//Plugins sense CDN ?>
Els recursos del planeta no són infinits i l'economia circular s'estén cada cop més com una oportunitat i una necessitat a la vegada. La UEA treballa amb dades que assenyalen que l'economia circular pot generar el doble de beneficis que el model actual, a més de reduir quasi un terç el consum de matèries primeres i un 50% el nombre d'emissions.
Els empresaris anoiencs han unit forces per a un objectiu comú de sostenibilitat. Aquests mesos, la UEA ha creat un Grup de Treball sobre Economia Circular integrat per representants d'empreses papereres, químiques, adoberes, tèxtils, consultories ambientals i l'Escola Enginyeria Igualada (EEI). Després de celebrar una jornada al mes de juny i de la posterior constitució d'aquest grup de treball, ara es vol fer un pas més enllà, i engegar un ambiciós projecte pioner tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. Aquest mateix mes s'obre un estudi i s'elaborarà un mapeig dels residus que generen les principals indústries de la comarca.
Ho farà una experta en Enginyeria Química de la EEI, que visitarà les indústries i n'extraurà les dades necessàries per al projecte. L'objectiu és analitzar aquesta informació, elaborar una gran base de dades dels residus -àcids, retalls de paper, vernissos, cendres, polietilens...- i avaluar si d'altres empreses poden reaprofitar incorporant-los a la pròpia cadena productiva. Amb aquest pas, d'una banda s'aconseguiria que l'empresa A reduís la quantitat de residus que envia a l'abocador, mentre que de l'altra s'aconseguiria que l'empresa B reduís la quantitat de matèries primeres que necessita extreure de la natura per poder dur a terme els seus processos productius.
El radi d'abast d'utilització d'uns o altres recursos ambientals podrà ser tinguda en consideració per multitud d'empreses situades a escassos quilòmetres de l'Anoia, cas de les comarques limítrofs com el Bages, el Baix Llobregat o el Penedès. D'altra banda, el grup de treball anoienc també participarà en un projecte d'estratègia circular a escala catalana liderat pel departament de medi ambient de Foment del Treball, i format per diverses organitzacions empresarials territorials.
La Unió Empresarial considera que l'Anoia ja és "un territori especialment propici a la circularitat. Les empreses papereres i adoberes de la comarca, des de sempre, han utilitzat estratègies per reaprofitar recursos i retornar-los a la natura amb el màxim respecte". Ara, aquesta consciència es vol potenciar, estenent-la al conjunt de sectors productius de la comarca. De fet, segons dades del principal 'think-tank' especialitzat en la matèria, l'Ellen Macarthur
Foundation, l'economia circular a Europa pot arribar a generar el doble de beneficis que el model actual i es pot traduir en un augment del PIB de 7 punts percentuals.