TORNAR

L'igualadí Pep Valls i la seva filla proposen un nou prisma per combatre el 'bullying'

El projecte MARTA posa l’accent en l’autogestió dels propis infants

ensenyament
Divendres, 27 maig 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'assetjament escolar és una realitat que cada cop es fa més present i agafa formes diferents. A partir del cas d'una filla d'un amic, el dissenyador i activista cultural igualadí Pep Valls ha engegat conjuntament amb la seva filla Marta una campanya 'No ho amaguis' amb un nou prisma per enfocar i combatre aquesta xacra.

Tot va començar quan la filla d'un amic va començar a patir un cas de 'sexting', l'assetjament a partir de vídeos de contingut sexual enviats per la xarxa. Pep Valls va saber del cas i va començar la iniciativa amb el lema 'No ho amaguis'. Una campanya "per posar en evidència aquesta realitat" que Pep Valls ha emprès juntament amb la seva filla Marta, a la qual ha volgut implicar. I així ha nascut el projecte MARTA "Mirem, Analitzem, Respectem, Treballem, Aprenem". Un projecte que posa èmfasi en l'autogestió i el debat entre els propis infants per detectar els casos i tractar-los des de la base. El CEIP Garcia Fossas i l'Institut Pere Vives Vich s'han interessat també en adoptar aquesta campanya; el centre de secundària, de fet, n'ha agafat una de les propostes, la "bústia segura", una via per donar a conèixer els casos de 'bullying' salvant la privacitat del denunciant.

La pròpia Marta Valls, que estudia sisè al Garcia Fossas, explica que "t'adones que molts dels que ho han passat malament a altres escoles, són els que acaben fent-ho quan canvien" de centre. Els casos que ha vist més d'a prop es tracta d'assetjament a "nenes, sobretot pels defectes físics". Quan per primer cop, a la classe de la Marta, es va posar a debat el projecte, "els que feien 'bullying' es van posar a plorar". 

Pep Valls i Marta, al seu despatx d'IgualadaPer la seva part, Pep Valls, comenta que "l'assetjament escolar ara agafa noves formes amb la tecnologia. Els Mossos mateixos, que van intervenir en el cas de la filla d'aquest amic meu, posen el focus molt en les tecnologies i internet. Nosaltres, en canvi, proposem tractar-ho des de la base. En diferents nivells, però primer de tot exposar-lo i parlar-lo a classe". Seguidament, altres esglaons com "els pares, els professors i -en cas extrem- les forces de l'ordre". 

"Pacte entre pares"

Una altra de les propostes que han fet amb MARTA és "pactar unes normes bàsiques entre pares, potser a nivell d'AMPA, abans no es produeixi cap cas. Si se'n detecta cap, ja hi haurà un protocol per atendre's. Perquè el cert és que quan són els pares de l'assetjador, tendeixen a desdramatitzar-ho. El paper dels progenitors i la preocupació canvia moltíssim en el cas de ser assetjador o assetjat".

Respecte a la seva joventut, Pep Valls ressalta que "en aquell moment hi havia precisament això, més autogestió i ara hi ha massa proteccionisme. Potser no ho estem fent del tot bé". Les formes són les mateixes, "sobretot amb un líder que arrossega a part d'un grup cap a l'assetjament" i "continua també el dubte sobre quina és la línia que separa la broma del bullying" que acostuma a ser "finíssima".

La "bústia segura" que s'ha instal·lat al Pere Vives ha estat una idea de l'equip d'EVVO, l'empresa de Valls, que és una de les bases per assegurar la protecció dels assetjats. Una idea que es basa en un mail, però que també tindrà una presència física i simbòlica al centre. Serveix també "per evidenciar que hi ha una problemàtica i que cal acabar amb això d'arrel".

Ara, Valls vol estendre la campanya i recollir aportacions en el món de la pedagogia. Sobretot, en els estadis de l'adolescència a l'Institut, que és on la casuística s'amplia amb l'assetjament a través d'internet. "Amb els mitjans i eines que hi ha ara, el perill s'ha accentuat perquè els continguts i les imatges es transmeten de manera viral. Els assetjadors utilitzen l'Snapchat, que saben que és efímer i que no queda registrat" afirma.


2 Comentaris

A

Albert

Igualada

27 de maig 2016.15:52h

Respondre

Felicitats a la Marta i al seu pare, en Pep Valls, per aquesta iniciativa.

N

NSG

IGUALADA

27 de maig 2016.11:19h

Respondre

Molt bona iniciativa i espero que serveixi tant per als nens com els pares, en molts casos el no saber que fer per part dels pares fa que sigui mes difícil de superar per els nens.
Vull tambe fer... Llegir més una crida a les escoles, tant de primaria com de secundaria, per tal que siguin mes concients del greuge que això pot suposar per als que ho pateixen, en molts casos s’acaba penalitzant al perjudicat i ”premiant” al a l’assatjador, qui ho patit sap de que parlo.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.