//Plugins sense CDN ?>
El sector ramader, representat per Revolta Pagesa i altres entitats com Ramats de Foc i l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI), ha iniciat una campanya a les xarxes amb l'etiqueta #XaiDelTerritori per animar els ciutadans a consumir el producte. L'acció s'ha fet després del recent brot de llengua blava que, si bé no afecta els humans ni la qualitat de la carn o llet, podria fer caure les vendes. "El consum de xai fa molts anys que està en decadència i cada cop hi ha menys ramats", explica a l'ACN el pagès Arnau Vilumara, que afegeix que el 60% de la carn de xai que es ven és de fora. Animen a comprar directament als pastors o a comprovar l'origen de la carn a les carnisseries per donar suport al sector.
"No ens podem quedar amb els braços plegats i cal, entre tots, donar suport als pastors i pastores", es diu a la campanya, que s'allargarà fins a finals d'estiu. S'anima els ciutadans a comprar xai, cuinar-lo o menjar-lo i compartir els vídeos i fotos per les xarxes socials, sota l'etiqueta #XaiDelTerritori.
El virus de la llengua blava ha arribat en un moment en què el sector ja vivia dificultats per tirar endavant. La campanya explica que des de fa temps que la situació és greu, amb una "disminució accelerada" dels ramats per la "poca o nul·la rendibilitat econòmica". Segons Vilumara, "l'administració cada cop ens ho posa més difícil, hi ha menys ajuts, una inflació de preus i costos més alts mentre els preus de venda són els de fa 30 o 40 anys", es queixa el ramader. "Ens agrada molt la feina, però hem de viure dignament", afegeix.
"El consum de xai fa molts anys que està en decadència, la idea és que pugui matenir-se o fins i tot augmentar per ajudar encara més els pastors", subratlla. En aquest sentit, anima a comprar de forma directa als mateixos productors i assegurar-se que el producte és del territori català.
El pagès també insisteix que "no hi ha cap perill per a les persones" amb el virus de la llengua blava, si bé els ramats es poden veure reduïts per culpa de la mortalitat, problemes de reproducció o avortaments. El Departament d'Acció Climàtica ha posat en marxa una vacunació massiva per intentar frenar l'expansió del virus.
La malaltia de la llengua blava afecta només els animals remugants, com ovelles, cabres, vaques i cérvols, i provoca, entre d'altres símptomes, que la llengua se'ls torni de color morat i blavós. Els casos més greus afecten les ovelles i els pot arribar a provocar la mort. El virus s'encomana a través d'algunes espècies de mosquit, però no afecta les persones i, per tant, el consum de carn i llet és segur.
ACN/Nia Escolà