TORNAR

Una nova era per a les Cambres de Comerç

Article d’opinió de la Consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón

economia
Diumenge, 10 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Fa nou anys de les darreres eleccions a les 13 Cambres de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya. En aquest període hi ha hagut molts canvis en el món de l’empresa: hem travessat una de les pitjors crisis econòmiques de la història; s’estan transformant molts models de negoci degut a l’aparició de noves tecnologies digitals; s’ha intensificat el procés d’internacionalització; la competència s’ha globalitzat... I també ha canviat l’entorn de les pròpies Cambres: la desaparició de la quota cameral n’ha transformat el model de finançament i diferents canvis normatius n’han modificat la composició.

Per això, el procés electoral per a la renovació dels plenaris de les Cambres que està en marxa dona pas a una nova era per a aquestes institucions. Les eleccions seran el tret de sortida del procés d’adaptació de les Cambres al nou entorn i, per tant, serà ara quan les Cambres definiran, en bona mesura, quin és el seu paper en la societat del futur. Per seguir estant al costat de les empreses, com hi han estat tota la vida, és imprescindible que es presentin programes electorals que s’adeqüin a les noves necessitats de les empreses i de l’empresariat, amb projectes  de gestió que s’ajustin a l’actual marc normatiu i financer. Les Cambres acumulen un pòsit de coneixement, experiència i recursos que pot ajudar al creixement i consolidació de molts projectes empresarials, i entre tots hem de trobar la manera de treure-li el màxim rendiment. 

En aquest context, la participació en el procés electoral esdevindrà un element fonamental. Els plenaris de les Cambres han de tenir la major representativitat possible, i això requereix que les 682.000 empreses censades a Catalunya connectin amb la cambra que els pertoqui per territori, facin sentir les seves necessitats i propostes als diferents candidats i votin. Una elevada participació garantirà unes Cambres compromeses amb l’empresariat i amb l’activitat econòmica i el creixement del país. I, al seu torn, els donarà valor com a interlocutor del Govern a l’hora d’aplicar polítiques públiques relacionades amb l’empresa i l’economia. 

Amb l’objectiu de facilitar i promoure la participació en aquests comicis, des de la Generalitat hem dissenyat un règim electoral àgil, senzill i segur. El vot electrònic remot, que es podrà emetre del 2 al 7 de maig, permetrà que tots els electors que ho desitgin puguin votar sense alterar el seu dia a dia, i no requeriran acreditacions addicionals a les que ja utilitzen per les seves gestions telemàtiques. El vot electrònic presencial, previst per al 8 de maig, garantirà l’exercici del vot a tots aquells electors amb menys relació amb la tecnologia. A més, s’han simplificat diferents requisits per poder exercir el dret a votar, i es farà una auditoria externa per comprovar i validar la transparència de tot el procés electoral.

Donar pas a una nova etapa significa tancar-ne una altra. En aquest sentit, vull mostrar el més profund agraïment als actuals equips directius de les Cambres, que han hagut de fer front a un escenari complex, ple de canvis i d’incerteses, i que s’ha allargat més enllà de les seves previsions inicials, amb l’esforç i dedicació que això implica. La seva labor ha estat vital per garantir la pervivència de les Cambres, i al mateix temps mai ha deixat de banda la seva funció al servei del teixit econòmic català.

Ara toca avançar. Les Cambres estan davant de l’inici d’una nova era. I comptem amb tots els empresaris i empresàries perquè participeu en el procés electoral, connecteu amb les Cambres i les continueu fent vostres.

 

Àngels Chacón

Consellera d’Empresa i Coneixement


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.