TORNAR

El sector del metall urgeix a tenir nous graus de formació per comptar amb més tècnics

La UEA fa un balanç del sector, que factura vora 500 milions d’euros l’any

economia
Dimecres, 16 desembre 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El metall és a dia d'avui el sector industrial en nombres absoluts més potent de l'Anoia. Amb tot, segons la diagnosi que ha elaborat la Unió Empresarial, les empreses de les diferents fases de la producció no estan ben connectades i -sobretot- hi ha una carència de tècnics determinant per a alguns processos. 

Unes 150 empreses anoienques treballen en el sector del metall. El sector inclou activitats de diverses fases de la transformació i la construcció tant de béns d'equip com de consum. En total, a l'Anoia facturen uns 500 milions d'euros i ocupen unes 2.500 persones. De manera indirecta, "en el sentit més ampli", són 3.500 treballadors. La UEA va presentar aquest dimarts un estudi que s'ha fet sobre aquesta indústria davant diversos membres i tècnics vinculats a la branca. Tant el president de la patronal, Blai Paco, com els representants de diverses empreses del sector van assenyalar dèficits bàsics per la continuïtat i millora dels processos. Es va assenyalar que "malgrat tenir centres tecnològics i de formació, caldria un grau mecànic al Campus Universitari" a més de "poder comptar amb enginyers de nivell".

Nova Mevir, una de les empreses de maquinària del sectorMontserrat Duch, com a representant de la firma de maquinària Nova Mevir, manifesta com a carència bàsica en personal que "ens falten tècnics qualificats. Ara mateix, torners i fresadors que coneguin control numèric. Fa 25 anys que tenim aquest dèficit de personal i a centres com el Milà i Fontanals no hi ha els estudis de control numèric". A aquests buits que afirmen empresaris en la formació s'hi afegeix el d'alguns processos "com empreses de pintura industrial".

Simplificar la feina

En la reunió els empresaris van enumerar les mancances que condicionen algunes de les operacions. Miquel Àngel Carrique, de Vallbona, comenta que "les empreses que ens podríem complementar de la comarca no ens coneixem, i això ens permetria estalviar costos per no enviar les comandes fora". Lamenta que "estem amagats dins la comarca i no tenim prou visibilitat". 

Més del 7% del teixit empresarial

A dia d'avui, un 7,1% de les empreses de l'Anoia pertanyen a la branca del metall. El volum de facturació és superior i significa l'11,1% del que facturen les empreses de la comarca. Del centenar i mig d'empreses, gairebé la meitat són de fabricació de productes metàl·lics, 72, mentre que en segon terme hi ha les de fabricació de béns d'equip, 34. Amb menor nombre de firmes hi ha la reparació i instal·lació de maquinària, les activitats de serveis tècnics, la metal·lúrgia i les activitats de fabricació de material elèctric. 

A la Conca d'Òdena hi ha el 72% d'empreses del sector del metall a la comarca. Tenen molta importància també La Torre de Claramunt, Vallbona, Capellades, Calaf o La Pobla. Aquesta presència repartida per tot el territori és un dels punts que anima a la UEA i a les empreses a voler potenciar "un currículum formatiu d'un perfil professional del sector". La marxa de joves a formar-se a altres comarques és un dels senyals d'alarma i la regidora igualadina Àngels Chacón va avançar que esperen en breu incorporar més estudis -adaptats a aquest sector- al Campus Universitari, però que "primer cal que des de la Generalitat es visualitzi una demanda generalitzada dels empresaris".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.