TORNAR

La UEA engega un mapeig de residus per articular una proposta d'economia circular

La patronal anoienca engegarà un projecte pioner al nostre país

economia
Divendres, 17 novembre 2017. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els recursos del planeta no són infinits i l'economia circular s'estén cada cop més com una oportunitat i una necessitat a la vegada. La UEA treballa amb dades que assenyalen que l'economia circular pot generar el doble de beneficis que el model actual, a més de reduir quasi un terç el consum de matèries primeres i un 50% el nombre d'emissions. 

Els empresaris anoiencs han unit forces per a un objectiu comú de sostenibilitat. Aquests mesos, la UEA ha creat un Grup de Treball sobre Economia Circular integrat per representants d'empreses papereres, químiques, adoberes, tèxtils, consultories ambientals i l'Escola Enginyeria Igualada (EEI). Després de celebrar una jornada al mes de juny i de la posterior constitució d'aquest grup de treball, ara es vol fer un pas més enllà, i engegar un ambiciós projecte pioner tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. Aquest mateix mes s'obre un estudi i s'elaborarà un mapeig dels residus que generen les principals indústries de la comarca.

Imatge del grup de treball que ha començat aquest projecteHo farà una experta en Enginyeria Química de la EEI, que visitarà les indústries i n'extraurà les dades necessàries per al projecte. L'objectiu és analitzar aquesta informació, elaborar una gran base de dades dels residus -àcids, retalls de paper, vernissos, cendres, polietilens...- i avaluar si d'altres empreses poden reaprofitar incorporant-los a la pròpia cadena productiva. Amb aquest pas, d'una banda s'aconseguiria que l'empresa A reduís la quantitat de residus que envia a l'abocador, mentre que de l'altra s'aconseguiria que l'empresa B reduís la quantitat de matèries primeres que necessita extreure de la natura per poder dur a terme els seus processos productius.

El radi d'abast d'utilització d'uns o altres recursos ambientals podrà ser tinguda en consideració per multitud d'empreses situades a escassos quilòmetres de l'Anoia, cas de les comarques limítrofs com el Bages, el Baix Llobregat o el Penedès. D'altra banda, el grup de treball anoienc també participarà en un projecte d'estratègia circular a escala catalana liderat pel departament de medi ambient de Foment del Treball, i format per diverses organitzacions empresarials territorials.

La Unió Empresarial considera que l'Anoia ja és "un territori especialment propici a la circularitat. Les empreses papereres i adoberes de la comarca, des de sempre, han utilitzat estratègies per reaprofitar recursos i retornar-los a la natura amb el màxim respecte". Ara, aquesta consciència es vol potenciar, estenent-la  al conjunt de sectors productius de la comarca. De fet, segons dades del principal 'think-tank' especialitzat en la matèria, l'Ellen Macarthur
Foundation, l'economia circular a Europa pot arribar a generar el doble de beneficis que el model actual i es pot traduir en un augment del PIB de 7 punts percentuals.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.