TORNAR

Un miler d'alumnes de l'Escola Pia debatran l'efecte de la robòtica en la vida humana

La trobada es realitza simultàniament a Igualada, Sabadell i Sitges

ensenyament
Dijous, 30 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Prenent en part el títol d'una novel·la d'Isaac Asimov (i després pel·lícula), 'Jo Robot', alumnes de tot Catalunya debatran l'efecte que tindrà la robòtica en els éssers humans. Un debat en viu sobre filosofia i moltes més.

Un miler de noies i nois de 1r de Batxillerat (d'entre 16 i 17 anys) debatran com els avenços tecnològics i la robòtica afectaran a la seva condició i futur com a éssers humans. Ho faran a la jornada 'Fem Àgora', que organitza l'Escola Pia de Catalunya el proper 31 de març i que té com a títol 'Jo Robot? El Posthumanisme'. Enguany aquesta trobada es celebra simultàniament a les Escoles Pies d'Igualada, Sabadell i Sitges.

La premissa del debat ve de l'actual moment, on es parla d'avenços en tecnologies que podrien permetre una transferència mental (fer una còpia d'una ment biològica a un suport no biològic), de la nanomedicina, de la neurotecnologia amb els implants neuronals, i tants i tants avenços sorgeixen moltes preguntes que aquests adolescents tractaran. Per tant, continuarà vigent allò que els éssers vius "neixen, creixen, es reprodueixen i moren"? Com quedaran les relacions humanes? És necessari una persona que ens cuidi? Podem estimar a un robot?

Amb aquesta jornada es vol fer filosofia "en viu" per a prendre consciència d'aquesta realitat seductora i alhora compromesa. També sobre les seves llums i les seves ombres. Per començar es comptarà amb el testimoni de Neil Harbisson, la primera persona del món "reconeguda com a cíborg" ja que porta amb una antena implantada al cap que li permet des de percebre infrarojos a rebre trucades. Després faran dinàmiques en petits grups on la base serà la discussió de les 5 coses que no hem de perdre les persones per continuar sent éssers humans. Una vegada tinguin unes conclusions, seran posades en comú en un gran mural als centres participants.

Una comissió de professorat de Filosofia de l'Escola Pia ha desenvolupat el tema juntament amb l'Àrea de Projecte Educatiu a petició dels propis alumnes, ja que la temàtica en concret els interessa i van demanar treballar-la en profunditat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.