TORNAR

Les "Rutes Artesanes de Catalunya" passen per Igualada i Capellades

El conseller d’Empresa i Treball Roger Torrent va presentar a Capellades aquests 8 itineraris que permeten descobrir el patrimoni i la riquesa artesanal catalana

Empresa
Dimecres, 13 juliol 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Museu Moli Paperer de Capellades va ser l'escenari, dijous passat 7 de juliol, de la presentació del projecte les “Rutes Artesanes de Catalunya”, impulsat per Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, un projecte de promoció artesanal, cultural i turística que agrupa, en 8 rutes, els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del país. Els diferents trams permeten conèixer: 23 Zones d’Oficis Singulars, 8 Punts d’Interès Artesanal de Catalunya, 18 museus i centres d’interpretació vinculats a l’artesania, i 35 tallers artesanals. Alhora, inclou propostes i activitats relacionades amb la gastronomia, la naturalesa i el patrimoni històric. La presentació va comptar amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; de la directora del CCAM, Agnès Russiñol Amat; i del batlle de Capellades, Salvador Vives Alari.

 

Dijous passat, al Museu Molí Paperer de Capellades, es va iniciar la campanya de difusió de les Rutes, un projecte que ajuda apromoure el turisme intern, avançar cap a un model turístic més sostenible i més desconcentrat i alhora dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori.

Aquest és un producte de promoció artesanal, cultural i turística que té per objectiu visualitzar i difondre els actius i els recursos artesans que Catalunya té distribuïts arreu del territori, i que són propis i exclusius de cadascuna de les zones. “Volem reivindicar la riquesa del patrimoni artesà del nostre país, promocionar-lo i connectar-lo a l’oferta turística de Catalunya”, va subratllar el conseller Roger Torrent, que va destacar que aquest projecte “és una eina de suport per promoure el turisme intern, per avançar, de la mà del patrimoni artesà, cap a un model turístic més sostenible, més desconcentrat en el temps i l’espai, i alhora per dinamitzar el teixit socioeconòmic del territori”.

El projecte, que consta d’una guia en format web, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, vol ser una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. “Aquestes rutes ens ofereixen l’oportunitat d’apropar-nos al món artesà català i redescobrir els municipis que l’acullen, una iniciativa en favor del sector, que beneficia el territori, que ajuda el turisme, la restauració i el comerç, i que ofereix una proposta d’oci saludable que no es poden perdre”, va destacar el conseller Torrent.

De la seva banda, la directora del CCAM Agnès Russiñol, va explicar que “ és un producte que, en una primera fase, està adreçat al públic català, fomentant el turisme de proximitat, per després potenciar les Rutes a nivell estatal i internacional”. Així Mateix, Russiñol va ressaltar que les Rutes són “vuit recorreguts per Catalunya per fer en família, en parella o de manera individual, de manera sencera o per etapes, de manera tranquil·la per gaudir de totes les experiències que ens ofereix cada territori”.

Les rutes Artesanes de Catalunya és una iniciativa que s’emmarca en el Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025 del CCAM, que destinarà enguany 1 milió d’euros a impulsar diferents actuacions amb la finalitat de: incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent i millorar-ne la competitivitat; i projectar internacionalment l’artesania catalana.

La guia digital Rutes Artesanes de Catalunya

Les Rutes Artesanes de Catalunya és una guia digital que es recull en el web www.rutesartesanes.cat i que inclou 8 itineraris que cobreixen les zones geogràfiques de la Catalunya Central, l’Alt Pirineu i Aran, Barcelona Ciutat, les comarques de Barcelona, les comarques de Girona, les Comarques de Lleida, les comarques de Tarragona, i Terres de l’Ebre.

A través de les 8 rutes, es poden conèixer les 23 Zones d’Oficis Singulars, com ara la sal de Cardona al Bages, la llana de l’ovella xisqueta del Pallars, la punta d’Arenys de Mar al Maresme, la terrissa de Quart al Gironès, el sabó de Montgai a la Noguera, l’alabastre de Sarral a la Conca de Barberà, o l’ofici de la Pauma al Montsià; i els 8 Punts d’Interès Artesanal de Catalunya, com ara la comunitat d’artesans del Poble Espanyol a Barcelona, l’artesania tèxtil a la ciutat de Terrassa, o la forja d’Alpens. Així mateix, recull 18 museus i centres d’interpretació per conèixer els oficis artesans, i 35 tallers on gaudir d’una experiència artesanal.

Els itineraris, que passen per 21 comarques i 39 municipis catalans, integren propostes i activitats relacionades amb la gastronomia, la naturalesa o el patrimoni històric més representatiu de cadascuna de les zones.

Es caracteritza per ser una guia viva, una eina que es posa també a l’abast del sector per incorporar anualment nova informació de tallers, espais o punts d’interès artesanal a visitar.

Artesania Catalunya ha dissenyat un distintiu identificatiu de les Rutes, que inclou el QR que enllaça amb el web del projecte i que es facilitarà als diferents espais i punts artesanals que formen part de la guia.

Rutes Artesanes de Catalunya. Descobreix el patrimoni artesà del país

Amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme (ACT) del Departament d’Empresa i Treball, Artesania Catalunya del CCAM endega avui la campanya de difusió del projecte “Rutes Artesanes de Catalunya. Descobreix el patrimoni artesà del país”, a traves de les xarxes socials del CCAM i de l’ACT, i amb la distribució en les properes setmanes de 2.000 fullets informatius a les principals oficines de Turisme de Catalunya, i ens els diferents punts d’interès artesanal de les Rutes. D’altra banda, les Rutes s’incorporaran al projecte Grand Tour de Catalunya i al Catalunya Experience de l’ACT.

Les rutes

Ruta 1 Catalunya Central.

Aquest itinerari explora els tresors artesanals del paper de Capellades, el cuir d'Igualada i de Vic, la fusta de Torelló, el ferro forjat d'Alpens i la sal

de Cardona.

Ruta 2 Comarques de Barcelona.

Aquesta etapa descobreix la riquesa artesanal dels estampats de Premià, les puntes de Ret fi d'Arenys, l’artesania tèxtil de Terrassa, la ceràmica d'Esparreguera, les rajoles d'Esplugues o els càntirs d'Argentona.

Ruta 3 Ciutat de Barcelona.

Aquesta ruta recorre Gràcia, l’Eixample, Ciutat Vella o Montjuic, amb una mirada nova, l’artesana, per descobrir un món de joies, sedes, fotografia, violins, exposicions o modernisme.

Ruta 4 Alt Pirineu i Aran.

Aquest itinerari permet descobrir l’art de la llana de l’ovella Xisqueta, el centre d'Herbes de l'Alt Pirineu, la Vall Ferrera i les antigues mines de ferro i carbó o la fusta i la cistelleria d’avellaner d’Esterri d'Àneu.

Ruta 5 Comarques de Lleida.

Aquesta ruta t’endinsa en la transformació de l'argila en ceràmica i del vidre en art a Verdú, del paper en moda a Mollerussa o dels productes naturals en sabons a Montgai.

RUTA 6 Terres de l’Ebre.

Aquesta és una etapa que descobreix el barri artesà terrissaire de Miravet; les palmeres autòctones de Terres de l’Ebre i la Pauma de Mas de Barberans, el poble terrisser de La Galera, els artesans de la fusta de la Sènia; i a Sant La Ràpita els artesans de les arts de la pesca i les barraques tradicionals que hi ha el Delta.

RUTA 7 Comarques de Girona.

Aquesta ruta proposa una etapa que recorre la imatgeria festiva d’Olot, les culleres de fusta de Tortellà, la torneria de Sant Hilari Sacalm, la ceràmica de La Bisbal i la terrissa de Quart i Breda.

RUTA 8 Comarques de Tarragona

Aquest itinerari segueix el rastre de l’artesania de disciplines tan diverses com l’esmalt a Salou, l’alabastre a Sarral, l’artesania dels pessebres a Montblanc, la punta de l’Arboç o el vidre a Vimbodí.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.