant i global”; “Ben a prop teu. Benvinguts, passeu, passeu, que casa nostra és casa vostra en allò que hi trobareu”; “La galeria dels errors, els filtres que t’asseguren”; Tu jugues segur”.

El primer dels àmbits, “Un món canviant i global”, té una funció introductòria, i es dóna a conèixer informació del nou mercat de productes, de la situació del mercat en els anys 60 i 70, de la procedència dels productes i també del control dels mercats. En aquesta introducció el visitant pot veure com el món s’ha fet extraordinariament més complex en els darrers quaranta anys i com tots junts, administració i ciutadans, han d’aprendre a gestionar aquesta complexitat. El segon, “Ben a prop teu. Benvinguts, passeu, passeu, que casa nostra és casa vostra en allò que hi trobareu”, explica com arriben els productes a les llars i s’especifiquen els productes amb més risc per a la seguretat a la cuina, el bany i l’habitació dels infants. En el tercer, “La galeria dels errors, els filtres que t’asseguren”, s’exposen una vintena de productes retirats del mercat, amb informació de les causes que en van motivar la retirada. En el darrer dels àmbits, “Tu jugues segur”, estan a disposició del públic quatre jocs que posen a prova els coneixements adquirits al llarg de l’exposició. També es mostra l’evolució del concepte de seguretat en el món de les joguines en els darrers 50 anys. Aquesta darrera part pretén convidar el visitant a tenir, dins l’exposició, la mateixa actitud participativa i activa que es recomana mantenir en el món real.

Creixen les alertes de productes perillosos

El nombre d’alertes de productes perillosos que es gestionen anualment té un creixement exponencial. Des de l’any 2000 s’ha incrementat un 677%, superant les 3.000 alertes el 2009. D’altra banda, l’Agència Catalana del Consum va destruir o retirar del mercat gairebé 160.000 productes insegurs durant l’any 2009. El gruix del material destruït correspon a productes industrials diversos (42,2%) i a joguines i articles de puericultura (37,9%). La finalitat de la destrucció és assegurar la no circulació d’aquests productes en aquest o altres mercats i, per tant, evitar riscos i garantir la seguretat dels consumidors. L’incompliment d’algun requisit de seguretat que no sigui subsanable és el principal motiu per a la destrucció d’aquests productes.

Per sectors o tipologia de productes, a més dels productes industrials, les joguines i la puericultura, també destaquen, tot i que en menor mesura, el material elèctric i els electrodomèstics.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.