TORNAR

Els graduats en FP tenen un percentatge d’atur quatre vegades inferior que la mitjana de joves

L’oferta a l’Anoia és de 15 propostes de grau mitjà i 15 de grau superior. També hi ha 8 programes de formació i inserció

ensenyament
Divendres, 13 març 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les persones graduades en cicles de formació professional a Catalunya tenen un percentatge d’atur molt inferior a la mitjana de desocupació juvenil —entre els 16 i els 24 anys—. De fet, l’atur entre els joves és gairebé 4 vegades superior a l’atur dels graduats en FP -22,27 punts per sota en els graduats mitjans i 21,52 punts menys pel que fa als graduats superiors. Així queda palès en l’estudi d’Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019, un treball que analitza la situació laboral i formativa dels graduats el 2018 en ensenyaments professionals, enquestats entre sis i nou mesos després d’haver acabat els estudis.

El treball, l’han elaborat conjuntament el Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya.

El nivell de desocupació és menor a la mitjana d’atur de Catalunya (11,60%) en tots els ensenyaments analitzats de la formació professional, excepte els programes de formació i inserció —adreçats a joves que han deixat l’educació secundària obligatòria i no segueixen estudis en el sistema educatiu—. L’atur també és menor en totes les franges d’edat, per als joves dels 16 als 19 anys és del 6,34%, i en les persones majors de 30 anys se situa en el 10,49%.

L’estudi d’inserció evidencia el creixement de la inserció en 14 de les 23 famílies professionals respecte a l’any passat. Els increments més alts es donen a química (+3,79%), sanitat (+3,76%) i indústries alimentàries (+3,72%).

A l’Anoia hi ha set centres amb oferta de cicles de formació professional. A la capital, Igualada, hi ha dos centres públics que en fan. L’Institut Milà i Fontanals és el referent a la comarca i compta amb 25 cicles formatius d’11 famílies professionals diferents. L’escola municipal d’art i disseny Gaspar Camps, La Gaspar, imparteix estudis oficials dels cicles formatius de grau mitjà (Assistència al producte gràfic imprès i Artesania de complements de cuir) i de cicle formatiu de grau superior (Gràfica publicitària), i té una extensa oferta per a totes les edats en la programació d’Escola Oberta. El centre concertat Acadèmia Igualada ofereix un cicle formatiu de grau mitjà de Conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural, un de grau superior de Condicionament físic (Fitness & Wellness) i un altre, també superior, d’Educació infantil.

Alumnes de l'Institut Milà i Fontanals

Finalment, a Igualada es poden cursar programes de formació i inserció (PFI), adreçats a nois i noies de 16 a 21 anys que no han obtingut el títol de graduat en Educació Secundària Obligatòria, amb la finalitat de garantir que assoleixin unes competències professionals bàsiques que els permetin accedir al mercat laboral o cursar altres estudis. Es poden fer al PTT Igualada, ubicat a l’Institut Milà i Fontanals, de titularitat pública i que ofereix tres programes, i a l’Escola Pia, centre privat que n’ofereix quatre.

Aquests programes també es poden fer al PFI-PTT Anoia Sud, a Piera, amb dues especialitats. A la vila de Piera, a l’Institut Guinovarda, també s’hi imparteix un cicle formatiu de grau mitjà.

Més inserció i millors sous en l’àmbit industrial

Les persones graduades en cicles de formació professional de l’àmbit industrial tenen major inserció laboral i millors sous que els graduats dels altres cicles. En el sector industrial, les famílies de grau mitjà amb més inserció pertanyen al cicle d’indústries extractives (95,24%), i pel que fa al grau superior, són instal·lació i manteniment (80,06%), fabricació i mecànica (76,36%), i electricitat i electrònica (76,03%).

Si el grau d’ocupació en aquestes especialitats és superior a la resta de cicles, també ho és en referència a la remuneració econòmica. Del conjunt de graduats d’FP, un 33,08% cobra més de 1.200 euros mensuals, mentre que en l’àmbit industrial el percentatge és del 57,04%. Això suposa una diferència de 24 punts. El mateix passa amb la qualitat de la contractació. Si el 31,34% dels graduats dels cicles no industrials tenen un contracte indefinit i el 53,22% estan a jornada completa, en l’àmbit industrial les xifres són del 43,63% i el 74,51%, respectivament.

L’estudi conclou que en el sector industrial és on hi ha més igualtat de gènere salarial en els tres nivells d’ingressos analitzats –més de 1.200 euros mensuals, entre 900 i 1.200, i per sota de 900 euros-, mentre que en la resta de cicles els homes cobren un sou més alt de mitjana.

Alumnes de l'Escola Pia

Major continuïtat formativa

Una altra de les conclusions de l’estudi és que el 2019 els graduats en ensenyaments professionals tenen més inserció, però també una major continuïtat formativa. Així, els alumnes que continuen estudiant representen el 53,28%, una xifra que inclou les persones que estudien i treballen i les que exclusivament estudien, una xifra lleugerament superior a la del curs passat, que va ser del 52,5%.

La inserció laboral supera la continuïtat formativa tant en homes com en dones, fet que suposa un canvi respecte a la tendència d’anys anteriors; per tant, es redueixen les diferències de sexe en la situació dels graduats. Enguany, el percentatge de dones inserides augmenta 7 punts percentuals, i alhora incrementa la xifra d’homes que continuen estudiant en un 4%.

Pel que fa a la formació professional dual, cal destacar que el 18,40% dels alumnes de segon curs d’FP cursen aquesta modalitat, una xifra que gairebé s’ha doblat en dos cursos —passant dels 4.302 alumnes a 7.737—. La inserció laboral és aquí més elevada tant al grau mitjà com al superior, en tots dos casos per sobre de la xifra de l’any passat.

Alumnes de la Gaspar

L’empresa de pràctiques, principal via d’obtenció de feina

Pel que fa als diferents canals per obtenir feina, es referma com a primera via l’empresa on els alumnes han fet les pràctiques formatives, per davant de l’enviament de currículum i de la xarxa de relació personal, i esdevé el canal d’intermediació laboral més efectiu. Així, l’empresa de pràctiques ha proporcionat la feina al 27,46% dels ocupats de grau mitjà i al 25,52% dels de grau superior, mentre que la xarxa personal ho ha fet en el 18,46% dels graduats mitjans i el 17,58% dels superiors.

Alumnes del PFI Igualada

Com en anys anteriors, per obtenir feina, els homes depenen més que les dones dels canals que els poden prestar un suport més proper: la xarxa de relacions personals, el centre docent o l’empresa familiar. Les dones superen els homes en l’ocupació a través de canals menys assistits: l’empresa de pràctiques, la resposta a anuncis o l’enviament del currículum sense respondre a un anunci. Tot i que l’empresa de pràctiques és ja la via més efectiva, tant per a homes com per a dones, la segona via en importància és, per als homes, la xarxa personal, i per a les dones, la tramesa de currículum.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.