//Plugins sense CDN ?>
El Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut 4D Health és cada dia més a prop de ser una realitat. Una mostra és la visita que aquest dilluns s’ha fet als mitjans de comunicació a les obres del futur centre, ubicat a l’antic hospital d’Igualada.
L’objectiu és convertir aquest edifici en un gran escenari de simulador de processos. És a dir, un ‘hospital’ sense pacients on es simularan tot tipus de situacions i casos reals en salut, afegint graus d’estrès si s’escau, per saber quins errors es cometen i com solucionar-los. Per tant serà un espai per aprendre i reforçar competències sense posar en risc en cap moment la vida de les persones. D’aquesta manera, es pretén reduir el nombre d’errors en el món sanitari. I és que cada any l’Estat ha de pagar 700 milions d'euros en indemnitzacions per errors o negligències mèdiques.
El director del projecte, Enric Macarulla, ha explicat que 'a més de fer simulacions, en aquest centre innovarem, és a dir, provarem productes, medicaments o màquines com escànners per conéixer la seva qualitat i efectivitat'.
Què hi haurà a l'edifici 4D Health?
Per fer el màxim de real la simulació, les obres que s’estan realitzant segueixen la construcció actual dels hospitals. Així, a la planta baixa es situaran les emergències, amb sales de radiologia al costat, i la farmàcia amb els medicaments. També en aquesta planta hi haurà els despatxos i una sala de reunions o petit auditori per fer les avaluacions de les simulacions.
A la primera planta està previst ubicar la sala de parts naturals, parts induïts, quiròfans, habitacions amb malalts recent operats, unitats de cures intensives, i habitacions.
Calendari
Segons la tinent d’alcalde i regidora de Dinamització econòmica, Àngels Chacón, ‘les obres segueixen el seu curs i de moment ja s'ha fet el 15% del total'. Segons els calendari previst 'aquest estiu finalitzaran els treballs, a la tardor es faran les primeres proves, i al gener del 2014 el centre entrarà en funcionament’.
A qui va dirigit aquest projecte?
El 4D health és un projecte destinat a la formació de professionals sanitaris d’arreu, ja que serà el pas previ abans d’entrar a treballar en un hospital. Permetrà que els professionals de la sanitat tinguin un background i una experiència prèvia important abans d’enfrontar-se a la realitat del pacient.
Així, segons Chacón, va dirigit tant als futurs metges com infermeres, com també als celadors, tècnics, etc. En aquest sentit els futurs clients seran universitats, acadèmies, centres de formació professional i també empreses perquè hi puguin provar els seus productes.
De moment ja s’ha signat una acord amb l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i les Balears.
Imatge
El nom 4DHealth és en anglès per que segons Àngels Chacón, 'el projecte busca una projecció internacional', a la vegada que recull dos conceptes: 'd'una banda '4D' va més enllà de les tres dimensions (3D), ja que la simulació que s’hi practicarà no es redueix només a la visualització en una pantalla o a la utilització d’un maniquí, sinó que és completa i recrea l’escenari real amb la màxima fidelitat. I de l'altra banda, estableix un paral·lelisme entre el 4D i el significat que aquesta contracció té en anglès (“for the”), de manera que anuncia implícitament la seva missió: 'per la salut' de les persones'.
En relació al símbol que acompanya el logotip, es tracta d’una esfera que s’obre i permet veure què hi ha al seu interior. A dins apareix un traç dinàmic que gira en continu moviment i 'demostra que hi succeeixen coses, deixant un espai lliure a la imaginació', explica Chacón.
Pel que fa al blau elèctric, dóna un toc de contemporaneïtat al conjunt, sense deixar d’alinear-se, però, amb els colors que tradicionalment s’han relacionat amb la salut.