TORNAR

Empresa i Treball preveu que més de 2.600 persones treballadores es formaran enguany a l'Anoia amb els programes del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

El Consorci subvenciona programes de formació professional orientats a la millora de competències professionals i a l’obtenció de certificats de professionalitat

Empresa
Diumenge, 19 març 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
PUBLICITAT

El Departament d’Empresa i Treball preveu que enguany més de 2.600 persones treballadores de l’Anoia milloraran la seva formació gràcies als programes del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC).

El Consorciva presentar divendres CONFORCAT i PROJECTA’T, dos nous programes adaptats a les necessitats del teixit productiu de la comarca, i que contribuiran a satisfer les demandes de formació, assessorament i orientació de persones treballadores

El Secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa i Bonet; la Directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, Ariadna Rectoret i Jordi, els han exposat a responsables d’empreses de la comarca i de la patronal PIMEC Catalunya Central en una jornada celebrada a la seu del Consell Comarcal de l’Anoia.

Programes innovadors

CONFORCAT A MIDA CONFORCAT A MIDA és un programa de formació contínua adreçat a les empreses, amb un èmfasi especial en el sector industrial, i dissenyat per fer formació a mida de les empreses i dels seus treballadors i treballadores per millorar-ne la productivitat.

Aquest mes de març, el Consorci ha obert una convocatòria de subvencions d’aquest programa dotat amb 21 milions d’euros per contribuir a cobrir les necessitats directes de les empreses. A més, el nou programa permetrà treballar amb tota la programació existent de formació d’oferta que demanden les empreses.

PROJECTA’T és un programa per proporcionar assessorament i orientació professional a les persones treballadores ocupades. En concret, el CCFC hi ha destinat 10 milions d’euros perquè un mínim de 8.000 persones disposin de recursos, amb 100 unitats d’orientació distribuïdes per tot Catalunya que proporcionin una orientació experta i sectorialitzada, per al seu desenvolupament professional com, per exemple, els recursos d’aprenentatge, promoció laboral o canvi de sector.

Així mateix, el programa subvenciona les actuacions de prospecció de les entitats beneficiàries per copsar de primera mà quines són les necessitats dels sectors i, per tant, nodrir les actuacions d’orientació.

Les novetats dels programes CONFORCAT A MIDA i PROJECTA’T se sumen a tota l’oferta de formació contínua subvencionada pel CFCC que, enguany, permetrà beneficiar-se al voltant de 210.000 persones treballadores en actiu a Catalunya, gràcies als programes de formació sectorial, transversal i de certificats de professionalitat.

Les subvencions que el Departament, per mitjà del CCFC, atorga als centres de formació permeten a les persones treballadores en actiu formar-se sense que hagin de fer front a cap cost econòmic.

Formació Contínua a l’Anoia 2022

Més de 2.700 persones van participar a l’Anoia en programes subvencionats pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. D’aquestes, les dones representen el 61,7% i els homes els 38,3% del total de participants en els programes de formació; i el 77,8% eren persones ocupades i el 22,2%, desocupades.

Per nivell d’estudis, persones amb títols universitaris (24%); ESO o graduat escolar (21%); Formació Professional grau superior (18%); Formació Professional grau mitjà (15%); batxillerat (11%); sense titulació certificada (5%); Formació Professional bàsica (5%) i altres titulacions (1%).

Per grups d’edat, entre 45 i 54 anys (32%); 35 i 44 anys (27%); 26 i 34 anys (17%); de 55 o més anys (13%) i entre 16 i 25 anys (11%).

Per famílies professionals, destaquen Administració i Gestió (22%); Serveis socioculturals i a la comunitat (14%); Comerç i màrqueting (13%) i Informàtica i Comunicacions (13%).

Cal assenyalar que hi ha famílies professionals força feminitzades. A tall d’exemple, Química (92%); Sanitat (87%); Hostaleria i turisme (86%), Serveis socioculturals i a la comunitat (84%); Activitats físiques i esportives (79%); i Administració i gestió (73%).

També n’hi ha de força masculinitzades en què la participació dels homes és majoritària com, per exemple, Instal·lació i manteniment (98%), Electricitat i electrònica (97%), Fabricació mecànica (89%), Transport i manteniment de vehicles (89%), i Edificació i obra civil (71%).

L’oferta formativa del CFCC

Acordat en el marc de la concertació social entre Generalitat i agents econòmic i socials més representatius a Catalunya, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya complementa la formació programada per les empreses, i facilita també l’obtenció de les habilitacions professionals necessàries en cada entorn productiu.

El CFCC impulsa la seva oferta formativa amb la complicitat dels representants de cada sector, mitjançant metodologies participatives en el disseny de les accions, i amb l’actualització permanent del Catàleg d’Especialitats, una eina que recull les necessitats formatives de les persones treballadores i de les empreses de tots els sectors productius de Catalunya.

L’oferta formativa del CFCC es concreta en programes de formació de caire sectorial, focalitzada en un sector productiu concret, i de caire transversal, dirigits a l’obtenció de competències professionals de diferents sectors.

Més del 50% de la formació programada s’acredita amb certificats oficials: certificats de professionalitat, habilitacions professionals dels sectors, certificacions de fabricants TIC, idiomes en el marc comú europeu de les llengües (MECR), entre altres.

Tipus de formació contínua

Formació transversal mitjançant accions formatives de caràcter transversal adreçades als requeriments de productivitat i competitivitat de les persones treballadores i de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sector productiu i les possibilitats de producció i desenvolupament personal.

Entre la formació transversal hi són els idiomes; les aplicacions informàtiques; les tecnologies d’informació i comunicació; la seguretat i salut laboral; les competències transversals de gestió i habilitats personals.

Així mateix, hi són les accions formatives específiques del treball autònom i de l’economia social.

Formació sectorial mitjançant accions formatives adreçades a un àmbit sectorial concret que responen als requeriments de productivitat i competitivitat de les persones treballadores i de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sector productiu i les possibilitats de producció i desenvolupament personal. Els sectors als que s’adrecen son els següents:

Agroalimentària, Comerç, Construcció, Educació, formació i lleure, Indústria, Sanitat, afers socials i serveis a les persones, Serveis a les empreses, Transports, comunicacions i mar; i Turisme, hostaleria i joc.

Formació dirigida a l'obtenció dels certificats de professionalitat, els quals acrediten amb caràcter oficial les competències professionals que capaciten per al desenvolupament d'una activitat laboral amb significació en l'ocupació. Aquests certificats de professionalitat tenen equivalència en el món acadèmic i professional i validesa a tot l'Estat.

Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

El CCFC va néixer l'any 2004 i està integrat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Treball, i per les organitzacions sindicals i empresarials que tenen la consideració de més representatives a l'àmbit de Catalunya.

El principal objectiu del CCFC és el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l'adaptació de les persones treballadores en actiu i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional de les persones treballadores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l'Estratègia europea d'ocupació.

 


2 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

20 de març 2023.08:46h

Respondre

Malgrat el interès del tema, la escassa presència d’empreses el dia 17 de la presentació en el Consell comarcal de l’Anoia i les escasses lectures d’aquest article, revelen que ... Llegir més alguna cosa no s’està fent bé.

El programa CONFORCAT A MIDA, finançat pels FONS NEXT GENERATION, és una opció molt interessant, al tractar-se de una modalitat de FORMACIÓ “NO FORMAL”, amb la novetat de que cada empresa, o agrupació, dissenya la seva formació subvencionable per respondre a les seves necessitats, subcontractada total o parcialment.

Considero que és una bona oportunitat, particularment en les PIMES INDUSTRIALS, que malgrat l’atenció per resoldre el dia dia, val la pena fer una reflexió per tal d’ampliar la formació, en algun dels vessants
(tècnic, gestió, relacions personals) per la millorar de la competitivitat, sostenibilitat i rendibilitat.

Un dels problemes és que cal donar-se pressa en la presentació de la sol.licitud per la convocatòria vigent: el TERM?N?, MOLT CURT, F?NAL?TZA EN UN MES, EL 18 D’ABR?L DEL 2023 (o preparar-se per les següents).

E

Eduard Ruiz

Igualada

19 de març 2023.09:10h

Respondre

El programa CONFORCAT A MIDA, finançat pels FONS NEXT GENERATION, és una opció molt interessant, al tractar-se de una modalitat de FORMACIÓ “NO FORMAL”, amb la novetat de que cada... Llegir més empresa, o agrupació, dissenya la seva formació subvencionable per respondre a les seves necessitats, subcontractada total o parcialment.

Considero que és una bona oportunitat, particularment en les PIMES INDUSTRIALS, que malgrat l’atenció per resoldre el dia dia, val la pena fer una reflexió per tal d’ampliar la formació, en algun dels vessants
(tècnic, gestió, relacions personals) per la millorar de la competitivitat, sostenibilitat i rendibilitat.

Un dels problemes és que cal donar-se pressa en la presentació de la sol.licitud per la convocatòria vigent: el TERM?N?, MOLT CURT, F?NAL?TZA EN UN MES, EL 18 D’ABR?L DEL 2023 (o preparar-se per les següents).

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.