TORNAR

La Gaspar: una proposta educativa de qualitat basada en la creativitat i la innovació

L’Escola municipal d’art i disseny Gaspar Camps d’Igualada, que ofereix dos itineraris especialitzats en gràfic i pell —és l’únic centre de Catalunya que ofereix el grau mitjà d’Artesania de complements de cuir— aspira a oferir, en un futur, un cicle supe

ensenyament
Diumenge, 15 març 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fundada el 1983, l’Escola d’art i disseny Gaspar Camps, La Gaspar, actualment està especialitzada en dos itineraris: gràfic i pell. En el primer, s’ofereix el grau mitjà d’Assistent al producte gràfic imprès i el grau superior de Gràfica publicitària, mentre que a l’itinerari de pell s’ofereix el grau mitjà d’Artesania de complements de cuir. Cal destacar que és l’única escola de tot Catalunya que ofereix aquest cicle d’artesania. “Gràcies a la nostra aposta per un ofici artesà vinculat al territori, ens hem convertit en una escola de referència en l’àmbit del cuir i hem rebut el premi nacional d’artesania Prestigia”, remarquen des de l’escola.

Des de l’equip directiu, expliquen que “oferim una proposta educativa de qualitat basada en la creativitat i la innovació a preus públics i assequibles. Situem el factor humà en el centre de les nostres actuacions. Per això, els estudis s’imparteixen sempre en grups reduïts, amb l’objectiu de garantir una atenció i formació personalitzada a l’alumnat. L’equip docent del centre és un dels nostres punts forts: comptem amb un professorat actiu, amb gran experiència en el món laboral i amb premis i reconeixements en l’àmbit nacional i internacional”, i afegeixen que “ensenyem disseny posant en el centre temes socials, com pot ser el bulling o l’empoderament de la dona. També treballem el disseny des d’un punt de vista sostenible, tenint sempre present la importància del paper del dissenyador per transformar la societat”.

Pel que fa a la demanda d’aquests estudis, assenyalen que actualment hi ha “una revalorització: tornem a valorar disciplines artístiques com l’artesania. El consumidor comença a preferir els productes fets a mà, diferents i únics, en contraposició a la fabricació industrial. La sostenibilitat i les creixents preocupacions socials, molt presents a La Gaspar, són un altre factor que ajuden a aquesta revalorització”.

En aquest sentit, destaquen “la introducció de noves tecnologies i nous formats digitals, que estan generant una demanda creixent en l’àmbit del disseny gràfic, així com un ampli ventall de possibilitats artístiques i laborals que atreu cada vegada més estudiants. El disseny gràfic és la base per després treballar o continuar  formant-se i especialitzant-se en noves professions que estan sorgint, com artista 3D, especialista en UX, UI, disseny d’interacció design thinking. A La Gaspar tenim molt presents tots aquests factors, per això el nostre projecte educatiu de centre contempla la formació continuada dels docents, la captació de nou talent  per incorporar-lo i l’actualització del nostre projecte educatiu”.

A La Gaspar també han detectat un creixement de l’interès dels joves vers els cicles formatius. Des de l’escola, expliquen que “l’art i el disseny sempre han estat unes disciplines atractives per als joves, però és cert que cada cop hi tenen més interès. Això pot ser gràcies a la millora de les formacions i, com comentàvem, a la revalorització de l’artesania, i també al sorgiment de nous formats digitals. Gràcies a aquesta demanda creixent, l’alumnat s’interessa més per aquests estudis perquè hi troben oportunitats laborals reals”.

 

Pel que fa a la inserció laboral dels alumnes, des de la direcció del centre remarquen que “el 70% de l’alumnat que finalitza els estudis a La Gaspar aconsegueix una feina”, i afegeixen que “La Gaspar és una escola professionalitzadora on l’alumnat rep els coneixements necessaris que el capaciten per desenvolupar de manera sòlida el pas al món laboral. Donem molta importància al vessant pràctic dels estudis, seguint sempre la filosofia del learning by doing. Per això, combinem l’aprenentatge a les aules amb l’activitat a un centre de treball. Gràcies a aquests esforços, gaudim d’una ocupabilitat elevada”. Un dels factors destacables és que, des dels inicis, el centre ha generat sinergies amb empreses, entitats i altres escoles del territori, la qual cosa ha facilitat la participació de l’alumnat en projectes reals. Per exemple, l’escola ha col·laborat amb diversos dissenyadors, com Xavi Grados o Miriam Ponsa, en la 080 Barcelona Fashion, i és present al Nadal Marked en col·laboració amb Disseny Marked d’Igualada, on s’han venut productes fets pels estudiants del cicle de pell.

Paral·lelament, l’escola municipal té convenis amb un bon nombre d’empreses de fama nacional i internacional, com Tous, Texapel, Buff o Solutions Trilogi i també associacions i entitats com Diables d’Igualada, Museu de la Pell d’Igualada, Vadefoodies o  Mancomunitat d’Òdena. Dins d’aquests convenis, destaca el de Formació en Entorn Professional (FEP), una modalitat de formació que permet a l’alumne esdevenir aprenent i combinar el temps de formació a l’escola amb el temps d’activitat en un centre de treball. La Gaspar va començar a impartir aquesta modalitat d’aprenentatge amb l’empresa Tous el curs 2017-18 per a l’alumnat del cicle formatiu d’Artesania de complements de cuir.

Gràcies als contactes amb el teixit empresarial local, la direcció de l’escola pot “anar millorant i adaptant l’oferta formativa a les necessitats laborals de la comarca. En aquest sentit, el centre, amb el suport del Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Igualada, estan fent gestions amb la Generalitat de Catalunya per poder oferir en un futur un cicle formatiu d’audiovisuals i un cicle superior de cuir.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.