TORNAR

L’eliminació de la sisena hora no convenç les escoles anoienques

Ho veuen com un greuge comparatiu entre els centres públics i els concertats

ensenyament
Dijous, 14 abril 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La sisena hora que s’aplica als centres de primària públics des del curs 2006/07 deixarà de ser una realitat el proper curs segons va anunciar la consellera d’Ensenyament Irene Rigau. Els centres públics de la comarca veuen la mesura com un pas enrere i creuen que significarà un greuge comparatiu amb la concertada –que sí que aplica la sisena hora-. La majoria de centres anoiencs han destinat aquesta hora a activitats que pretenen reforçar les matèries instrumentals o a ampliar la formació dels estudiants amb tallers de lectura, arts o audiovisuals.

Montserrat Mateu, regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Igualada, es va declarar ‘indignada’ amb la mesura imposada per la consellera Rigau i va afirmar que el canvi comportaria un greuge comparatiu entre les escoles concertades i les públiques: ‘Porto 12 anys intentant dignificar l’ensenyament públic i ara tornarem a tenir escoles de primera divisió i escoles que juguin a categoria regional’.

Barrejar pedagogia i economia

Segons Montserrat Lladó, directora de l’escola Castell d’Òdena, la mesura impulsada per la consellera barreja pedagogia i economia: ‘Nosaltres sempre diem als alumnes que per arribar a l’èxit cal dedicar-hi moltes hores i ara la consellera vol que les escoles públiques dediquin una hora menys a l’ensenyament’. Lladó també va carregar contra la idea de mantenir la sisena hora en aquells centres desafavorits: ‘És la millor manera d’estigmatitzar els centres’.

Un greuge comparatiu respecte l’escola concertada

Carme Soler i Ester Garriga, directores del Gabriel Castellà i del Ramon Castelltort van apuntar que aquesta mesura és ‘un pas enrere’ i estan convençudes que comporta un greuge comparatiu entre les escoles públiques i les concertades. A més a més, segons Soler, aquesta mesura entra en total contradicció amb la voluntat de fer disminuir el fracàs escolar que ha expressat, també, la consellera.

A què s’ha destinat la 6a hora?

La sisena hora és una de les mesures estrelles del Pacte Nacional per l’Educació impulsat pel tripartit amb l’objectiu d’aconseguir una estabilitat en aquets àmbit. També és per aquest motiu que Montserrat Mateu es mostra totalment disconforme amb la seva eliminació.

Des del curs 2006/07 les escoles públiques van incorporar la sisena hora, la majoria de centres l’han destinat a reforçar matèries bàsiques com matemàtiques o llengües i d’altres han aprofitat per aprofundir en el coneixement de les arts plàstiques, audiovisuals o per fer taller de cultura. Sigui com sigui, Montserrat Lladó explica que aquesta hora està totalment incorporada al programa educatiu del centre i demana que pugin ser les mateixes escoles qui decideixin si volen comptar o no amb aquesta hora de més.


23 Comentaris

P

Pau

Igualada

2 de maig 2011.20:22h

Respondre

En primer lloc, dir-te que t’has cobert de glòria dient que la majoria d’alumnes de l’escola pública són fills de treballadors de l’Ajuntament. En primer lloc, potser que m’equivoqui,... Llegir més l’Ajuntament té uns 400 treballadors, per tant, amb els seus fills, s’ompliria una escola de primària de dues línies mé so menys. Et recordo que n’hi ha 5, a part de guarderies i dos instituts públics. Torno amb lo meu, el fetd e saludar no ha de venir imposat tu t’has de sentir per dir-ho, a i no m’agradaria entrar a un lloc i tothom em digues bon dia perquè se’ls hi ha imposat, no sé tu? Jo als meus professors els hi dic bon dia o hola perquè vull i si no em ve de gust no ho faig, al cap i a la fi, si no ho fa un ho fa l’altre.

m

montse

igualada

2 de maig 2011.18:49h

Respondre

Pau, ni molt menys volia criticar la teva decisió, només faltaria, cadascú és lliure de portar els seus fills a l’escola que vulgui, o bé a la que pugui. Però si que et diré que si a... Llegir més l’escola s’ensenya a dir bon dia o bona tarda quan s’entra en un lloc, potser no els farà més persones, però si els farà ser educats. Es lògic que quan entres en un lloc saludis i no entris com una bestiola, sense dir, ni ase ni béstia. Hi ha d’haver una mínima educació i si no s’ensenya de ben petit, quan ets gran dificilment ho aconsegueixes. Ja veig que ets partidari de l’escola pública, ja que veig que en el punt 8, no li vas cap retret. Dons deixa’m dir-te que per coneixement propi, en la majoria d’escoles públiques d’igualada, els alumnes son fills de treballadors de l’Ajuntament d’Igualada.

P

Pau

Igualada

2 de maig 2011.17:56h

Respondre

Estimada Montse,

De fills no en tinc pas, em sap greu ja que no podràs criticar la meva decisió, tot i que ja t’ho dic que al Monalco no hi anirien. Tinc molts amics que hi han anat, no crec que... Llegir més siguin els més ben educats del món ni d’Igualada. A més et diré un altra cosa, l’educació per imposició no és bona l’educació ha de venir per coneixement, i que cada vegada que entri el director o un professor a la classe, la gent saludi i ”bon dia”, no és pas quelcom que els farà més persones. I perquè no dir-ho, el sistema aquest del Monalco ha sigut un tema de conversa que he sentit moltes vegades i no pas per elogiar-lo, per alguna cosa deu ser que és l’única escola que funciona semblant a fa 40 anys...

m

montse

igualada

2 de maig 2011.16:01h

Respondre

Volia comentar-li al Pau sobre el comentari nº 8. Els meus fills van al Monalco, on segons tu, apliquen una rectitud del segle passat. Deixa’m que et digui que avui en dia hi ha molts nens que... Llegir més necessiten una educació tal i com Deu mana, que ja l’han de rebre desde casa però a l’escola també hi ajuden, potser si que a l’escola s’aplican unes normes estrictes, però imagina’t que no apliquesin normes normals i coherents, com a moltes escoles, seria una escola o un pati d’escola?. Aprofito per preguntar-te si tens fills on els portes???, perque els demés podem opinar del tipus d’escola que tu has triat.
I per acabar deixa que et digui una cosa, tu no has sentit mai a dir, en sectors diversos que els alumnes del Monalco son dels alumnes més ben educats de les escoles d’Igualada?

m

montse

igualada

2 de maig 2011.15:46h

Respondre

Xavi, a les concertades, ja la paguem aquesta sisena hora. Val a dir, que durant tot aquests anys que a la pública ja es feia la sisena hora, per equiparar a la concertada, els pares de la... Llegir més concertada hem continuat pagant aquesta hora.

E

ELISENDA

IGUALADA

2 de maig 2011.14:34h

Respondre

Tant de bo es penses una mica mes en la realitat que estem vivint, e viscut alguns anys l’estranger i s’ha de dir que on estavem l’educació era algo envejable, es a dir el sistema, allà... Llegir més l’horari es de 08.15 del mati a les 15.00H menjador inclós,pero el dissabte y a escola de 9 a 12 migdia,es que molts pares tambe treballem dissabte. les hores que s’estalvien de la tarda paguen la mensa dels nens, es més el menjador es obligatori e gratuit solament es paga un cop a l’any ho que es l’ensenyament i el que es paga es un tant per cent del redit familiar un sou normal paga uns 113.00 euros l’any, un sou de uns 1300 aprox.
ES ENVEJABLE!!! aixó si les sortides escolars a part pero son asequibles. e

M

Margarida Folch

Igualada

25 d'abril 2011.20:27h

Respondre

Per la Violeta:
Sento portar-te la contrària, barreges conceptes amb una gran facilitat.

Quan parles d’estudiar a l’escola, que vols dir?
A l’escola es va a aprendre, entre altres coses a... Llegir més aprendre a estudiar. Les hores d’estudi han de ser a casa. Quan s’ha d’aprofundir, de consolidar, és a casa.

Hi ha molts pares que saben que fan els seus fills i d’altres que no els importa massa. Pot ser comprensible, l’època no és bona per quasi ningú, peró no justificable. Els fills necessiten un referent, i que ha de fer aquest paper són els pares.

Les sisena hora, la paguem entre tots? clar, com tot, peró que volem? Volem tenir una sociedat de persones competents, i com es formen? Hi ha nanos que amb 1/2 hora en tenen prou i d’altres que ni amb 10 hores diàries hi arriben. Qúé hem de fer? Estalviar en formació? I demà? que serà demà?

Val més no donar tantes lliçons i procurar entendre que s’ha d’invertir en les persones (ara nens) que venen darrera, un país que escatima en escoles, és i serà un pobre país.

No sé si estàs en contacte amb nens i nenes d’edat escolar, peró no és l’escola el que els fa anar malament, caldria repassar la seva vida de fora, i veure quins problemes tenen..

Una salutació..

o

octavi

24 d'abril 2011.22:21h

Respondre

Xavi, la 6a hora a les escoles sempre l’han pagat els pares. Des de que va sortir aquella senyora per la tele dient la tonteria de: ”si la treuen de la pública, que també la treguin de la... Llegir més concertada” que la gent ja no sap ni en quin món vivim. Hi va haver un moment en que no hi havia prou places d’escoles públiques. Llavors el govern va demanar a algunes escoles privades de fer un ”concert”. 5 hores passaven a ser públiques, mentre que la 6a hora la pagaven els pares, d’aquí ve lo de les escoles concertades. Violeta, jo no crec que sigui contraproduent, i menys amb el descans de pati que tenen, als nens tampoc se’ls ofega de feina, per favor, ja n’hi ha prou de sobreprotegir-los tant!

V

Violeta

17 d'abril 2011.21:05h

Respondre

La sisena hora no s’ha traduit en una millora dels índex de qualitat educativa, ans al contrari. I ens costa molts diners a tots els contribuents. Trobo lògic que la treguin, doncs. Seran uns... Llegir més diners ben estalviatsque es podrien amb seny uitlitzar en sanitat mateix. Els nens amb cinc hores BEN APROFITADES i BEN PROGRAMADES en tenen prou. El problema és la QUALITAT, NO LA QUANTITAT. He llegit estudis que parlaven que fer sis hores de classe podia ser contraproduent: els nens necessiten cinc hores d’estudi actiu, unes estones de lleure i esport o extraescolars (música...). Si a sobre, els posen deures, com els agrada fer a vegades excessivament als mestres, els nens van molt atrafegats i això repercuteix negativament en le rendiment escolar. Molts nens actualment no dormen les 8 o 9 hores que necessiten i això significa baix rendiment. Algusn pares, de manera benintencionada i mal aconsellats pels mestres i sindicats corporativistees, desconeixen que fer molts deures (a vegades sense to ni so, doneu un cop d’ull al que fan els vostres fills) no té sentit: que no fan res all`s durant SIS hores. Us imagineu si realment dediquessin SIS hores a estudiar a l’Escola? Proveud e posar-vos davant d’n llibre SIS hores. Crec que amb CINC n’hi ha prou. Fins i tot que és millor!!! Per alguns pares l’escola és una ”guarderia”: quan més hores allà, més creuen que aprenen. Això, però, no és així. Més quantitat no és més qualitat, ans al contrari.
Violeta

X

Xavi

Igualada

17 d'abril 2011.09:38h

Respondre

La retallada també encarirà la quota a les concertades, doncs els pares hauran de passar a pagar aquesta sisena hor, no? Això és un tema que jo no veig gens bé: sempre toca pagar als pares (ja... Llegir més sigui per una mala gestió de l’escola, o perquè el govern no dóna prou diners).
El que s’hauria de fer és treure també la sisena hora a les concertades, i posarla opcional (qui la vulgui fer, que la pagui).

o

octavi

15 d'abril 2011.19:17h

Respondre

Pau, recorda que a les concertades també hi va gent que no té recursos, l’ajuntament els porta allà perquè no hi ha prou places a la pública i gaudeixen igualment d’aquesta 6a hora (que no... Llegir més paguen, no dic que estigui bé ni malament, només ho recordo). El model idal no existeix, les diferències entre els alumnes hi continuarant sent, no tota l’educació ve de l’escola, sinó que ve (i així ha de ser) dels pares. Si un alumne té uns pares castellans, o rectes, o de flors i violes, o patriotes o religiosos... aquestà serà l’educació que rebrà a casa. I tan si el poses a l’escola pública com si el poses a la concertada, ja se sap que el que aprenem és el que sentim dir a casa. Després quan som més grans ja ens anem creant la nostra pròpia opinió. Sincerament, no crec que faci cap mal a la societat treure aquesta 6a hora, tal i com diu la mariona més avall, després les diferències entre uns i altres no es noten, així que trobo excessiva aquesta obsessió en criticar les retallades de la 6a hora, si vols 6a hora la pagues i sinó tampoc s’acabarà el món!

P

Pau

Igualada

15 d'abril 2011.16:08h

Respondre

A veure Diana, has de ser realista, a les escoles concertades hi ha una certa ideologia i una certa economia, i així no es pot negar. Tampoc no et puc negar que hi ha gent així a l’escola... Llegir més pública, però tenen tot el dret de ser-hi, així com ho hauria de fer tothom. I perdona, però tornat a llegir el teu comentari, sense dubte hi ha un despreci de la gent que va a l’escola pública. Doncs si hi ha més drets a la pública, que la gent hi vagi, ningú el sobliga a anar a la concertada.

Ò

Òscar

Igualada

15 d'abril 2011.13:03h

Respondre

Que ens esperàvem votant a Convergència! Sanitat pública, retallada! Escola pública retallada!
Ells pensen que paguen el de tots i que se’n aprofiten uns altres!
Quina vergonya que per primer... Llegir més cop en un país mil·lenari bona part dels nens i nenes passaran menys hores a l’escola que l’any anterior! Vergonyós Sra Rigau, a més a més tenint la barra de dir el dia abans que en temps de crisi on menys és pot retallar és en Educació!

D

Diana

15 d'abril 2011.09:39h

Respondre

A més, Pau, les diferències les estàs fent tu amb aquesta ”distribució” d’escoles segons la ideologia, perquè en molts casos és mentida. El Monclar i Mestral són fanàtiques de l’Opus,... Llegir més tothom ho sap, però a les altres escoles hi va gent molt diversa i fins i tot gens religiosa. De vegades s’escull l’escola per proximitat, comoditat, etc. Potser en alguns casos els alumnes són més progres com a l’Ateneu, però jo conec a canalla molt semblant que va a escoles diferents.
Comparteixo amb tu que l’ideal seria que tothom pogués optar a l’escola pública, però no és així, per tant cal tractar a tots els infants IGUAL, sense tenir en compte a quina escola van, ja que tampoc hi ha places de pública per a tothom.

D

Diana

15 d'abril 2011.09:28h

Respondre

Benaventurat Pau,
No tinc cap mena d’aversió cap a la gent que va a l’escola pública, quines ximpleries de dir! El que tinc aversió és a les persones (polítics) que promouren les... Llegir més diferències entre els alumnes que van a la pública i a la concertada, perquè no tothom pot accedir a la pública, i no pas perquè siguin rics (és patètic el teu comentari), ni tan sols benestants, com és el meu cas, que sóc una humil treballadora. Estic d’acord amb l’Albert.
A veure si per anar a la pública pots gaudir de tota mena de coses que a la privada has de pagar a part. Quin morro!
Tu realment coneixes a gaire pares i mares de l’escola concertada? Són rics? Jo en conec de la pública i t’asseguro que en molts casos no hi ha diferència. Fins i tot el conec que porten els fills a la pública i viuen super super super bé.

P

Pau

Igualada

14 d'abril 2011.23:50h

Respondre

Oi tant si n’hi ha, una cosa no treu l’altra, ara bé, una bona part de les escoles religioses, d’aquí a Igualada són religioses ( Maristes, Escola Pia, Escolàpies, Divina pastora, Mestral,... Llegir més Montclar, Jesús Maria,...) i d’altres per sectors. Monalco, la rectitud del segle passat, a l’Ateneu tot són flors i violes, a l’acadèmia i van molt la gent castellana, al Mowgli els patriotes catalans, i així anar fent. Cal que existeixin les dues? Per mi no, el model ideal és tothom el mateix, tothom a la pública, i menys diferències per classe econòmica.

A

Albert

14 d'abril 2011.20:53h

Respondre

Pau,
Perquè dius rica i religiosa a l’escola concertada? A l’escola pública no hi ha gent rica ni religiosa?
Escola pública i concertada de qualitat. No creus que sense una no pot existir... Llegir més l’altra? Sigui l’ordre que sigui!

i

igualadí

14 d'abril 2011.20:16h

Respondre

Posen la sisena hora: crítica, treuen la sisena hora: crítica, posen la setmana blanca: crítica, treuen la setmana blanca: crítica. D’això se’n diu tenir criteri.

M

Mariona

Sant Genís

14 d'abril 2011.17:52h

Respondre

A mi em va semblar molt malament que incorporessin la 6a hora. Jo he estudiat en una pública i quan ens vem trobar a l’institut els alumnes dels dos tipus de centres, la diferència de nivell era... Llegir més inexistent. Ni a la meva classe, ni a cap classe. En canvi, sí que es nota quan hi ha hagut un professor bo en alguna assignatura en concret, però no 5 hores de més a la setmana durant 6 anys.

Què en treiem, de tenir nens més hores tancats a l’escola? està molt bé que hi hagi activitats opcionals una hora després d’acabar, però jo aprofitava els migdies al màxim a casa, i ara ja no es poden aprofitar per enlloc. Si els pares són a casa, el migdia és un bon moment per fer una mica de feina i estar amb ells, i així després a la tarda es pot jugar i fer altres activitats extraescolars. Si no, doncs llavors que els nens puguin tenir activitats a l’escola mateix o on vulguin.

Ara, les coses s’han de pensar molt bé abans de fer. Ara sí, ara no no serveix. Això és jugar amb els nens. I són els nens els que han de jugar.

P

Pau

Igualada

14 d'abril 2011.15:33h

Respondre

Gens apreciada Diana,

Em sap greu, però el teu comentari és el pitjor que qualsevol persona, amb una mica d’humanitat, pot esperar. L’educació és un dret que té tothom, entre d’altres,... Llegir més independentment del seu grau de riquesa, i que ha de ser qualitat, perquè tots els infants tenen el dret de rebre una educació bona. Si tu ets tant rica i tant religiosa que necessites portar els teus fills en una concertada perquè així és de més nivell, et felicito. Els teus fills no seran ni molt menys més persones ni més intel·ligents, senzillament, hauran estat educats en una mena de secta de rics del lloc on visquis. Si tu no hi vols portar els teus fills és perquè per tu no és de prou nivell, la gent que ho fem tenim el dret de fer-ho i el govern té el deure de que sigui de qualitat. En el teu comentari és dennota una repúdia cap a la gent que va a l’escola pública que em sembla evidentment ben trista.

D

Diana

14 d'abril 2011.11:02h

Respondre

Doncs els qui vulguin fer aquest tipus d’activitats que paguin, com fan els alumnes de la concertada. Els alumnes de la pública ja reben prou ajudes a més d’anar gratis a escola, com és ara... Llegir més classes de música i altres coses que no sabem...

o

octavi

14 d'abril 2011.10:12h

Respondre

Francament, penso que no és culpa de l’actual govern. Si no hi havia diners per pagar la 6a hora, o els ordinadors per cada nen, no ho havien de fer. Ara tenim el caramel a la boca i ens el volen... Llegir més treure, no per ganes sinó perquè no hi ha recursos. No crec que sigui culpa de l’actual govern sinó de l’anterior. Si els pares volen pagar per la 6a hora en una escola concertada que ho facin, però si no hi ha recursos, no cal que entre tots haguem de pagar una 6a hora a les escoles públiques, quan sempre hi havia hagut aquesta diferència i els nens no sortien més o menys ben preparats, ja que per dedicar la 6a hora a tallers d’audiovisuals, sincerament no sé si val gaire la pena...

J

Joan Serrallonga

Igualada

14 d'abril 2011.10:03h

Respondre

Quan varen posar la sisena hora hi va haver protestes. Quan la treuen hi torna haver protestes. Si mirem els resultats es veu que no s’ha notat una millora en la formació dels alumnes. Per tant,... Llegir més és possible que la qualitat de l’ensenyament primari tingui poc a veure amb aquesta sisena hora.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.