TORNAR

La indústria anoienca suposa més d'un 31% del PIB

El pes de la indústria comarcal, protagonista de l’informe presentat al VII Fòrum Empresarial de l’Anoia

economia
Dijous, 30 novembre 2023. 12:52. Redacció AnoiaDiari.
PUBLICITAT

La Unió Empresarial de l'Anoia va celebrar ahir dimecres dia 29 de novembre al Teatre Ateneu d'Igualada la setena edició consecutiva del seu esdeveniment més estratègic: el Fòrum Empresarial de l'Anoia. L'objectiu de la jornada és reconèixer la indústria com un dels principals motors econòmics del territori.

Tot i que en l'àmbit anoienc i català estem en una economia basada en el sector serveis, no es pot obviar el pes que té la indústria. De fet, la indústria representa el 20% del PIB de Catalunya.

Es va dur a terme la presentació pública de l'informe econòmic i empresarial elaborat per la patronal anoienca "Empresa i Progrés", on en l'edició d'enguany, es reivindicava el pes de la indústria comarcal amb "VII Empresa i Progrés: Anoia industrial".

L'acte va comptar amb l'assistència de més de 260 persones, amb una nodrida representació d'autoritats polítiques del territori i del país, agents socioeconòmics, entitats, institucions, gremis, sindicats, patronals, empreses i ciutadania en general.

En aquest sentit, la Unió Empresarial de l'Anoia feia valdre els beneficis econòmics i socials que genera, ja sigui en llocs de treball directes i indirectes, el valor afegit i l'equilibri social. A través d'aquest document, la patronal fa un recull d'algunes referències històriques, l'estat actual de la indústria i com la valoren les mateixes empreses, i alhora, també n'identifica els reptes i les oportunitats que té el teixit industrial i productiu del territori. Aquest document ha estat possible gràcies a la participació i col·laboració de diversos sectors, agents socioeconòmics i el resultat d'enquestes i taules de treball elaborades per la mateixa entitat empresarial.

El VII Fòrum UEA va comptar amb la ponència central de Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i CEO de Kartox. També és presidenta del Cluster Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El VII Fòrum UEA també va comptar amb sis indústries anoienques referents i que han posat la comarca de l'Anoia al mapa del món per la seva trajectòria i presència nacional i internacional. Les empreses participants varen ser: Buff, Codina, Maquinària Agrícola Solà, InnovapackTalleres Felipe Verdés i Proquip. A grans temps, les empreses exposaren la seva inquietud per l'atracció i retenció del talent; la pujada de les primeres matèries, la crisi climàtica, i el relleu generacional.

El pes de la indústria anoienca és de gairebé 732 milions de €
La indústria és per a la comarca de l'Anoia, un dels principals motors del territori, tant en l'àmbit econòmic com social, amb indústries arrelades, tradicionals, però també, innovadores i punteres. És generadora de riquesa, de llocs de feina, de serveis auxiliars i valor afegit. Generadora d'ocupació estable -més que altres sectors-, registra menys atur, té menys temporalitat i majors salaris que el conjunt de l'economia catalana.

El pes de la indústria és de gairebé 732 milions de €, amb més de 9.800 treballadors directes i gairebé 8.300 d'indirectes a la comarca. La indústria és el motor de creixement de l'economia de la comarca per la seva important aportació al PIB, de més del 31%.

Altres conclusions que recull aquest informe són el fet de com aquesta indústria s'ha nodrit d'un sector logístic potent, que ha crescut, i que ha permès créixer a les mateixes indústries del territori; però també, com el talent és un dels puntals de la indústria de la comarca: Comptar amb els professionals adients, tenir relleu, que la formació dels joves estigui adaptada a l'evolució de les empreses, l'aposta per la mateixa professionalització i reciclatge són alguns dels elements clau per l'evolució, creixement i solidesa de la indústria. I és que el sector industrial s'enfronta a rellevants desafiaments, especialment relacionats amb l'atracció i retenció del talent, i per això, el talent femení té un paper important tal com apunta aquest estudi.

L'industrial és un sector fortament masculinitzat i presenta certes característiques: les dones ocupen majoritàriament llocs relacionats amb la comptabilitat i l'administració a la indústria; hi ha molt pocs càrrecs de direcció i gerència que siguin femenins; les dones a la indústria guanyen un 17,3% menys que els homes (a Catalunya); però, el nombre de dones al sector industrial a l'Anoia és del 31,5%, lleugerament superior a la mitjana catalana.

En el seu discurs, el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Mateu, va posar de manifest que l'Anoia és i ha estat, de sempre, un territori industrial. En aquest sentit, el president valorava els beneficis econòmics i socials que genera, en llocs de treball directes i indirectes, el valor afegit i l'equilibri social: "Cal vetllar per aquesta indústria, pel seu talent, per la competitivitat de les empreses amb suport i facilitats de l'entorn i l'administració. L'Anoia és i ha estat, de sempre, un territori industrial, i volem que continuï sent així". El president es va mostrar contundent reclamant a l'administració per tal de posar més facilitats, suavitzant la pressió normativa, fiscal i burocràtica per tal de donar suport a les indústries per a la seva consolidació i creixement: "La indústria és un vector de cohesió social, que equilibra les rendes i el nivell de vida dels territoris. La indústria contribueix de forma determinant i estructural a l'economia generant riquesa i el desenvolupament de serveis i empreses auxiliars".

Mateu també va anunciar l'obtenció de 616.000 € provinents dels Fons Europeus Next Generation per posar en marxa el projecte de la comunitat energètica del polígon industrial Les Comes d'Igualada, una dotació que permetrà tenir un polígon més sostenible que aposta per les energies renovables i la transició energètica, i que alhora també permetrà poder aportar millores socials i ambientals a la societat i al seu entorn, ja que cedirà un percentatge de les seves instal·lacions de generació fotovoltaica a consumidors vulnerables de la ciutat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.