TORNAR

Curtits Badia i l'Escola d'Enginyeria avancen en un procés per a eliminar els sulfurs en la curtició

En el projecte també hi treballa el centre tecnològic Eurecat-CTM

Empresa
Divendres, 11 març 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Els treballs de recerca que desenvolupen l'empresa igualadina Curtits Badia, juntament amb el Consorci de l'Escola Tècnica i el centre tecnològic Eurecat, procuren avançar en la sostenibilitat ambiental de la indústria de la pell. Amb el projecte Curbiental s'ha començat amb un sistema que redueix la presència dels compostos del sofre en la matèria. 

El projecte Curbiental desenvolupa un sistema de curtició de menor càrrega ecològica. L'han confegit la firma igualadina Curtits Badia en conjunt amb el Consorci de l'Escola Tècnica i el centre tecnològic Eurecat-CTM. Diego Navarro, un dels tècnics de l'equip de Curtits Badia, explica que "Curbiental és un dels molts projectes que duem a terme per cercar el menor impacte possible a nivell ecològic". La fase de la curtició que correspon a l'emblanquinament requeria fins ara l'utilització de sulfurs, però aquests productes poden tenir un alt cost ambiental i produir àcid sulfhídric. Navarro aclareix que "el procés que desenvolupem volem que garanteix més seguretat per als operaris i més sostenibilitat en el producte". La solució ha estat l'ús combinat d'aigua oxigenada i enzims.

Des de Curtits Badia apunten que Curbiental "és només un dels projectes que tenim per fer més sostenible el procés de curtició. De fet, aquest només és una quarta part del procés". La intenció final seria "només haver de treballar amb enzims per eliminar el pèl" de les pells. Fins al moment que no es pugui emprar solament enzims, aquesta solució implica altres canvis en la curtició. "Les bótes tradicionals de fusta poden ser atacades per l'aigua oxigenada i, per a fer aquesta curtició cal utilitzar bótes de propilè" detalla Diego Navarro. Aquesta solució també ha servit per emprar menys crom, que és el producte que fins ara es feia servir per a treballar amb el 90% de la matèria.

Les instal·lacions de Curtits Badia, a IgualadaLes fases de la curtició comencen amb treure el pèl, tractar-la amb crom en la curtició per a estabilitzar-la, la recurtició que permet donar un color i un aspecte i l'acabat superficial on es compleixen amb les especificacions que demana el client. El projecte incideix en la fase inicial especialment, però l'objectiu dels estudis que es duen a terme és que a més d'aquestes millores, es redueixi també l'impacte en les etapes posteriors del procés de curtició.

Adaptar-se a una major exigència mediambiental

El treball dut a terme des d'Igualada és "per a aconseguir una curtició més sostenible, però també ens hem d'adaptar a un client que exigeix cada cop més processos nets i que no tinguin impacte en el medi". La intenció final és reduir la dependència del crom en els treballs i augmentar la seguretat de l'operari. També, d'aquesta manera, "el producte final és més homogeni i el client pot aprofitar el màxim de la peça". Si bé el producte es pot encarir, la rendibilitat acaba sent major pel menor impacte sobre el medi ambient, quelcom que es valora cada cop més: "el client agraeix que sigui així". 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.