TORNAR

El sector de l'oli espera una de les pitjors collites, amb un 25% de la producció

economia
Dimarts, 26 setembre 2023. 03:00. Clàudia Giménez Sanz.

La sequera acumulada que estem vivint des de fa dos anys a Catalunya està perjudicant greument molts sectors agrícoles i l'olivera no és una excepció. A causa de les altes temperatures i la falta de pluja, el sector de l'olivera espera una de les collites més baixes fins ara. "Aquest any s'espera un 20-25% de la collita aquí a la comarca de l'Anoia", explica Jaume Jorba.Foto: Jaume Esteve Masferrer

Fins ara, aquesta és una de les temporades, juntament amb l'any passat, amb xifres més baixes aquí a la zona, per tant, estem parlant d'un any inèdit. Tot i que l'any anterior ja es va veure una reducció de la producció, enguany les xifres són pitjors a causa de la tendència continuada de falta de pluges. Com que la sequera és acumulada les conseqüències cada vegada s'agreugen més.

Jaume Esteve Masferrer, productor i membre de la permanent comarcal Unió de Pagesos de l'Anoia, comenta que " les pluges que hem tingut els últims dies no han sigut suficients per mantenir la campanya, es necessita molta més aigua per tal que els arbres recuperin l'estrès hídric acumulat que pateixen".

Els arbres estan ressentits de tant de temps amb falta de pluges. Tot i això, "pot passar que hi hagi un període determinat sense pluges i l'arbre estigui sec per fora, però si el subsol està humit de pluges anteriors, l'arbre pot aguantar. El problema que tenim és que fa molt temps, dos anys, que no plou la quantitat que hauria de ploure i ara mateix el subsol també està sec", explica Jorba.

Una de les conseqüències més directes que té aquesta excepcionalitat és la situació de precarietat que han de viure els agricultors d'aquest sector. En els darrers anys, els productors han aconseguit molt pocs guanys o pràcticament cap. "A aquests factors se li ha de sumar l'increment de costos exponencial, de productes com el combustible, adobs o fitosanitaris, que han patit tots els sectors de l'agricultura i la ramaderia", afirma Masferrer.

 

L'oli d'oliva, un producte de luxe

Una collita més baixa de l'habitual provoca produir quantitats molt més reduïdes d'oli d'oliva, en aquest cas. Com s'ha pogut veure recentment al mercat, la llei de l'oferta i la demanda ha fet que el preu de l'oli d'oliva s'hagi disparat, tornant-se d'aquesta manera un producte més selecte.

Segons Masferrer, "l'oli d'oliva verge extra forma part de la dieta mediterrània, i és un aliment essencial del nostre dia a dia. Produïm a casa nostra un producte d'alt valor nutricional, ric en antioxidants, saludable, una joia en definitiva, que sovint el consumidor estava acostumat a comprar a preu assequible".

En aquest sentit, Jorba explica que "la població pot començar a optar per comprar altres tipus d'olis, com el de gira-sol o el de soja, i donar a l'oli d'oliva un ús més exclusiu i per aliments concrets".

Foto: Jaume Esteve Masferrer

Un futur incert

El futur del sector dependrà, en bona part, de les temperatures i les pluges que hi hagi a partir d'ara. Si la tendència es manté, aquestes conseqüències no milloraran i, en tot cas, podrien anar a pitjor.

Les conseqüències del canvi climàtic estan afectant molt negativament la feina de tots els agricultors i ramaders. En aquest sentit, molts ja estan implementant mesures per reduir els efectes i les emissions que generen en els sistemes de producció i que afavoreixen el canvi climàtic.

Per aquest motiu i per totes les desavinences que han de viure, Masferrer considera que "el manteniment i la viabilitat del cultiu de l'olivera tradicional de secà ha de ser reconegut i valorat com es mereix, i que el producte sigui valorat amb un preu just, que ens permeti dignificar l'esforç i la feina que fem i, evidentment, guanyar-nos la vida". Explica que, "de mica en mica es nota un canvi de tendència en el consumidor, el qual busca comprar un producte de qualitat i de proximitat. Gràcies a aquesta compra responsable i conscient, podem mantenir les explotacions, el paisatge i la vida rural viva".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.