TORNAR

La comarca de l'Anoia té prop de 3.400 hectàrees per produir electricitat fotovoltaica amb instal·lacions sobre terreny de baix impacte

economia
Dimecres, 3 juliol 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Un visor cartogràfic elaborat per la Diputació de Barcelona detalla que la província disposa de prop de 19.000 hectàrees per produir energia elèctrica fotovoltaica en terra amb baix impacte i segons la Diputació, el 90% del consum elèctric de la província es pot cobrir amb aquestes instal·lacions fotovoltaiques.

La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dilluns, 1 de juliol, el visor cartogràfic amb el potencial fotovoltaic sobre terreny a la província, detallat per comarques i municipis. L’eina, que es pot consultar en línia, esdevé un instrument molt útil per als municipis barcelonins per conèixer la capacitat que té la localitat per produir energia renovable fotovoltaica.

El visor analitza les 776.366 hectàrees de la província, de les quals n’exclou 700.000 per a la instal·lació de fotovoltaiques pel valor natural, paisatgístic i agrícola del terreny. De les 76.366 hectàrees restants, 18.859 pertanyen a espais on l’impacte al territori és baix (3.380 se situen a la comarca de l’Anoia). D’aquestes hectàrees, 1.579 són considerades amb el nivell màxim de prioritat (les més òptimes) i ocupen sòls antropitzats, és a dir, espais degradats per l’activitat humana, com antigues pedreres; 154 estan catalogades amb potencial alt i 1.647, amb potencial mig.

Els terrenys més òptims per a la instal·lació de fotovoltaiques són els antropitzats (aquells que han quedat degradats per l’activitat humana, com antigues pedreres), sòls nus urbans (àrees urbanes sense edificacions, no pavimentades, amb menys del 5% de vegetació) i sòls urbanitzables no desenvolupats.

Amb aquestes dades, s’estima que les instal·lacions fotovoltaiques sobre terreny amb baix impacte al territori poden produir 22.837 GWh, la qual cosa representa el 90% del consum elèctric de la província, que és de 25.347 GWh (dades de l’ICAEN, de 2022). En aquesta producció, a l’Anoia s'estima que es poden produir 3.505 GWh dels 22.837 GWh de la província.

Més protecció de la superfície agrícola

Per a l’elaboració del visor, la Diputació de Barcelona ha comptat amb agents del territori, com Unió de Pagesos. El mapa incorpora propostes per salvaguardar més superfície agrícola i inclou una categoria (potencial baix) per indicar que un terreny té usos agrícoles, se situa en una zona de protecció especial definida en el planejament territorial o s’ubica dins d’una superfície d’hàbitats. El mapa classifica 57.507 hectàrees de la província dins de potencial baix, de les quals, 13.537 se situen a l’Anoia.

D’altra banda, la Diputació de Barcelona ja disposa d’un mapa amb la capacitat per generar electricitat amb fotovoltaiques sobre cobertes d’edificis. La producció estimada en sostre representa el 50% del consum elèctric de la província.


1 Comentaris

P

Pep Solé

Igualada

4 de juliol 2024.21:58h

Respondre

Vaja, sembla que ens estan preparant per ser la bateria de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

El que ens cal és saber què necessitem a l’Anoia i produir-ho. Podem ser una mica solidaris i... Llegir més ajudar-los, però com he dit, no hem de ser la bateria de l’AMB.

Per cert, l’article parla només de la fotovoltaica i hem de tenir compte la eòlica, de la qual ja en som la segona comarca productora.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.