TORNAR
PUBLICITAT

Marisa Vila indica que "no tots els centres d'Igualada tenen prou espais per esponjar a grups de 20 alumnes"

Les previsions que es van fer el juliol s’han hagut de modificar a corre-cuita

ensenyament
Divendres, 4 setembre 2020. 03:00. Albert Compte.
D'un cop d'ull

La regidora igualadina d'Ensenyament, la segona tinent de batlle, Marisa Vila, explica en declaracions a AnoiaDiari com els equips docents treballen a per adaptar-se en tot el possible a la normativa de represa de l'activitat als centres educatius. El curs és a deu dies d'encetar-se, condicionat de nou per la pandèmia.

 

Compte enrere per a l'inici de curs. Amb la nova normativa publicada sobre la represa en el món educatiu, algunes de les decisions preses abans de l'agost s'han vist alterades per l'actual situació sanitària. Els principals punts sobre els quals han de treballar tots els centres per adaptar-se a la nova normativa són la ràtio de 20 alumnes per aula en el cas d'infantil i primària, evitar la bretxa digital i ja d'acord amb les famílies i altres instàncies, en el cas dels discents menors d'edat, poder oferir un pla de conciliació amb el món laboral si apareixen capítols de confinament, ja sigui en una aula, un centre, una població o un territori. "Els centres estan treballant de nou per adaptar-se" a les ràtios demanades i des del consistori s'han buscat opcions en adaptar espais exteriors, segons Marisa Vila. El principal problema és que "no tots els centres tenen els suficients espais per esponjar a grups de 20 alumnes".

"Quan es van plantejar al juliol els plans de represa, al no comptar amb les ràtios que es demanen ara, fer ús d'altres equipaments per acollir-hi aules, com pot ser la Biblioteca Central o el Teatre Municipal de l'Ateneu "no es va contemplar en cap moment". Ara bé, sí que a l'Escola Municipal de Música d'Igualada "durant els matins tindrem dos centres educatius docents que hi portaran determinats grups".

Previsions fetes el juliol, ara obsoletes

De fet, les previsions per a la represa del curs 2020-2021 preparades al juliol per part dels equips docents dels centres educatius s'ha hagut de modificar a partir del protocol publicat el 13 d'agost del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i les modificacions posteriors del 25 d'agost. Les ràtios per aula, els reforços en la neteja i el seguiment de l'ensenyament de forma telemàtica en cas de rebrot o necessitat de confinament són alguns dels reptes que tenen els centres educatius per encarar el semestre amb les màximes garanties possibles. L'inici de curs previst per a la tercera setmana de setembre a tots els centres d'ensenyament d'Igualada, com en altres indrets, es basava en uns protocols i línies d'actuació elaborats durant el juliol, presentats a Inspecció educativa i al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. 

L'escletxa digital

En quant a salvar l'escletxa digital "i amb l'experiència de com va acabar el curs" durant la primavera passada, Vila apunta que "si algú s'ha de confinar, ja està contemplat fer-ho amb recursos tecnològics" i en quant al material que les famílies han d'adquirir "algun centre ja ha posat com a material essencial, tenir un ordinador en comptes de certs llibres i també, la compra de llicències digitals". La regidora és conscient que no és el mateix ensenyar de forma presencial que fer-ho de forma virtual, si bé subratlla què "l'ensenyament ha de continuar. El què hem de tenir present és: de quina situació venen tots els nens, nenes i joves? Han estat 4 mesos sense poder anar a l'escola, alguns han pogut continuar però altres no" i demana que "si s'ha d'implementar algun projecte, hauria d'estar enfocat a la situació que han viscut després d'aquests mesos sense escola."


Per iniciar el curs amb totes les garanties sanitàries possibles i més enllà de l'ús obligatori de la mascareta i el gel hidroalcohòlic, junt amb la distància social se n'hi han afegit altres, com "mantenir els grups el màxim d'estables possible", fet que segons comenta Vila afectarà a les hores del pati, de menjador i també, als extraescolars, perquè "impliquen barrejar nens i nenes de diferents aules i xoca amb l'estabilitat de grups" i és que de fet, aquestes franges són emprades també per algunes famílies a l'hora de conciliar els horaris lectius amb els laborals. Des de la regidoria s'alineen amb el Departament d'Ensenyament en quant a la responsabilitat de mares i pares per fer el seguiment dels fills i filles si mostren símptomes o febre i demana que en aquests casos, no es porti els alumnes als centres, si bé espera que "del govern, sindicats i plataformes d'ensenyament hi hagi conciliació" i s'arribi a algun acord.

Vila comenta que s'han reforçat els equips de neteja dels centres i celebra haver "aconseguit coordinació amb tots els centres, també els privats, i altres com l'Escola Oficial d'Idiomes o l'escola de música” i demana “seguir amb aquesta línia de treball, amb unitat", perquè també dependrà de com "estigui cada situació sanitària en cada territori i si augmenten els índex de risc, una situació que demanarà mesures diferents."


1 Comentaris

P

Pau

Montbui

6 de setembre 2020.13:24h

Respondre

Opinió políticament correcta, però completament inaceptable!
Els epidemiòlegs aconsellen no obrir escoles amb 25 contagis per 100.000 i aquesta xifra fa temps que l’hem superat.
La... Llegir més Conselleria d’educació obsessionada amb la presencialitat està obviant que fa dècades que exigim baixada de ràtios, increment de docents, especialistes i infermeres escolars,...i ara el NYAP PROCICAT no es pot desplegar.
Estem a 8 dies de l’inici del curs i tot està per fer, i allò que els claustres han elaborat en temps rècord, amb les improvisacions d’en Bargalló va directament a la paperera.
Decepció majúscula i manca de respecte per la professió docent esteu vulnerant el pla de riscos laborals al no poder certificar la seguretat dins les aules.
La cirereta del pastís, és utilitzar la fiscalia per coaccionar a les famílies amb ABSENTISME, tal i com fan les clavegueres de l’Estat.
Ens van confinar vulnerant Drets i llibertats individuals apel·lant a la corresponsabilitat ciutadana per evitar la propagació i saturació sanitària.
És incomprensible que no haguem après RES!
El personal sanitari encara està afectat psicològicament i estem davant de la segona onada en les mateixes condicions... ????
No podem normalitzar aquesta IMPRUDÈNCIA TEMERÀRIA aprovant per Consell Escolar que les direccions i les famílies assumeixin per complicitat els contagis escolars que s’esdevinguin.

Prevenció, Salut i educació telemàtica!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.