TORNAR

La Jornada d’Innovació de Vilanova planteja reptes importants en la gestió de residus que implica impulsar canvis en el model de negoci

economia
Dimarts, 4 juny 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

El passat dimecres, el Centre d’Innovació Anoia va acollir la sisena Jornada d’Innovació, un esdeveniment que va reunir unes 80 persones interessades en la transformació empresarial i industrial a través de la gestió innovadora dels materials sobrants.

El regidor de Promoció Econòmica i Innovació, Jordi Barón, que va obrir la jornada, assegura que “la gestió eficient dels residus i la transició cap a una economia circular no només són necessitats imperatives per a la sostenibilitat ambiental, sinó també oportunitats per a la nostra economia i per al futur de les nostres empreses”.

Per la seva banda, el president de Leitat, Jordi William Carnes, va remarcar “la necessitat de generar sinergies entre les empreses catalanes i els agents tecnològics, per tal de fomentar i accelerar la innovació i la transferència tecnològica en l’àmbit de la valorització de residus, en el marc de l’economia circular“.

Noemí Trucharte també va parlar de l’enfocament circular com “una oportunitat per transformar els residus en recursos, fomentant la reutilització, la reparació i el reciclatge. Aquest canvi de paradigma, va dir l’alcaldessa, és crucial per construir una societat més sostenible i resilient”.

Convertir els residus en recursos

La Jornada d’Innovació va oferir l’oportunitat de compartir coneixements i casos d’èxit així com debatre idees i fomentar la col·laboració entre el sector públic i privat.

Durant la jornada, es va destacar la necessitat de replantejar els conceptes tradicionals de gestió de residus i d’incorporar una visió sistèmica per aprofitar les oportunitats que ofereix l’economia circular.

La jornada va posar de manifest que la gestió de materials sobrants no només ha de centrar-se en la reducció de costos, sinó que pot esdevenir una estratègia de valor afegit. Transformar els residus en recursos permet no només estalviar sinó també reforçar la solidesa de la marca i ampliar mercats.

Una de les conclusions que es pot extreure de la jornada és que per gestionar eficientment els residus, és essencial adoptar una perspectiva holística que transcendeixi les fronteres dels departaments i de les activitats empresarials. Aquesta visió sistèmica implica integrar la gestió de residus de manera transversal a l’empresa, no només en departaments específics, per detectar oportunitats i optimitzar processos.

Verónica Kuchinow, especialista en simbiosi industrial i eficiència en l’ús dels recursos per a una economia circular, va tancar la jornada amb algunes reflexions importants. Assegura que la innovació en la gestió de residus no es limita a crear productes reciclats més innovadors, sinó que implica aprofitar aquesta gestió per impulsar canvis en el model de negoci, en les relacions amb proveïdors i en la concepció general de l’empresa. Això, diu Kuchinow, permet adaptar-se a les demandes del mercat i anticipar-se a les tendències futures.

Verónica Kuchinow, fundadora i responsable de projectes internacionals en l’empresa Simbiosi Industrial, va utilitzar la metàfora del tren per il·lustrar la velocitat creixent amb què l’economia circular està transformant els mercats. Tot i que inicialment pot semblar un procés lent, va dir, la seva adopció massiva és inevitable i les empreses que no s’hi adhereixin poden quedar-se enrere.

Segons Kuchinow, és fonamental que la direcció de les empreses incorpori la innovació en la gestió de residus dins de l’estratègia corporativa. Això assegura que els canvis necessaris es portin a terme de manera coherent i alineada amb els objectius empresarials globals.

En conclusió, la Jornada d’Innovació ha subratllat la importància d’abordar la gestió dels residus amb una mentalitat innovadora i estratègica, integrant-la completament en les operacions empresarials per crear valor i sostenibilitat a llarg termini. Aquesta transformació no només és una resposta a les necessitats ambientals actuals, sinó també una oportunitat per a les empreses de ser més competitives en un mercat en constant evolució.

La legislació vigent i les experiències d’èxit centren aquesta Jornada

Des de l’Ajuntament i Leitat, organitzadors de la Jornada, agraeixen als ponents les seves exposicions i l’intercanvi de coneixement i experiències. En aquesta edició van participar: Isaac Peraire, director de l’Agència de residus de Catalunya; Jordi Caldés, cap del departament d’Informació i Tramitació de l’Agència de Residus; Sandra Colom, líder d’equip de recursos per l’R+D+i, de la Unitat d’Innovació i Transformació Tecnològica d’ACCIÓ i Cristina García-Quismondo, responsable d’Internacionalització Sostenible a ICEX Espanya Exportació i Inversions del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa.

Van participar en les taules rodones: Paula Arias, Gerent i secretària general de la Unió Empresarial de l’Anoia; Júlia García, directora del Departament d’Economia Circular i Descarbonització del centre tecnològic Leitat; Carmen López- Quintana, Clúster Manager del Clúster de residus de Catalunya; Roger Vizcaíno , Innovation Manager de Celsa Group; Joan Mateu, CEO de LABIN i Edgar Arribas, CEO de FizzyCups.

Des de l’organització, agraeixen també la participació destacada de Verónica Kuchinow, de Simbiosi Industrial.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.