//Plugins sense CDN ?>
Amb prop d’una vuitantena d’allotjaments, una vintena d’espais de restauració i una desena d’experiències, la comarca de l’Anoia es posiciona com a destinació turística d’escapades i períodes vacacionals centrat en la gastronomia, la cultura vitivinícola, l’entorn rural, l’esport d’aventura i la proximitat amb la Barcelona. Destaquen les ofertes de grans masos equipats amb piscina per a deu persones o més, un preu atractiu per persona i una oferta més àmplia a la vessant penedesenca que a la part de l’Alta Anoia. AnoiaDiari ha fet una instantània del que ofereix la comarca en allotjaments, experiències i restauració a la plataforma AirBnB.
L’Alta Anoia, en oferta creixent, respon a un turisme de major poder adquisitiu
Les ofertes de l’Alta Anoia es presenten tant en espais aïllats com en els termes municipals. En ells s’hi destaca la proximitat amb Barcelona, a una hora de camí, com també Igualada i Manresa, a 15 minuts. Les connexions amb transport públic i també, totes les possibilitats d’oci i natura que ofereix l’entorn rural de la Catalunya Central, com són rutes a peu, amb quads, a cavall o bicicleta.
En els resultats hi apareixen propostes al mateix nucli de Calaf o a Calonge de Segarra, que van de 4 a 13 places, cadascuna d’elles amb ofertes de piscina, places per a infants i serveis relacionats. Tot i semblar cares per a poques persones, les ofertes d’alt estànding a plena ocupació tenen uns preus interessants per als grups.
Ja a l’alçada de Copons apareixen opcions per a parelles i per a grups de fins a 10 persones, en català i francès, concentrades a Castellfollit del Boix, Santa Maria del Camí, Veciana i Rubió. Aquí els preus són més econòmics i la capital anoienca pren protagonisme a Barcelona com a punt de referència i nucli d’oci i lleure urbà més proper. L’oferta es centra també en l’experiència de poder gaudir d’un mas sencer en família.
Argençola, Clariana, Sant Genís o El Saió, tots ells a l’alçada del nucli de Jorba apareixen com altres destinacions, alguna d’elles amb opció d’allotjament per a grups de fins a 30 persones, mentre que a la vessant est, ni a Òdena, ni a Castellolí, ni a Ca n’Alzina o al Raval d’Aguilera hi consta a dia d’avui cap opció d’estada.
El sud de la comarca, la zona amb major oferta
L’Anoia penedesenca és la zona on més ha proliferat l’oferta AirBnB amb, per exemple, un gran complex situat al terme de Santa Margarida de Montbui, amb més d’una dotzena d’apartaments per a parelles i grups. Una proposta semblant apareix a Orpí, amb múltiples opcions per als clients. A la vessant oest, les serres de l’Anoia presenta disseminades diferents opcions semblants a les de Calaf i les seves proximitats. Masies amb encant, per a grups, amb preus relativament assequibles si s’emplenen totes les places.
A l’alçada de Capellades es registren múltiples opcions a l’àrea de la riera de Carme, a la Torre de Claramunt, a les urbanitzacions pertanyents al terme municipal i als nuclis de cases i apartaments que voregen la vil·la paperera. En la seva gran majoria són cases per a grups petits i fins a 12 persones, amb piscina, jardí i una referència directa a la proximitat amb Barcelona. Algunes tenen ara com ara àmplia disponibilitat al calendari, altres presenten alta ocupació en els seus calendaris, amb accés ja a partir del setembre. Moltes destaquen per ser espais capaços d’acollir al voltant de 10 persones i amb excel·lents referències per part dels qui hi han passat.
Ja cap a les Valls de l’Anoia i la part més propera a la capital catalana, el degoteig d’oferta manté la part sud de la comarca com a territori amb majors opcions per a les estades. Destaca la manca d’oferta tant a Masquefa com a Hostalets de Pierola, mentre que a Piera, les urbanitzacions pertanyents al municipi, o ja a Sant Esteve Sesrovires es concentra una barreja de cases amb gran capacitat, lloguer d’habitacions i d’apartaments petits per a poques persones.
El propietari de la finca de turisme Torre Nova a La Torre de Claramunt, Geert van Heijningen fa més de 10 anys que promou el turisme d’alta qualitat a la comarca. És el promotor de la marca “Toscana catalana” i un dels amfitrions AirBnB a l’Anoia. Segons explica van Heijningen, provinent d’Amsterdam, “les agències de turisme estan enfocades a un turisme de sol i platja, un mercat molt saturat i amb molta competència. Des del 2007 que he vist el potencial de la zona, a 45 minuts de Barcelona, a 30 de Sitges i amb Montserrat al costat”.
Per a van Heijningen treballar conjuntament amb Can Agramunt a La Torre de Claramunt, Can Morei a Santa Càndia i amb Can Alemany a Montbui, per exemple, és una forma d’enfortir la promoció i la projecció del territori per acollir un turisme rural d’alta qualitat i mostrar l’”autèntica Catalunya als nostres clients, els correfocs, els castellers, les Festes Majors... Quan el turista que busquem arriba a la comarca descobreix que Catalunya té molt més que la Costa Brava, la Costa Daurada i la Sagrada Família”, detalla van Heijningen, però reconeix que “ha estat difícil treballar la promoció amb els ajuntaments, el Consell Comarcal i solament ens tenen en compte just abans de les eleccions. Ara mateix, tornem a estar sols, com sempre”, es lamenta.
Tot i això, Geert van Heijningen comenta que en el darrer any els ingressos en relació a la proposta de turisme d’alta qualitat al que assenyalen com la “Toscana Catalana” s’ha incrementat en un 50%, que han tingut clients d’Holanda, Finlàndia, Sudàfrica, la Xina, Dubai, el Canadà o els Estats Units i comenta que “totes les masies estan caient, cal vendre aquest producte a l’estranger, perquè són possibilitats”
El turista a qui aquest col·lectiu ofereix una estada a la comarca de l’Anoia “busca natura, autenticitat, activitats, relaxar-se, trobar el confort de casa seva en una casa senyorial, al costat de pobles autèntics. És un turisme d’alt poder adquisitiu que no té problema per desplaçar-se a Barcelona o a la platja”, ha explicat a l’AnoiaDiari.
Les experiències barregen cavalls, entorn, gastronomia i esdeveniments
Les diferents propostes que hostes i persones del territori ofereixen a la comarca es presenten dinàmiques, segons temporada. Si bé a principis de maig es centraven en gastronomia tradicional catalana, com ho són els calçots, el tast de vins amb DO de la zona, passejades a cavall, assessorament de shopping de temporada durant l’edició del RecStores, visites guiades o una travessia singular Barcelona-Sitges en vaixell de vela; a finals de juny, els usuaris d’AirBnB poden escollir propostes relacionades amb l’Abadia de Montserrat, senderisme amb ases, gaudir de l’European Balloon Festival o practicar esports i guies d’orientació. Els preus oscil·len entre els 20€ i els 390€ per persona i les experiències s’ofereixen en català, espanyol i anglès.
A la concentració urbana de la Conca d’Òdena les opcions d’activitats no es diferencien de les que es poden trobar al llarg de la comarca i les experiències que s’hi presenten es poden trobar també més cap al sud, a l’alçada de Jorba, on es convida els visitants a tastar l’oli d’oliva del Mediterrani, senderisme i en rus, per radi d’incidència, hi arriba una proposta de ruta modernista amb visita guiada a Barcelona. En definitiva, les vivències que es proposen a la vessant penedesenca de l’Anoia ofereixen entorn rural, natura, gastronomia, molta viticultura, salut i esports d’aventura, amb uns preus que no superen els 50€ de diferència entre les diferents ofertes.
En relació a les experiències AnoiaDiari també ha pogut parlar amb una de les opcions de lleure que combinen natura i pernoctacions en un espai que està donat d’alta des de fa uns 30 mesos. El seu amfitrió explica que té d’afluència unes 100 persones al mes, provinents en la seva totalitat d’Estats Units. Es tracta d’un turisme internacional que cerca oci i relax, d’alta qualitat i que ha valorat amb 5 estrelles la proposta anoienca.
Marisol
Igualada
13 d'agost 2019.09:53h
Doncs... prou bé per a l’Anoia ! També ens podríeu donar més pistes, però, sobre aquell lloc que tant d’èxit té i acull persones estadounidenques... No hem de menysprear també la... Llegir més tasca de promoció de bona gastronomia que des de fa més de 10-15 anys (potser vint !!) està fent un restaurant de la zona dels Set Camins, amb diversos autocars diaris que vénen en ruta ... i amb clients bàsicament de la zona asiàtica :-)