//Plugins sense CDN ?>
Vivim unes dates que Igualada espera amb molta alegria... la Festa Major d'Igualada! Dies de festes populars en què les diverses activitats que es fan animen tothom a participar , petits i grans, de dia i de nit, ballant, gaudint de cercaviles... és per això que convertim molts espais públics en festa: amb el que això comporta la part positiva , que la gent baixem al carrer i participem de la nostra ciutat ;però no ens hem d'oblidar que aquests espais (i sobretot de nit) es converteixen en espais en què des de l'alegria, l'alcohol i l'eufòria tenen el perill de converir-se en espais insegurs. Quan parlo d'espais insegurs vull dir en espais en què, sota l'excusa d'un ambient festiu, es poden donar situacions incómodes i comentaris, actituds i comportaments de caire sexista.És l'obligació de tots els qui hi participem convertir aquests espais, en espais segurs i de confiança; on el dret al propi cos i a la lliure expressió de la sexualitat de cadascú sigui garantida.
Venim d'un estiu molt dur en què la violència de gènere acapara cada dia els titulars dels mitjans de comunicació. Vivim en una societat patriarcal i capitalista en la qual encara ens queden molts obstacles per superar. Les víctimes mortals per violència de génere són la punta d'un iceberg que comença des dels micromasclismes (petites agressions com per exemple comentaris sexistes) i acaben en les pitjors de les agresssions; com les agressions sexuals i en els pitjors dels casos ,la mort. No donar importància a les petites agressions que poden patir les dones en el dia a dia pot comportar la perpetuació dels rols masculins i femenins tradicionals i situacions realment incòmodes i perjudicials per a les dones. Hem de tenir consciència d'aquest fet i pensar que som tots culpables d'aquestes situacions: tant el qui fa l'agressió com qui amb el seu silenci l'empara i la consent.
Els espais d'oci no es lliuren de les grapes del monstre patriarcal i s'han de posar mesures per a fer que sigui un espai còmode i segur per a tothom. El fet que siguin espais on les persones ens desinhibim pel caire festiu (on no ens enganyem l` alcohol i les drogues hi ajuden) es corre el perill de no entendre els límits que cadascú pot posar. Hem d'acabar amb els tòpics de perquè algú no vulgui tenir sexe amb algú altre es titlli d' "escalfabraguetes" o pel sol fet d'haver interpretat conductes erròniament o que sigui víctima d'algun abús (algun tocament) i que en enfadar-se la reacció dels de costat sigui la de "ets una exagerada" o bé "ets una estreta". Tampoc val jutjar la persona com vesteix o com es maquilla; això no implica que "busqui" ni que se la pugui etiquetar per aquest fet. Si us hi fixeu són conductes que pateixen les dones i dificilment es donen en un home. Cada persona decideix en cada moment què vol fer amb el seu propi cos. Tenim un bon exemple en la campanya que Capellades va fer aquest any el lema de la qual era:
ESTIMO COM VULL I QUI VULL, si dic si triem on i si dic no, bona nit!
El lema tracta molt bé el lliure sexisme, no només des d'una perspectiva femenista sinó també des de la lluita contra l' homofòbia i també de qualsevol forma d'exercir la sexualitat.
Igualada amb la Coll@nada també ha reclamat una Festa Major lliure de sexisme amb el lema: Nosaltres decidim com, quan i amb qui!
És important la sensibilització i visualització d'aquests temes i fins i tot com en el cas del Barri del Poble Sec es va fer un protocol contra agressions sexistes i que permet saber com actuar davant d' una situació d'actituds, comportaments i fins i tot agressions sexistes. És important entendre que un NO és un NO sota qualsevol situació. Ningú s'hauria de prendre malament aquestes campanyes ,no es tracta de criminalitzar els homes ni de victimitzar les dones, es tracta de visualitzar i conscienciar d'incidents que encara passen i cada dia tothom tenim més clar que les hem de rebutjar però per desgràcia les dades parlen soles; tot i que anem a una igualtat formal encara estem lluny d'una igualtat real. Per tant lluitem per visibilitzar aquests incidents i així lluitar perquè un dia aquestes campanyes no siguin necessàries:
Crec que podem estar contents de tenir unes festes populars com les que tenim però no hem d'oblidar que hi han aspectes transversals com són les discriminacions que s'han de garantir en tots els espais de les nostres vides! Les festes són de tots i per a tots! Contribuïm a fer d'Igualada una ciutat lliure de discriminacions sempre!
Per unes festes populars lliures de sexisme, homofòbia i racisme! Us desitjo una Bona Festa Major!